Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 2. 2016,
15.39

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

volitve Michel Platini Gianni Infantino Sepp Blatter

Ponedeljek, 15. 2. 2016, 15.39

6 let, 6 mesecev

Predsedniški boj se zaostruje, odločal bo glas Afrike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Čez natančno enajst dni, v petek, 26. februarja, bodo na izrednem kongresu Mednarodne nogometne zveze (Fifa) v Zürichu v Švici izbrali novega predsednika. V boju za stolček ostaja pet kandidatov.

Potem ko je Švicarja Seppa Blatterja po 17 letih predsedovanja krovni svetovni nogometni zvezi odnesla korupcijska afera, sta iz boja za njegovo nasledstvo odpadla še nekdanji francoski nogometni zvezdnik in predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Michel Platini in Liberijec Musa Billity. Južnoafriški kandidat Tokyo Sexwale, čeprav mu je afriška konfederacija odrekla podporo, ostaja v boju, a so njegove možnosti za zmago skorajda nične.

Obeta se troboj

Ostali so torej samo še štirje resni kandidati za predsedniški stolček, med temi pa izstopajo trije, ki so za podporo 209 nacionalnih nogometnih zvez z glasovalno pravico lobirali najbolj zavzeto. To so bahrajnski šejk Salman bin Ebrahim Al Khalifa, jordanski princ Ali bin Al Husein in Švicar Gianni Infantino. V troboju za predsedniški stolček Fife pa bo očitno odločal glas Afrike.

Koga bodo podprle afriške zveze?

Infantino računa na podporo konfederacij Evrope (Uefa s 54 članicami), Južne Amerike (Conmebol, 10 članic), Srednje, Severne Amerike in Karibov (Concacaf, 41 članic), Salman in Husein pa Azije (AFC, 47 članic), Oceanije (OFC, 11 članic) in po zadnjih informacijah tudi Afrike (CAF, 54 članic). Gre seveda le za obljube, saj posameznim nacionalnim zvezam pač ni treba slediti željam konfederacij.

Kampanja se zaostruje

Predvolilna kampanja predsedniških kandidatov se je v zadnjih mesecih zaostrila. Al Husein je "uveljavljene sile v Fifi" obtožil, da podporo za svoje politične ideje dobivajo z izsiljevanjem. "Če se ne strinjaš z njimi, se razni razvojni projekti skrivnostno ustavijo, kandidature za organizacijo turnirjev so kar naenkrat pod vprašajem, reprezentance pa dobivajo neugodne termine," je medijem razlagal v Ženevi.

Salman podpisal prirejeno zavezo

Salman pa je, potem ko se je spopadal z očitki o kršenju človekovih pravic v Bahrajnu, podpisal posebno, prirejeno zavezo, ki so jo organizacije Amnesty International, Football Supporters Europe, Human Rights Watch, Terre des Hommes, in Transparency International Germany poslale v podpis vsem kandidatom. V tej se zavezujejo k boju proti kršenju človekovih pravic in korupciji v športu, Salman pa je iz nje odstranil del, ki omenja Rusijo in Katar ter zlorabe žensk in skupin LGBT.

Je kandidatura Sexwalea že mrtva?

Tokyo Sexwale je bil razočaran, ker mu je izvršni odbor Afriške konfederacije odrekel podporo. "Na afriški celini je 54 federacij in mnoge se bodo odločile same. Še vedno sem v igri," pravi, a mnogi napovedujejo, da je njegov umik le še vprašanje časa. Infantino je v ZDA predstavil idejo, da bi na svetovnih prvenstvih v prihodnje nastopalo 40 reprezentanc, kar je Salman označil za neprofesionalno: "Infantino svojo kandidaturo za predsednika Fife izkorišča za promocijo te ideje."

Ne spreglejte