Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Četrtek,
21. 3. 2013,
11.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Gylfi Sigurdsson Eidur Gudjohnsen Islandija

Četrtek, 21. 3. 2013, 11.53

8 let

Ribič, ki ga je treniral Mourinho ter je igral z Ronaldom in Ronaldinhom

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Petkov nasprotnik Slovenije v kvalifikacijah za SP bodo po mnenju mnogih "eksoti" iz Islandije. Da slednji izraz ni najbolj posrečen, če ne drugega, govori trenutno stanje na lestvici v skupini E.

Islandci imajo po štirih odigranih tri točke več od Slovenije. Na uvodu kvalifikacij za nastop na SP 2014 v Riu so presenetljivo z 2:0 premagali Norvežane, nato pa v Tirani še Albanijo. To sta dve domnevni zmagi, ki govorita, da slovenska zmaga v Stožicah ne bo tako samoumevna, kot mislijo nekateri. Sprehodili smo se skozi seznam islandskega selektorja Šveda Larsa Lagerbäcka in izbrali trojko, na katero bo treba biti v petek še posebej pozoren. Zdajšnja ekipa "ribičev" ni nič kaj ribiška, saj vsebuje kar 18 legionarjev in le tri nogometaše iz domačega prvenstva, pa še ti trije so vratarji.

Zagotovo je najbolj znano in zveneče ime islandske reprezentance 34-letni napadalec Eidur Gudjohnsen, ki ima za sabo izredno bogato in pestro kariero, v kateri je igral tudi za velikana Chelsea in Barcelono, zdaj pa brani barve belgijskega Club Bruggea. V Reykjaviku rojeni nogometaš je svojo barvito športno pot začel v domačem Valurju, kjer je leta 1994 podpisal svojo prvo profesionalno pogodbo. Hitro je sledila selitev na Nizozemsko k PSV-ju, kjer je takrat oral ledino izjemne nogometne kariere brazilski Ronaldo, po mnenju mnogih najboljši nogometaš vseh časov. Sam Eidur se v Eindhovnu ni najbolje znašel, od njega se je pričakovalo bistveno več, ko se je napadalec še poškodoval, pa je PSV z njim prekinil pogodbo. Po vnovičnem letu dni igranja v domovini je 1998 sledil odhod na Otok, kjer je Gudjohnsen doživel svoj vrhunec. Njegove dobre predstave pri Boltonu je opazil londonski Chelsea, ki ga je leta 2000 zvabil v svoje vrste. V Londonu je ostal šest let, za Chelsea zabil 54 zadetkov in z Londončani po vodstvom slavnega Joseja Mourinha dvakrat osvojil premier league. Po razmetavanju denarja ruskega mogotca Romana Abramoviča, ki je lastnik "modrih" postal leta 2003 in na Stamford Bridge pripeljal igralce kova Adrian Mutu, Didier Drogba, Hernan Crespo, Andrij Ševčenko, Salamon Kalou, za Islandca ni bilo več prostora. Eidur si ob odhodu ni dosti belil glave, saj je podpisal za veliko Barcelono. V Katalonijo je prišel kot zamenjava za legendarnega Šveda Henrika Larssona. Tudi tam si je slačilnico delil z igralci, o katerih lahko slovenski nogometaši le sanjajo – Leo Messi, Ronaldinho, Samuel Eto'o in Thierry Henry. Čeprav Eidur pri Barci ni bil ravno nosilec, sploh pod taktirko Franka Rijkarda ni dobil veliko priložnosti, pa je Islandec za Katalonce v 72 nastopih dosegel 10 zadetkov in kot prvi Islandec leta 2009 osvojil ligo prvakov. Takrat je Barca v Rimu premagala Manchester United.

Nadaljnja športna pot ga je vodila še v Francijo k Monacu, nato je kot posojen igralec spet okusil igranje v premier league. V slabih dveh letih je oblekel dres Tottenhama, Stoka in Fulhama, nato pa je odšel v Grčijo k AEK-u. Seansa na Balkanu se je hitro končala, saj so zaradi finančnih težav kluba pogodbo kaj hitro razdrli, Eidur pa se je preizkusil, ne boste verjeli, tudi v Ameriki, kjer je septembra 2012 okrepil Seattle Sounders. Njihove barve je branil slab mesec, trenutno pa se islandski nogometni "nomad" mudi v Belgiji. Gudjohnsen je v svoji klubski karieri dosegel že prek 100 zadetkov, kar je za približno trideset zadetkov več, kot jih je v vsej svoji klubski karieri dosegla slovenska nogometna legenda Zlatko Zahovič.

Gylfi, želja malodane vseh največjih evropskih velikanov, je zagotovo največji biser islandske reprezentance. Sigurdsson trenutno brani barve Londonskega Tottenhama, a le vprašanje časa je, kdaj in za kolikšno odškodnino ga bo zapustil. Ofenzivni vezist je k Spurs prišel iz nemškega Hoffeinhaima poleti 2012 za nekaj manj kot 10 milijonov funtov, še prej pa je 23-letni nogometaš pol leta kot posojen igralec igral za Swansea.

Še tretji igralec, ki ga izmed enaindvajseterice izbrancev Lagerbäcka malce podrobneje predstavljamo, je kapetan Gunnarson, ki še čaka na prvi zadetek za člansko reprezentanco. Centralni vezist je prvič igranje v tujini okusil leta 2006, ko je dve leti branil barve nizozemskega AZ-ja, nato pa je 3-letno pogodbo podpisal z angleškim drugoligašem Coventryjem. Kapetan Islandije tam še vedno igra, a zdaj za drug klub, Cardiff City, kar pomeni, da zelo dobro pozna, roko na srce, bolj s treningov kot s tekem, tudi Etiena Velikonjo.

Ne spreglejte