SiolNET. Sportal Nogomet
0,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Vložena obtožnica proti nekdanjega predsednikoma Fife in Uefe

Preiskava končana, Blatter in Platini na kazenskem sodišču

0,03

termometer

Blatter Platini
Foto: Reuters

Nekdanja predsednika Mednarodne (Fifa) in Evropske nogometne zveze (Uefa) Sepp Blatter in Michel Platini se bosta zagovarjala zoper obtožb o goljufiji, potem ko je primer švicarski državni tožilec predal zveznemu kazenskemu sodišču v Bellinzoni.

Seppa Blatterja in Michela Platinija je švicarsko tožilstvo dlje časa preiskovalo glede sumljivega plačila v višini dveh milijonov švicarskih frankov (1,85 milijona evrov), ki jih je Fifa leta 2011 izplačala prvemu možu Uefe. "Švicarsko državno tožilstvo Blatterja bremeni goljufije, nezakonite prilastitve, kriminalnega ravnanja in ponarejanja dokumenta. Platini pa je obtožen goljufije, sodelovanja pri prilastitvi, sodelovanja pri kriminalni zlorabi kot sostorilec, pa tudi ponarejanja listine," so zapisali v uradni izjavi tožilstva.

Primer je zdaj v rokah zveznega kazenskega sodišča v Bellinzoni, ki bo odločilo, ali sta nekdanja visoka funkcionarja največjih nogometnih zvez, ki ju preganjajo tudi zaradi "malomarnega upravljanja, kršitve zaupanja in ponarejanja vrednostnih papirjev", sodelovala pri nezakonitih poslih.

Zaslišanja so se sicer zavlekla zaradi slabega zdravstvenega stanja 85-letnega Blatterja. Švicar je marca okreval v zasebni kliniki, potem ko je bil dva meseca v bolnišnici. Konec lanskega leta je moral na manjšo rutinsko operacijo, a se je pri posegu zapletlo.

Švicar je bil predsednik Fife vse do jeseni 2015, ko ga je suspendirala etična komisija Fife in mu kasneje za osem let prepovedala delovanje v nogometu.

Tudi 66-letni Francoz je leta 2015 prejel osemletno prepoved delovanja v nogometu, ki jo je kasneje etična komisija Fife skrajšala na šest let, potrdilo pa Mednarodno športno razsodišče (Cas). Platini je glede sumljivega plačila vselej trdil, da je šlo za dogovorjeno vsoto za svetovalno vlogo.

Iz tega obdobja sicer izhajajo tudi številne druge menjave in afere v mednarodnem nogometu, v katere pa Blatter osebno ni bil vpleten, čeprav mu nekateri kritiki očitajo, da bi se na številne nepravilnosti lahko odzval, je pred časom pisala AFP.

Platini je bil leta 2011 predsednik Uefe, ki jo odtlej vodi Slovenec Aleksander Čeferin.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin