Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
26. 12. 2017,
22.58

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73

2

Natisni članek

slovenski nogometaši na delu v tujini legionarji Jan Oblak Jan Oblak Slaviša Stojanović Matjaž Kek Vid Belec Luka Elsner Miha Mevlja Bojan Jokić Nejc Skubic Boštjan Cesar Miral Samardžić Gregor Balažic Rene Krhin Matic Črnic Roman Bezjak Josip Iličić Kevin Kampl Samir Handanović Benjamin Verbič Andraž Šporar Tim Matavž Valter Birsa Jasmin Kurtić

Torek, 26. 12. 2017, 22.58

6 let, 3 mesece

Slovenski nogometaši na delu v tujini

Konec sijajnega niza Rajka Rotmana v Turčiji

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73

2

Luka Elsner | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Večina slovenskih nogometašev in trenerjev na delu v tujini je na zimskih počitnicah. Josip Iličić je v prvi italijanski ligi zadel še na četrti tekmi zapored. V polno je v prvi nizozemski ligi spet meril tudi Tim Matavž. S Hrvaškega prihajajo vesti, da si je želela Rijeka Matjaža Keka kupiti Andraža Šporarja, a je bil slovenski napadalec za hrvaške prvake predrag.

Slovenski trenerji, ki delajo v tujini:

Luka Elsner: potem ko je ob prihodu na klop svojega prvega kluba v tujini mladi slovenski trener dosegal dobre rezultate, sta bila zadnja dva meseca zanj kot iz najhujše nočne more. Zadnjo tekmo v letošnjem letu je v prvi ciprski ligi odigral v četrtek, ko je z 0:3 izgubil v gosteh pri Omoniji Nikoziji.

Nekdanji trener Domžal in Olimpije je tako izgubil še četrtič na zadnjih petih prvenstvenih tekmah. Novembra in oktobra je na sedmih tekmah le enkrat zmagal, enkrat remiziral in petkrat izgubil. Verjeli ali ne, njegovo moštvo je na zadnjih devetih tekmah, ki jih je odigralo v letošnjem letu, doseglo le dva gola. Pafos je po prvem delu prvenstva na osmem mestu. Na 16 tekmah je zbral 20 točk.

Tolaži se lahko le s tem, da je z zmago s 3:0 prejšnji teden napredoval v ciprskem pokalu.

V povezavi s Pafosom velja omeniti še to, da ga je med tednom zapustil eden izmed treh slovenskih nogometašev, ki so bili njegovi člani. Mitja Lotrič je prost igralec in išče novega delodajalca.

Matjaž Kek: z Rijeko je po krizi, ki jo je preživljal oktobra in novembra, decembra nanizal štiri zmage in zdaj uživa na dopustu. Hrvaško prvenstvo se bo nadaljevalo februarja prihodnje leto. Rijeka, ki brani naslov, je po prvem delu četrta. Na 20 tekmah je osvojila 35 točk. Za vodilnim Dinamom iz Zagreba zaostaja 15 točk.

Slaviša Stojanović: letošnja prvenstvena sezona se je v Latviji končala v začetku novembra. Riga je osvojila tretje mesto in se uvrstila v Evropo, Ljubljančan pa je bil izbran za najboljšega trenerja meseca. Najverjetneje bo Rigo vodil tudi v prihodnji sezoni.

Slovenski reprezentanti v tujini:

Jan Oblak je v Španiji doživel šele prvi poraz. Z 0:1 je klonil v Barceloni proti Espanyolu. | Foto: Reuters Jan Oblak je v Španiji doživel šele prvi poraz. Z 0:1 je klonil v Barceloni proti Espanyolu. Foto: Reuters

Vratarji:

Vid Belec: tudi tokrat je branil za Benevento, a ni mogel preprečiti novega poraza svojega kluba, ki je v prvi italijanski ligi v soboto z 0:1 klonil v gosteh pri Genoi in ima po 18 krogih še vedno samo eno točko.

Jan Koprivec: pri četrtkovem porazu Pafosa z 0:3 v gosteh pri Omoniji Nikoziji v prvi ciprski ligi je branil 90 minut. Pafos je na zimski premor odšel z osmega mesta. Slovenski vratar je na 16 tekmah prejel 23 golov.

Jan Oblak: z Atleticom je v petek v španskem prvenstvu gostoval pri Espanyolu v Barceloni in prvič v tej sezoni izgubil na domačih tleh. Klonil je z 0:1. Slovenski vratar, ki je na 17. prvenstveni tekmi v sezoni prejel šele osmi gol, je pred tem poskrbel za tri obrambe, v 88. minuti pa klonil po natančno odmerjenem strelu veterana Sergia Garcie, ki je Škofjeločana pri strelu znotraj kazenskega prostora ujel na napačni nogi. Atletico je zamudil priložnost, da se morebiti približa vodilni Barceloni, za katero je imel pred tokratnim krogom zaostanek šestih točk.

