Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
17. 5. 2013,
8.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Matjaž Rozman Bayern Borussia Dortmund Manuel Neuer

Petek, 17. 5. 2013, 8.54

8 let

Ptujčan pozna Neuerja in Weidenfellerja

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V finalu lige prvakov bo zanimivo spremljati dvoboj vratarjev med Romanom Weidenfellerjem (Borussia Dortmund) in Manuelom Neuerjem (Bayern). Slovenski vratar Matjaž Rozman je oba spoznal na igrišču.

Pisalo se je leto 2007. Aluminij je v drugoligaško zgodbo zakorakal z obetavnim vratarjem, ki se je pridružil s sosednjega Ptuja, ter se v Kidričevem prebil v prvo enajsterico, čeprav še ni prestopil praga polnoletnosti. Zgodba o talentiranem slovenskem "čuvaju mreže" je prestopila meje in segla celo do Dortmunda, kjer ji je prisluhnil športni direktor Michael Zorc ter prižgal zeleno luč za večdnevni obisk rumeno-črnega središča za treninge. "Prek menedžerja in Zorca sem prejel povabilo Borussie, da bi prišel na kratko preizkušnjo. Takšnega povabila ne moreš zavrniti. Ni mi žal, da sem šel, čeprav se iz tega pozneje ni nič izcimilo. Bila je dobra izkušnja," se štirih dni, ki jih je konec novembra preživel v Dortmundu in zgledno organiziranem trenažnem centru Borussie, spominja Matjaž Rozman. Spominja se odlično organiziranega kluba.

Najprej je treniral z ekipo do 19 let, nato tudi s člani, zadnji dan pa je prišla na vrsto prijateljska tekma med mlajšimi upi Borussie in prvokategorniki. Na vratih mlade ekipe je stal mladi slovenski gost. Branil je vso tekmo in prejel tri zadetke. Trikrat ga je premagal Paragvajec Nelson Valdez, ki so mu pomagali tudi nekateri znanci, ki bodo osrednji junaki finala lige prvakov na Wembleyju. Recimo kapetan Sebastian Kehl in njegova prva zamenjava Roman Weidenfeller, prvi vratar Borussie. Trener je bil Nizozemec Bert van Marwijk, poznejši selektor "tulipanov" na SP 2010, kjer so zaigrali v finalu, trener vratarjev pa Wolfgang de Beer, ki je še vedno v klubu. Rozman se je že takrat načudil navijačem Borussie, ki so zvesto polnili tribune tudi na treningih: "Res so nori v pozitivnem pomenu besede. Bilo mi je zelo lepo, najbolj sem bil navdušen nad organizacijo. Bila je stokrat boljša kot pri nas. Ko sem pred prijateljsko tekmo naletel na svoj lepo zložen dres in ga oblekel, sem si zaželel, da bi bil v prvi ekipi. To so bili res posebni občutki," je dejal Štajerec, ki pa se mu takratna želja ni izpolnila.

V turškem hotelu mrgolelo fotografov, a ne zaradi Neuerja

Pozneje se je Rozman iz Kidričevega preselil v Ljubljano, nosil dres Interblocka, s katerim je osvajal tudi lovorike. Ko je napočil čas za selitev v tujino, je izbral državo, ki se mu je prikupila že ob obisku Dortmunda. Šel je v Nemčijo in branil za Greuther Fürth. Pri takratnem drugoligašu iz okolice Nürnberga pa mu ni bilo vse postlano z rožicami, saj je večkrat nihal med statusom drugega in tretjega vratarja. Priložnosti za dokazovanje je bilo vedno manj, zato se je vrnil v domovino, kjer še vedno stoji med vratnicama velenjskega Rudarja. Zdaj je Ptujčan star 26 let, leto manj od prvega vratarja Bayerna in nemške izbrane vrste, Manuela Neuerja. Rozman ga je imel priložnost spoznati v Turčiji, ko se je s Fürthom mudil na pripravah ravno ob istem času kot Neuer z nekdanjim klubom Schalke. "Deset dni smo bili v istem hotelu, imeli skupaj igrišče in skupaj trenirali. Veliko sem opazoval njegove treninge, spoznal naju je pa Mike Buskens, ki je takrat treniral Schalke. Spominjam se, da je bil takrat naš hotel v Beleku poln fotografov, predvsem zaradi Raula, ki je takrat igral še za Schalke. V istem hotelu je bil z Duisburgom tudi Goran Šukalo," je opisal ogromno medijsko zanimanje, ki je vladalo v času "nemške Raulmanije".

Prednost bi dal Bayernu, oba vratarja sta odlična

Že od malega je navijač Bayerna, predvsem zaradi Oliverja Kahna, ki je eden izmed njegovih vratarskih vzornikov, po tem, kar je doživel v Dortmundu, pa pred finalom v Londonu navija kar za oba. "Morda bi dal prednost Bayernu, ker ima izjemno ekipo, a tudi Dortmunda, ki igra všečno, ne moreš nikoli odpisati," je Sportalu zaupal prvi vratar velenjskega Rudarja. Na treningih je opazil določene razlike med Neuerjem in Weidenfellerjem. "Weidenfeller je več delal na treningih, imel več serij, Neuer pa je npr. v Turčiji opravil vajo, nato pa se sprehajal s trenerjem in dosti manj treniral. Je pa res, da sem Romana gledal le dvakrat, Manuela pa deset dni, saj smo bili na sosednjih igriščih. Po kakovosti pa sta oba odlična. Če si je Weidenfeller pred leti še privoščil kakšne spodrsljaje, jih zdaj pri njem ni več. Zadnje leto in pol brani konstantno. Tako kot Neuer že vseskozi," je pohvalil oba vratarja finalistov lige prvakov in zamrmral: "To bo super finale."

Ne spreglejte