Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
16. 5. 2012,
12.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

NK Zavrč

Sreda, 16. 5. 2012, 12.40

8 let

Pozdravljen, Zavrč: Slovenija dobiva že 37. prvoligaša. Znate našteti vse?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V nogometnem prvenstvu se je vse od začetka državne samostojnosti preizkusilo 36 klubov. Kmalu se jim bo pridružil Zavrč, ki je osvojil drugoligaški naslov in potrdil, da želi nastopiti v prvi ligi.

V Sloveniji ni več veliko mest, krajev oziroma večjih vasi (še pomnite bleščeča leta nogometnih junakov iz Beltincev?), ki se ne bi mogli pohvaliti s tem, da so že gostili prvoligaška nogometna srečanja. Izbranemu krogu se bo poleti pridružil še Zavrč. Kraj v neposredni bližini hrvaške meje, ki prihaja iz ene najmanjših slovenskih občin, premore pa le okrog 1.500 prebivalcev, je v zadnjih sezonah preskakoval ovire v imenitnem ritmu. Če je v prejšnji sezoni tekmoval v tretji ligi, nase pa opozoril z visoko pokalno zmago nad Domžalami (5:0) ter dokaj enakovrednim kosanjem z Mariborom, je v tej sezoni najboljši v drugi ligi, kar so pokazali tudi rezultati in končna vsota zbranih točk. Izbranci Viktorja Trenevskega so si drugoligaški naslov, kar je največji uspeh 35 let starega kluba, zagotovil že dva kroga pred koncem tekmovanja, predsednik Miran Vuk pa je tudi v pogovoru za Sportal potrdil, da ne bodo posnemali nekaterih predhodnikov, ki so odklonili možnost nastopa med najboljšimi, ampak se hrabro pridružili prvoligaški druščini. V boju za prvo ligo ostajata tudi Roltek Dob in novomeška Krka. Nogometaši Doba so si v prejšnji sezoni priigrali nastop v 1. SNL, saj so v dodatnih kvalifikacijah pod vodstvom Jerneja Javornika ponižali kranjski Triglav, a se je nato klubsko vodstvo odločilo, da bi selitev med najboljše predstavljala prevelik finančni zalogaj za klub, ki novonastalim okoliščinam ne bi bil kos. Zato se je Dob zahvalil možnosti napredovanja, v prvi ligi pa so obstali "gorenjski orli", ki se bodo v prihodnji sezoni štirikrat pomerili tudi z nogometaši Zavrča. Če bi Dob v boju za drugo mesto v 2. SNL prehitel Krko in nato v dodatnih kvalifikacijah odpravil še devetouvrščeno ekipo Prve lige Telekom Slovenije (Mura 05 oziroma Aluminij), potem bi Slovenija dobila še 38. različnega prvoligaša. Če bi omenjeni podvig uspel moštvu iz dolenjske prestolnice, navijači Krke ne bi prvič spremljali ljubljencev v 1. SNL.

Pogled na dosedanje udeležence 1. SNL ponuja različne skupine. Od začetka pa do današnjega dne so v 1. SNL nastopali le trije, zdaj že enajstkratni prvak Maribor, Gorica in Celje, Olimpija in Mura sta vmes spreminjali obličje in se iz nižjih lig vračali v elitni rang tekmovanja v nekoliko drugačni preobleki, kar še danes predstavlja jabolko spora pri statističnih obdelavah klubskih uspešnosti v prejšnjih sezonah, nekateri izmed klubov pa so doživeli finančno klofuto, ki jih je pahnila na rob preživetja (Nafta, Korotan, Primorje, Izola, Ljubljana, Slovan, Drava ...) in so oddaljeni svetlobna leta od nekdanje slave. Zadnji novinec v 1. SNL (Aluminij) si v krstni prvoligaški sezoni skuša priigrati obstanek. Dva kroga pred koncem mu ne kaže najboljše, saj je na zadnjem mestu, za Muro 05 pa zaostaja eno točko. Nima pa za razliko od črno-belih težav z izpolnjevanjem pogojev za pridobitev prvoligaške licence. Slednje za sezono 2013/14 na prvi stopnji nista prejela tako Mura 05 kot Celje, v Murski Soboti pa se ubadajo z veliko večjimi težavami kot v mestu ob Savinji, tako da bo v tem pogledu v Fazaneriji še zelo zanimivo in vroče.

Ne spreglejte