Aljažu Struni gre s Palermom odlično v drugi italijanski ligi. | Foto: Getty Images Aljažu Struni gre s Palermom odlično v drugi italijanski ligi. Foto: Getty Images

Branilci:

Boštjan Cesar: Chievo je v prvi italijanski ligi v petek gostil Bologno in izgubil z 2:3. Kapetan Slovenije je tudi tokratno tekmo presedel na klopi.

Antonio Delamea Mlinar: New England Revolution se po rednem delu lige MLS, ki ga je bilo konec v drugi polovici oktobra, ni uvrstil v končnico. Prvi Slovenec, ki je zaigral v ligi MLS, je lahko s prvo sezono v ZDA vseeno zelo zadovoljen. Navijači njegovega kluba so ga izbrali za najboljšega posameznika sezone.

Bojan Jokić: prvi del sezone v ruski premier ligi je z Zenitom končal na šestem mestu. Zbral je 17 prvenstvenih nastopov in dosegel en gol. Elitna ruska liga se bo nadaljevala marca prihodnje leto.

Miha Mevlja: prvi del sezone v ruski premier ligi je z Zenitom končal na drugem  mestu. Zbral je osem prvenstvenih nastopov. Elitna ruska liga se bo nadaljevala marca prihodnje leto.

Aljaž Struna: Palermo je bil na delu v drugi italijanski ligi že v četrtek, ko je malce razočaral in z 1:1 remiziral proti Ceseni, ki je pri dnu lestvice. Kljub temu je ohranil prvo mesto na lestvici in je na dobri poti, da se vrne med italijansko nogometno elito. Pirančan je tudi tokrat igral od prve do zadnje minute.

Miral Samardžić: prvi del sezone v ruski premier ligi je z Anžijem Mahačkalo končal na 15., predzadnjem mestu. Zbral je deset prvenstvenih nastopov in zabil en gol. Elitna ruska liga se bo nadaljevala marca prihodnje leto.

Nejc Skubic: Konyaspor je v prvi turški lig v soboto doma z 1:1 remiziral proti Fenerbahčeju. Nekdanji član Domžal je tudi tokrat igral od prve do zadnje minute.

Niz zmag Götzepeja Rajka Rotmana se je v Turčiji končal. | Foto: Getty Images Niz zmag Götzepeja Rajka Rotmana se je v Turčiji končal. Foto: Getty Images

Vezisti:

Valter Birsa: Chievo je v prvi italijanski ligi v petek doma z 2:3 izgubil proti Bologni. Primorec je igral vso tekmo in se izkazal za podajo za gol za 1:1 v 32. minuti. V tej sezoni je v prvenstvu zbral dva gola in že pet podaj.

Rene Krhin: prvi del francoske prve lige je končan, z Nantesom ga je končal na visokem petem mestu. Tudi v tej sezoni je imel težave s poškodbami, zato je zbral le šest nastopov v prvenstvu, ki se bo nadaljevalo sredi prihodnjega meseca.

Jasmin Kurtić: pri sobotni zmagi Atalante nad Milanom z 2:0 na San Siru je sodeloval od 80. minute. Ko je vstopil na igrišče, je bil na semaforju že izpisan končni rezultat.

Jan Repas: prvi del francoske prve lige je končan, s Caenom ga je končal na 12. mestu. Zbral je enajst nastopov v prvenstvu, ki se bo nadaljevalo sredi prihodnjega meseca.

Rajko Rotman: v nedeljo je z Götzepejem v prvi turški ligi gostoval pri Galatasarayju in izgubil z 1:3. Götzepe je tako končal sijajen niz štirih zmag v nizu. Mariborčan je igral 57 minut. Ko je odšel z igrišča, je njegova ekipa zaostajala z 1:2. Götzepe je leto 2017 končal na šestem mestu prvenstvene lestvice.

Benjamin Verbič: po sijajni prvi polovici sezone v dresu Köbenhavna se je zgodilo, kar smo napovedovali. V soboto je postal novi član kijevskega Dinama, podpisal je petletno pogodbo.

