Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
25. 5. 2014,
0.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Barcelona Juventus Real Madrid

Nedelja, 25. 5. 2014, 0.12

8 let

Real + Barcelona: dobitna kombinacija za špansko prevlado

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Španija ostaja država z največjim številom naslovov evropskega klubskega prvaka. V 60 letih je dočakala kar 15 zvezdic. Deset jih je prispeval Real, pet pa Barcelona.

Španija, Anglija in Italija ostajajo razred zase v svetu najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja. Od 60 naslovov so si jih države, ki se lahko pohvalijo z znamenitimi klubskimi velikani, prisvojile skoraj dve tretjini (skupaj 39), prednjači pa Španija, ki je po katalonskem prazniku na Olimpijskem štadionu v Berlinu še povečala prednost pred Anglijo in Italijo. Za dodatno premoč španskih klubov je poskrbela še Sevilla, ki je osvojila ligo Europa in Španiji zagotovila v prihodnji sezoni kar pet predstavnikov v najbogatejšem nogometnem tekmovanju, kjer so klubi zgolj za sodelovanje v skupinskem delu nagrajeni z 12 milijoni evrov.

Španski klubi so Evropo osvojili 15-krat, najbližji zasledovalki pa sta zbrali po ducat največjih lovorik. Treba pa je upoštevati, da angleški klubi po krvavih neredih na štadionu Heysel v Bruslju, ko sta se v finalu takratnega pokala državnih prvakov (1985) pomerila Juventus in Liverpool, na tribunah pa žal preštevali mrtvi navijači, pet naslednjih sezon niso smeli igrati v evropskih pokalih. Takrat so bili Angleži klubski kralji Evrope, saj so od leta 1977 do 1984 osvojili kar sedem naslovov prvaka.

V zadnjem desetletju je zaslediti prevladov španskih klubov. Barcelona se je na vrh Evrope povzpela kar štirikrat, lani pa je zmagal madridski Real, z desetimi naslovi tudi rekorder evropskih tekmovanj. Italija in Anglija sta v zadnjem desetletju vpisali dve novi zvezdici, Nemčiji pa je še eno priskrbel Bayern.

Zadnji klub, ki je osvojil ligo prvakov in ne prihaja iz držav priljubljene petice (Anglija, Francija, Italija, Nemčija in Španija), kjer se igrajo najmočnejša prvenstva, je bil Mourinhov Porto. Evropo je osvojil leta 2004.

Ne spreglejte