Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
17. 1. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Natisni članek

Barcelona Bayern München Ajax Amsterdam Manchester United Louis van Gaal

Torek, 17. 1. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Louis van Gaal odhaja iz nogometa

Poslavlja se legendarni Nizozemec, avtor velikega Ajaxa 1995 ima dovolj

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25
Louis van Gaal | Foto Reuters

Foto: Reuters

Legendarni nizozemski nogometni trener Louis van Gaal, ki spada med najboljše v zadnjih dveh desetletjih, je nekaj mesecev za tem, ko je na klopi Manchester Uniteda opravljal zadnjo trenersko službo, sporočil, da odhaja v pokoj.

"Že lani sem govoril, da se bom upokojil, a sem si nato premislil. Zdaj imam res dovolj. V zadnjem času se mi je zgodilo nekaj takšnih stvari, ki so mi dale vedeti, da življenje ni samo nogomet," je povedal 65-letni Louis van Gaal za nizozemski časopis Algemeen Dagblad in sporočil, da odhaja iz nogometa.

Takšno odločitev je sprejel nekaj mesecev za tem, ko je zapustil klop Manchester Uniteda, ki ga je vodil dve leti, v tem času pa osvojil eno lovoriko.

Njegova zadnja trenerska epizoda je bila klavrna

Nazadnje je vodil Manchester United. | Foto: Reuters Nazadnje je vodil Manchester United. Foto: Reuters

Lani je bil z Manchester Unitedom zmagovalec pokala FA. V prvenstvu je bil šele peti, medtem ko je sezono prej pristal na četrtem mestu.

V prejšnji sezoni je z najbolj trofejnim angleškim klubom razočaral tudi v ligi prvakov, v kateri se je poslovil po skupinskem delu.

Na klopi velikana z Old Trafforda ga je nasledil njegov pomočnik iz časov pri Barceloni, danes eden izmed najboljših trenerjev na svetu, Portugalec Jose Mourinho.

Leta 1995 poskrbel za ekipo, ki je nogometni svet ne bo pozabil

Pred tem je van Gaal na najvišji ravni vodil številne klube in bil dvakrat selektor Nizozemske, v dveh obdobjih je bil trener Barcelone, lovorike pa osvajal tudi na klopeh Bayerna Münchna, AZ Alkmaarja in Ajaxa.

Z nekdanjim velikanom evropskega nogometa je osvojil kar enajst lovorik, bil trikrat nizozemski in leta 1995 tudi evropski prvak z nepozabnim rodom, v katerem so igrali nogometaši, kot so Marc Overmars, Frank in Ronald de Boer, Frank Rijkaard, Edgar Davids, Jari Litmanen, Clarence Seedorf in Patrick Kluivert.

Prav ta takrat vsega 18-letni napadalec je dosegel edini gol v velikem finalu proti Milanu na Dunaju, kjer je Ajax osvojil četrti, zadnji naslov evropskega prvaka.

Nogometaši Ajaxa, med katerimi ne manjka poznejših zvezdnikov evropskega nogometa, ko so leta 1995 zmagali v ligi prvakov. | Foto: Getty Images Nogometaši Ajaxa, med katerimi ne manjka poznejših zvezdnikov evropskega nogometa, ko so leta 1995 zmagali v ligi prvakov. Foto: Getty Images Naslove je osvajal tudi z Barcelono in Bayernom

Z Barcelono je bil dvakrat španski prvak, v Španiji je osvojil tudi pokal in evropski superpokal. Nizozemsko prvenstvo je leta 2009 presenetljivo osvojil tudi z AZ Alkmaarjem, pohvali pa se lahko še s tremi lovorikami na klopi Bayerna (državni, pokalni in superpokalni prvak), s katerim je leta igral tudi v finalu lige prvakov.

Z Nizozemsko je bil tretji na svetovnem prvenstvu leta 2010.

Skratka, poslavlja se kljub zadnjemu ne najboljšemu obdobju v Angliji velikan evropskega nogometa.

Ne spreglejte