SiolNET. Sportal Nogomet
0,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger
korupcija pri dodelitvi SP 2018?

Ruski politični vrh in Katarci zavračajo obtožbe o podkupovanju

0,03

termometer

Rusija Hrvaška |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Rusko politično vodstvo odločno zavrača vse obtožbe o domnevnem podkupovanju in korupciji pri dodelitvi organizacije svetovnega prvenstva v nogometu, ki je bil v največji državi sveta leta 2018.

"Rusija je dobila pravico za izvedbo SP na povsem zakonit način," je med drugim dejal Dimitrij Peskov, tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina.

"Prebrali smo medijske objave o tem in se nam niti ne sanja, za kaj naj bi šlo," je dodal Peskov in obenem zatrdil, da je bilo SP v Rusiji pred dvema letoma "najboljše doslej", poroča ruska tiskovna agencija Tass.

S tem se je Kremelj odzval na razkritja ameriških tožilcev, ki so objavili nove podrobnosti v zvezi z odmevnim korupcijskim škandalom v Mednarodni nogometni zvezi leta 2015 glede boja za medijske pravice in organizacije SP 2018 in 2022.

Dva nekdanja uslužbenca ameriškega medijskega giganta Fox ter delavec španskega medijskega konglomerata Imagina so obtoženi korupcije, bančne prevare in pranja denarja.

"Rusija je dobila pravico za izvedbo SP na povsem zakonit način," pravi tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina Dimitrij Peskov. | Foto: Reuters "Rusija je dobila pravico za izvedbo SP na povsem zakonit način," pravi tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina Dimitrij Peskov. Foto: Reuters

Nekdanja uslužbenca podjetja 21st Century Fox Hernan Lopez in Carlos Martinez se soočata z obtožbami tožilstva glede korupcije, poleg njiju tudi Gerard Romy, ki je delal za španski medijski konglomerat Imagina.

Trojica je obtožena, da je plačala na milijone dolarjev podkupnin Fifinim delegatom zvez Conmebol in Concacaf, krovnim organizacijam Južne, Severne in Centralne Amerike ter Karibov, v zameno za glasovanje pri pridobitvi donosnih televizijskih pravic za regionalna tekmovanja in kvalifikacije za svetovni prvenstvi leta 2018 in 2022.

Primer je del vseobsežnega korupcijskega škandala v Mednarodni nogometni zvezi Fifi iz leta 2015, ki je odnesel celoten vrh Fife na čelu z dolgoletnim predsednikom Seppom Blatterjem.

Tudi Katarci zanikajo nečednosti pri pridobivanju nogometnega SP 2022

Katar se je odzval na najnovejše očitke ameriških preiskovalni organov in ostro zanikal korupcijo pri dodelitvi organizacije svetovnega prvenstva v nogometu leta 2022 tej zalivski državi. Podobno je pred tem zatrdilo tudi rusko politično vodstvo glede SP v največji državi sveta leta 2018.

"Odločno zanikamo vse obtožbe, ki so se pojavili v sodnih dokumentih. Gre za dokumente dolgega procesa obtožb, ki pa ne posegajo v SP 2018 in 2022. Kljub letom lažnih obtožb dokazov, da je Katar neetično pridobil organizacijo SP, nikoli ni bilo," so med drugim sporočili iz vodstva katarskega emirata.

Preberite še:

Katar SP 2022 Sportal Vedno več podrobnosti o aferi, ki je očrnila Fifo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin