Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
16. 9. 2012,
20.01

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sebastjan Gobec

Nedelja, 16. 9. 2012, 20.01

3 leta, 2 meseca

Poklon novemu kralju 1. SNL – Sebastjanu Gobcu!

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kapetan celjskega prvoligaša Sebastjan Gobec je na prvenstveni tekmi v Kopru poskrbel za zgodovinsko dejanje. Vknjižil je rekordni 422. nastop v 1. SNL in na večni lestvici prehitel Dušana Kosiča.

V zgodovini slovenske prve nogometne lige se še ni našel junak, ki bi zbral vsaj 422 nastopov. Vse do nedelje, 16. septembra 2012, ko se je z omenjenim dosežkom pohvalil Sebastjan Gobec. Ker pri 35 letih še ni odločen zaključiti kariere, bo rekord v prihodnjih mesecih skokovito narastel. Z njim vred pa tudi prednost Celjana pred zasledovalci: ''Po pravici povedano, se s temi stvarmi ne obremenjujem, vem pa, koliko truda sem vložil, da sem lahko odigral toliko tekem v 1. SNL,'' je Sportalu skromno zatrdil celjski kapetan, ki iz tega noče delati velike zgodbe. A igre številk ne velja nikoli podcenjevati. Biti najboljši na večni lestvici, pa čeprav v slovenskem prvenstvu, ki je v zadnjih letih deležen pogostih podcenjevalnih ocen, zagotovo ni kar tako. Gobec nedavno sploh ni verjel, da bo postal rekorder že v nedeljo: ''Mislil sem, da ima Kosič 423 nastopov, šele po tekmi z Aluminijem pa je prišel do mene soigralec Medved in me seznanil s pravim podatkom. Šel sem ga uradno preveriti, tako da je naneslo, da sem v Kopru postal rekorder,'' je dejal 35-letni nekdanji reprezentant, ki je bil v Kopru deležen tudi krajše slovesnosti.

V prvi ligi je debitiral 2. marca 1997 v Ajdovščini. V celjskem dresu, kateremu je ostal zvest vsa leta z izjemo kratkega dokazovanja v Belgiji. ''Dvoboja se spominjam zelo dobro. Kot da bi se tekma zgodila včeraj. Milovan Tarbuk, žal že pokojni trener, me je na poti v Ajdovščino, ko smo se ustavili na kosilu, vprašal, če bi igral tekmo od začetka. Rekel sem si, da se nimam česa bati in prikimal. Bili so mešani občutki. Nisem vedel, kaj naj pričakujem. Žal smo izgubili z 0:4. Bil je boleč poraz, a tekmo sem si zapomnil za vse življenje. To je bil moj krst. Takrat je bilo Primorje zelo kvalitetno,'' se je spominjal gladke zmage Ajdovcev, za katere sta v polno po dvakrat zadela Dinko Vrabac in Anton Žlogar. Na prvoligaškem prvencu sploh še ni bil polnoleten, usoda pa je nanesla, da je tako pri prvem kot tudi ''rekordnem'' nastopu gostoval na Primorskem.

Zbral je tudi največ kartonov, ne pa tudi minut

Gobec je vladar slovenskega prvoligaškega okolja tudi v rubriki prejetih kartonov, ki se jih ne sramuje. Zbral jih je 140, od tega devet rdečih, najbližjega zasledovalca, zvenečega ''zbiratelja kartonov'' Amirja Kariča, pa prehitel za več kot 21 usodnih sodniških opozoril. Čeprav je v 1. SNL odigral največ tekem, pa po številu odigranih minut na sončni strani Alp še ni prvi. Boljši je upokojeni vratar Janez Strajnar, ki se lahko pohvali s skoraj 2.000 več odigranih minuz. Ker pa bo Gobec na igriščih vztrajal še nekaj časa, bi ga lahko do konca sezone, če vmes ne bo nepredvidenih zapletov, prehitel tudi na tej lestvici. Pri tisti, ki upošteva nastope v prvi ligi, je do nedeljskega nastopa na Bonifiki prvo mesto delil z Dušanom Kosičem. ''Ja, Dušan je bil dober igralec ter za takratno Olimpijo igral odlično. Na igrišču niti nisva imela velikega stika. Sam igram na boku, on v zvezni liniji. Spomnim se ga kot marljivega in delavnega igralca, ki je znal igrati nogomet,'' je pohvalil nekdanjega tekmeca. Tistega, ki mu sedaj, tako kot vsi preostali udeleženci 1. SNL vseh časov, gleda v hrbet.

Ne spreglejte