Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 12. 2014,
17.39

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

FIFA

Sreda, 17. 12. 2014, 17.39

8 let, 5 mesecev

Preiskovalec nečednosti Fife odstopil s svojega položaja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Glavi preiskovalec domnevnih nepravilnosti pri podeljevanju nogometnih svetovnih prvenstev leta 2018 in 2022 Michael Garcia je odstopil s svojega položaja.

Za ta korak se je določil le dan po tem, ko je krovna nogometna zveza (Fifa) zavrnila pritožbo na ravnanje z njegovim poročilom o domnevni korupciji.

Garcia je sporočil, da zapušča svoj položaj v etični komisiji Fife. "Pomanjkanje vodenja na tem področju je zame znak, da se je moje sodelovanje v tem procesu končalo," je svoj odstop utemeljil Garcia.

Preiskovalec Garcia je 18 mesecev raziskoval domnevno poneverjanje glasov pri dodeljevanju omenjenih prvenstev, nato pa izdal poročilo oziroma mnenje. Pred tedni se je pritožil, saj krovna zveza oziroma njen predstavnik na tem področju Hans-Joachim Eckert po njegovem mnenju povzetka poročila nista pravilno predstavila javnosti. Garcia je ocenil, da je bilo poročilo Fife "nepopolno in nepravilno", v njem pa je našel "številna nepopolna in napačno prikazana dejstva".

Fifa pa je v torek sporočila, da Eckertovo mnenje ni zaključno poročilo in s tem ni pravno zavezujoče. "Poročilo ne navaja kršitev pravil s strani obtoženih, prav tako pravnemu telesu ne predlaga kazni obdolžene osebe," so zapisali v pojasnilu Fife.

Mednarodna nogometna zveza je Rusijo in Katar, kljub nedvoumnim ugotovitvam iz poročila Michaela Garcie, oprala suma korupcije, tako da omenjeni državi ostajata gostitelja nogometnih svetovnih prvenstvih leta 2018 in 2022. Fifa zaradi pravnih razlogov poročila ni želela razkriti javnosti v celoti. Namesto celotnega poročila je Eckert predstavil povzetek najpomembnejših odkritij in zaključke.

Ne spreglejte