Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 8. 2013,
13.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

stečaj nogomet

Sobota, 24. 8. 2013, 13.08

8 let

Razlog za razpad Mure 05 so zamere in številni grehi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vas zanima, kaj se je dogajalo z Muro 05 in zakaj je že drugič v osmih letih ta prekmurski klub razpadel? Za hitri propad so krivi tako slabo vodenje kot tudi različni nameni iz zakulisja.

Mura 05 bi bila lahko ob vodstvu, ki bi pravočasno prišlo na oblast, trenutno med bolj stabilnimi prvoligaši. Temu pritrjujejo marsikateri poznavalci prekmurskega nogometa, vendar očitno so bili nameni določenega vodstva kluba pač drugačni. Pojavljale so se tudi različne zamere med najvplivnejšimi možmi pomurskega gospodarstva in politike, kar je dodatno onemogočalo boljše sodelovanje in vstop sponzorjev v klub. Vse to so seveda neuradne vesti, vendar odločne besede ljudi, ki so bili vpleteni v delovanje kluba. Največ jih je krivca našlo v Miroslavu Topiću, ki je trikrat zavrnil primopredajo predsedniškega položaja ob prihodu Nataše Horvat konec januarja leta 2013. Takrat je bilo pač premalo časa, da bi poskušali stabilizirati finančno stanje.

Po nekaterih vesteh je dolg kluba po prisilnem odhodu Topića znašal več kot milijon evrov in pol, čeprav se je govorilo o precej manjši številki. To je seveda odločno preveč za klub, ki ni imel kakšnih večjih izdatkov, ob tem pa je prejel nekaj sto tisoč evrov zaradi igranja v kvalifikacijah za ligo Europa. Obenem kljub nekaterim resnim in po nekaterih podatkih precej donosnim ponudbam ni bil zmožen prodati kakšnega igralca. Raje so pozneje nogometaši klub zapustili praktično brezplačno. Morda bi se tukaj dalo pridobiti tudi nekaj sto tisoč evrov dodatnih sredstev. Klubu je s posojanjem igralcev nekajkrat pomagal tudi Maribor. Tudi trener Ante Šimundža je odšel iz Maribora, ni pa znano, kam so šla sredstva od prodaje vstopnic, kakor tudi ne, kaj so v klubu počeli nizozemski investitorji, ki jih je zvabil Topić. Vsa ta dokumentacija je bila pomanjkljiva in morda celo skrita. Ves trud zdesetkane uprave s predsednico Natašo Horvat ni bil dovolj za pridobitev licence. Ovira je bil seveda finančni kriterij, čeprav naj bi Fabijan Cipot celo našel tujega investitorja, pa pri Nogometni zvezi Slovenije takrat niso več želeli tvegati s klubom, ki ni bil stabiliziran.

"Zares neverjetno, kaj vse se je dogajalo v klubu"

Poslovanje kluba ob odhodu Topića s predsedniškega položaja je pritegnilo celo murskosoboške kriminaliste, ki so preiskovali klub zaradi suma gospodarske kriminalitete in opravili tri hišne preiskave. Preiskave so bile povezane s poslovanjem kluba Mura 05 v letih 2011 in 2012. Sporno naj bi bilo finančno posojilo, ki ga je klub maja leta 2012 prejel od Komunale. Podjetje je namreč klubu priskočilo na pomoč s posojilom, s katerim mu je zagotovilo pridobitev licence za igranje. Po nekaterih podatkih naj bi šlo za okoli 200.000 evrov posojila.

Ob prihodu v klub je Horvatova skušala pridobiti ustrezne dokumente vodenja kluba v preteklosti, vendar jim revizije zaradi pomanjkljive dokumentacije ni uspelo izvesti. "Spoznala sem marsikaj, kar se je prej dogajalo v klubu. Nihče pa nas ni vprašal, kako je, ali potrebujemo pomoč in podobno. Zares neverjetno, kaj vse sem spoznala v tem času, odkar sem prevzela klub," je dejala takratna predsednica kluba.

Vodstvo bi bilo treba zamenjati že prej

Potem ko klub ni dobil licence, je bil naslednji korak seveda stečaj. Ker klub ne bi pridobil licence niti za igranje med drugoligaši, bi bilo nespametno s takšnim dolgom igrati v tretji ligi. "Ko nismo prejeli licence, sem skušala pripraviti skupščino kluba, na kateri bi si priznali določene stvari, vendar zaradi premajhne udeležbe ta ni uspela. Iz kluba so odšli vsi in na koncu sem ostala le jaz ter kot volonterka upravljala klub. Po pogovoru s pravniki sem prišla do sklepa in v skladu z zakonodajo predala stečajni predlog za klub. Zdaj je na potezi stečajni upravitelj, ki bo določil, kaj bo storil," je sporočila Horvatova in seveda skušala ugoditi predvsem igralcem. "Vsi, ki so me prosili, so dobili izpisnice in odšli. Bilo jih je veliko. Nekateri so mi tudi korektno dejali, da smo se res trudili in da je škoda, da nismo prišli že prej v klub. Zavedamo se, da nismo mogli narediti veliko več. Jaz nisem imela slabih odnosov z nikomer, kot so mi dejali ožji sodelavci, pa je bilo zaradi prejšnjega vodstva veliko zamer med preostalimi, se pravi pri prejšnji vodstveni strukturi. Po določenem času bodo tisti, ki jih zanima, kaj se je dogajalo, le dobili odgovore, vendar do nas ni nihče gojil zamer," je povedala nekdanja predsednica kluba.

Zmanjšati količino egoizma

Mura 05 je torej zaradi teh razlogov razpadla, so se pa v Pomurju že našli ljudje, ki bodo skušali v Fazanerijo znova prinesti evforijo, kakršno znajo pripraviti prekmurski ljubitelji nogometa. Ob pravem vodstvu in smotrni strategiji lahko Mura dobi klub, ki bo vendarle v ponos slovenskemu in mednarodnemu nogometu. "Po naključju sem slišala, da nastaja nov klub. Tega mi ni nihče sporočil, ko je še obstajal prejšnji klub. Ob tem želim poudariti, da je treba sodelovati, saj je, kot sem spoznala v kratkem času, pri tem veliko preveč egoizma," je še dejala Horvatova.

Ne spreglejte