Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
20. 4. 2011,
14.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Diego Costa Luis Suarez Roman Bezjak Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Kevin Kampl

Sreda, 20. 4. 2011, 14.13

8 let

Ronaldo ni najboljši, Bezjak 110. v vrsti za zlati čevelj

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Če je bil v prejšnji sezoni boj za dobitnika evropskega zlatega čevlja zaradi razigranega Lionela Messija nezanimiva, pa je v tej na vrhu zelo tesno. Med Slovenci je najvišje Roman Bezjak.

Boj za zlati nogometni čevelj v sezoni 2013/14 očitno ne bo tako kot v prejšnji oropan dramatičnega razpleta. Za zdaj so prestižni lovoriki, ki se podeljuje najboljšemu strelcu prvoligaškega tekmovanja na evropskih tleh, najbližje trije zvezdniki iz Liverpoola, Atletica in Reala. To so Urugvajec Luis Suarez, Brazilec s španskim potnim listom Diego Costa ter Cristiano Ronaldo. Portugalec za najboljšima strelcema angleškega in španskega prvenstva zaostaja dve točki. Ker spadata premier league ter la liga razumljivo med pet najmočnejših prvenstev v Evropi, so zadetki nogometašev, ki zatresejo mrežo v omenjenem tekmovanju, deležni dodatnega koeficienta. Dosežek se podvoji. Tako določa mednarodna lestvica uspešnosti klubov, ki jo na podlagi dosežkov v zadnjih petih letih beleži Evropska nogometna zveza (UEFA). Na četrtem mestu na razpredelnici za dobitnika evropskega zlatega čevlja je najboljši strelec francoskega prvenstva Zlatan Ibrahimović. Čeprav je dosegel skoraj dvakrat manj zadetkov (15) od najboljšega strelca litovske prve lige (27), ga je prehitel, saj se je njegov iztržek podvojil, medtem ko je Nerijus Valskis po 27 zadetkih ostal pri 27 točkah.

Branilec lovorike Lionel Messi je plačal davek poškodbe, zaradi katere je izpustil veliko srečanj in jesenski del pri Barceloni končal z osmimi zadetki. To zadošča za 16 točk in delitev 73. mesta. Argentinec, ki je v nedeljo sporočil, da je končno zdrav in pripravljen na vrnitev na igrišča, za najboljšima, Suarezom in Costo, zaostaja 22 točk (oziroma 11 zadetkov).

Izmed slovenskih legionarjev je v prvi polovici sezone 2013/14 največ zadetkov dosegel Roman Bezjak. Z desetimi goli je najboljši strelec bolgarskega jesenskega podprvaka Ludogorca, s katerim navdušuje tudi v Evropi, hkrati pa tudi peti najboljši strelec bolgarskega prvenstva. Ker je bolgarska prva liga za razliko od slovenske nagrajena s količnikom 1,5, je reprezentančni napadalec, ki v zadnjem obdobju dobiva ponudbe iz Španije (največ zanimanja je pokazal Getafe), zbral 15 točk in na "slovenski" lestvici za dobitnika zlatega nogometnega čevlja prehitel vse rojake. Na skupni lestvici je nekdanji napadalec Celja v izdihljajih leta 2013 zasedel 110. mesto. Na drugo mesto se je uvrstil Kevin Kampl, ki je v avstrijskem prvenstvu dosegel sedem zadetkov, kar zadošča za 10,5 točke, še vedno več od vseh slovenskih strelcev v Prvi ligi Telekom Slovenije. Slobodan Vuk je Domžalčane razveselil z osmimi goli, z enim več se lahko pohvali Marcos Magno Morales Tavares. Kapetan Maribora brani naslov najboljšega strelca 1. SNL, pred nekaj meseci pa je prejel tudi slovenski potni list, tako da se je naknadno pridružil seznamu najboljših slovenskih strelcev v evropskih prvoligaških tekmovanjih.

Med najboljših deset se je prebil tudi Tadej Trdina. Korošec je v dresu Grödiga, novinca v avstrijski prvi ligi, a tudi jesenskega podprvaka, mrežo tekmecev zatresel štirikrat, kar je zadostovalo za šest točk.

Ne spreglejte