Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
18. 9. 2013,
11.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Porto Austria Dunaj Dare Vršič Atletico Madrid Zenit

Sreda, 18. 9. 2013, 11.57

8 let

Porto se vrača tja, kjer je s čudežno petko osvojil Evropo. Vršič ne bo igral.

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Avstrijski prvak želi po Dinamu presenetiti še Porto. Portugalski velikan se vrača na štadion, kjer je leta 1987 premagal Bayern in postal evropski prvak. V Madridu se obeta špansko-ruska poslastica.

Vijolice iz prestolnice Dunaja čaka zvečer slavnostni trenutek, saj se bodo prvič pomerile v skupinskem delu lige prvakov. Na drugi strani bo stal Porto, ki se rad vrača na štadion Ernst Happel. Na največjem avstrijskem štadionu je pred 26 leti osvojil evropski naslov in v nepozabnem finalu, ki ga je zaznamoval atraktiven zadetek Alžirca Rabaha Madjera s peto, spravil na kolena Bayern. Portugalski prvak prihaja v Avstrijo kot favorit. "En nogometaš Porta je vreden toliko kot naša celotna ekipa, kar pa vedno ne prinaša zmage. Danes bo odločala predstava moštva, ne posameznikov. Porto je poleg Atletica prvi favorit skupine," razmišlja Nenad Bjelica. Hrvaški strateg je v odločilnem krogu kvalifikacij s pomočjo sreče izločil zagrebški Dinamo, v ligi prvakov pa se bo razveselil prav vsake točke.

Slovenski legionar Dare Vršič, ki je bil ob koncu prestopnega roka trdno odločen, da nadaljuje kariero drugje, je ostal na Dunaju. Za dvoboj s Portom se ni znašel v krogu kandidatov. Pri gostih bo manjkal Belgijec Steven Defour, ki mora odslužiti kazen še iz prejšnje sezone. Porto je v domačem prvenstvu izjemen, v štirih krogih je osvojil maksimalnih ducat točk, trikrat zapored pa dvoboj končal brez prejetega gola. Najboljši strelec Jackson Martinez je v odlični strelski formi, kar veseli stratega Paula Fonseco. Ne bo pa računal na Maicona, ki bo tekmo izpustil zaradi poškodbe gležnja.

Atletico dosega zadetke kot po tekočem traku. V španskem prvenstvu je v štirih krogih mrežo tekmecev zatresel že 14-krat, kar je najboljši dosežek v zadnjih 58 letih. Napad rdeče-belih je z Davidom Villo prejel dodano vrednost, nekdanji napadalec Valencie in Barcelone pa bo zvečer v ligi prvakov debitiral v dresu Madridčanov. "Zenit je finančno močan in stabilen klub, ki naskakuje vrh Evrope. Ima veliko izkušenj, zaradi katerih menim, da sta v tej skupini favorita za napredovanje Zenit in Porto. Mi smo iz tekme v tekmo boljši, predvsem v fazi napada, igramo na podoben način kot Italijani. Žal ne bo Diega Coste (kazen iz prejšnje sezone, op. p.), ki bi ga lahko nadomestil Adrian Lopez. Že normalno trenira z nami," je pojasnil Diego Simeone, ki je z Atleticom osvojil ligo Europa.

Omenjeno tekmovanje je olepšalo klubske vitrine tudi Zenitu. Njegov trener Luciano Spalletti je stari znanec evropskih pokalov, pri Atleticu pa je najbolj pohvalil zmagovalni duh in visok ritem, s katerim Simeonejevi izbranci utrujajo tekmeca. "Njihov ritem je bistveno višji od tistega, ki ga imamo v ruskem prvenstvu. Hitro se vračajo iz napada v obrambo, kar smo lahko spremljali v španskem superpokalu z Barcelono," opozarja Italijan, ki je vesel, da se je v moštvo vrnil Hulk. Brazilec je odpravil poškodbo, je pa na seznamu manjkajočih Aleksandr Anjukov.

Zanimivo je, da je Atletico v zadnjih 13 domačih nastopih v Evropi kar dvanajstkrat zmagal. Izgubil je le enkrat, prav z ruskim klubom (Rubin). Zenit je na vseh petih gostovanjih v Španiji ostal praznih rok.

Ne spreglejte