Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
8. 5. 2015,
12.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Napoli Michel Platini

Petek, 8. 5. 2015, 12.09

8 let

Predsednik Napolija besen na sodnike in Platinija

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Italijanski nogometni klub Napoli je edino evropsko lovoriko osvojil leta 1989. Letos želi iti do konca v ligi Europa, a se mu je tudi zaradi sodniške nezbranosti zataknilo na domači tekmi z Dniprom.

Neapeljčani vidijo v evropski ligi izvrstno priložnost, da si zagotovijo vstopnico za nastop v ligi prvakov. V domačem prvenstvu so jim Juventus, Roma in Lazio ušli na lestvici, tako da si lahko utrejo pot med evropsko elito le še z osvojeno ligo Europa. V polfinalu se merijo z Dniprom iz Dnipropetrovska, po prvi tekmi pa se niso znašli v najbolj prijetnem položaju, saj so gostje iz Ukrajine na štadionu San Paolo ostali neporaženi (1:1).

Italijane najbolj boli način, kako je Dnipro zadel. Ko je rezervist Jevgen Seleznjov devet minut pred koncem rednega dela poskrbel za izenačenje, so gledalci pričakovali, da bodo delivci pravice zadetek zaradi nedovoljenega položaja, ki so ga potrdili tudi počasni posnetki akcije, razveljavili, a se to ni zgodilo.

Aurelio de Laurentiis: Če nas Platini noče, naj to raje pove

Razočaranje v vrstah gostiteljev, predvsem pa jeza zaradi sporne sodniške odločitve sta bila ogromna, kot vedno pa je bil brez dlake na jeziku predsednik Napolija. Aurelio de Laurentiis je šel celo tako daleč, da je po poročanju Football Italia neposredno obtožil predsednika Evropske nogometne zveze (UEFA), da v finalu ne želi videti Neapeljčanov. Prepoznal je zaroto Francoza. Platiniju naj ne bi bile všeč pogoste kritike neustrašnega mogotca, ki si je na Apeninskem polotoku ustvaril bogastvo s filmsko industrijo.

"Razjarjen sem. Zadetka ne bi smeli priznati. V polfinalu ne moreš zaupati sodniških nalog tako neprepričljivi šesterici. Kako je lahko Platini dovolil, da na tako pomembni tekmi sodijo takšni sodniki? Če nas noče, naj to raje pove, pa bomo sami odstopili. Nočemo, da nas tako goljufajo. Če sodniki tako pomagajo Dnipru, to pač pomeni, da mora iti lovorika v Španijo. V Sevillo," je potožil predsednik italijanskega kluba, ki je edino evropsko lovoriko osvojil leta 1989.

Takrat je v finalu pokala UEFA na krilih Diega Armanda Maradone odpravil Stuttgart, za katerega je takrat igral zdajšnji slovenski selektor Srečko Katanec.

Benitez upa, da se bo ponovil Wolfsburg

Napoli v četrtek ni izkoristil prednosti domačega igrišča (1:1), čeprav je bil veliko boljši tekmec. To razkriva tudi statistika. Razmerje strelov na gol je bilo 19:3, strelov v okvir vrat 7:2, število izvajanja kotov 14:1, posest žoge pa je bila 63:37 v korist gostiteljev. Če bi bili Neapeljčani malce bolj natančni in učinkoviti v napadu, bi lahko osvojili dragoceno zmago, tako pa bodo morali še močno trepetati za preboj v finale, ki ga bo 27. maja gostila Varšava.

Ko je Španec David Lopez v 50. minuti zadel v polno, dosegel prvenec v dresu Napolija in osrečil rojaka Rafaela Beniteza, ki ima bogate izkušnje z osvajanji evropskih lovorik, so se Napoliju odprla vrata finala. "Ko si priigraš toliko priložnosti, veš, da lahko dosežeš zadetek. Podobno moramo zaigrati tudi na povratni tekmi v Kijevu," meni strateg Benitez. Njegov optimizem temelji tudi na izvrstni predstavi v četrtfinalu, ko je v gosteh nadigral bodočega nemškega podprvaka Wolfsburg. Največ priložnosti je proti Dnipru zapravil Španec Gonzalo Higuain.

"Zelo smo razočarani in zagrenjeni" je priznal branilec Christian Maggio. "Odigrali smo odlično tekmo in nismo bili nadigrani. Moral bi zmagati z nekaj zadetki razlike, ne pa remizirati," ni skrival slabe volje Italijan.

Napoli v tej sezoni v ligi Evropa dosega največ zadetkov. Dosegel jih je kar 26, okrogla dva na tekmo. Če bo tako povprečje pokazal tudi v Kijevu, kjer bo prihodnji četrtek potekala povratna tekma, bo na dobri poti, da nadoknadi zamujeno s prve tekme.

Ne spreglejte