Takole je Josip Iličić na kultnem San Siru premagal vratarja Milana Gianluigija Donnarummo. | Foto: Getty Images Takole je Josip Iličić na kultnem San Siru premagal vratarja Milana Gianluigija Donnarummo. Foto: Getty Images

Napadalci:

Roman Bezjak: po zanj katastrofalni prvi polovici sezone, v kateri je za Darmstadt dočakal priložnost le na štirih tekmah v nemški drugi ligi in v pokalu - zbral je vsega 144 minut igre -, je njegova prihodnost nedorečena. Novopečeni trener Darmstadta Dirk Schuster je sicer napovedal, da bo računal nanj, a vprašanje je, kaj se bo pozimi zgodilo z 28-letnim napadalcem, ki ima z Darmstadtom pogodbo do junija 2019. Druga nemška liga se bo nadaljevala v drugi polovici prihodnjega meseca.

Josip Iličić: glede na to, da je na zadnjih treh tekmah Atalante v prvi italijanski ligi vselej zadel (zbral je štiri gole in podajo), je bilo precejšnje presenečenje, da je sobotno tekmo v gosteh pri sedemkratnem evropskem prvaku Milanu začel na klopi moštva iz Bergama. Toda tudi to ga ni ustavilo, da ne bi spet zadel. Na igrišče je prišel v 64. minuti, že sedem minut pozneje pa zadel za vodstvo gostov z 2:0 in postavil končni izid tekme. To je bil njegov že sedmi prvenstveni gol v tej sezoni. 

Gol Josipa Iličića:

Tim Matavž: z Vitessejem je v soboto v prvi nizozemski ligi gostoval na štadionu, ki ga zelo dobro pozna. Pomeril se je namreč proti svojemu nekdanjemu klubu PSV Eindhovnu in, kot se to pogosto zgodi, zatresel njegovo mrežo. V 32. minuti je Vitesse popeljal v presenetljivo vodstvo, ki pa na žalost slovenskega napadalca ni zdržalo. PSV, ki je vodilni na lestvici, je do konca tekme prišel do preobrata in zmagal z 2:1. Matavž, ki je igral vso tekmo, je dosegel deveti prvenstveni gol sezone in je trenutno tretji najboljši strelec lige. Z izboljšanjem statistike se bo ukvarjal v naslednjem letu, nizozemski prvoligaši namreč do sredine januarja namreč odhajajo na odmor.

Andraž Šporar: tudi za njim je katastrofalna prva polovica sezone v nemški drugi ligi, za Arminio Bielefeld, h kateri je posojen iz Basla, je na desetih tekmah v prvenstvu in pokalu zbral le 333 minut igre (dosegel je gol). Njegova zgodba v Bielefeldu je najverjetneje končana, pozimi se bo skoraj zagotovo selil.

Reški Novi list piše o tem, da so se zanj zanimali pri Rijeki, a naj se jim z Baslom, s katerim ima bogato pogodbo do leta 2020, ni uspelo dogovoriti o odškodnini. Zataknilo naj bi se tudi pri višini plače, ki jo pričakuje 23-letni slovenski napadalec.

Preostali slovenski nogometaši, ki igrajo v tujini:

Igralec Liga Tekma Podatki
Jon Gorenc Stanković (Huddersfield Town) Anglija, 1. liga Southampton : Huddersfield Town 1:1 Ni igral, ni ga bilo niti na klopi, saj je poškodovan.
Rajko Rep (LASK) Avstrija, 1. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Zlatko Dedić (Wacker Innsbruck) Avstrija, 2. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Robert Berić (Anderlecht) Belgija, 1. liga Anderlecht : AS Eupen 1:0 Ni igral, sedel je na klopi.
Željko Filipović (Mechelen) Belgija, 1. liga Lokeren : Mechelen 2:0 Ni igral, ni ga bilo niti na klopi.
Nicolas Rajsel (Oostende) Belgija, 1. liga Jesenskega dela sezone je konec.   
Dino Martinović (Lokomotiv Plovdiv) Bolgarija, 1. liga Prvega dela prvenstva je konec.  
Rok Elsner (Željezničar Sarajevo) BiH, 1. liga Prvega dela prvenstva je konec.  
Ivica Guberac (Borac Banja Luka) BiH, 1. liga Prvega dela prvenstva je konec.  
Emil Velić (Mladost Doboj) BiH, 1. liga Prvega dela prvenstva je konec.  
Erik Janža (Pafos) Ciper, 1. liga Omonia Nikozija : Pafos 3:0 Igral je vso tekmo.
David Poljanec (Nea Salamis) Ciper, 1. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Nermin Haljeta (FK Teplice) Češka, 1. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Milan Kocić (Bohemians) Češka, 1. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Gregor Sikošek (Silkeborg) Danska, 1. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Filip Valenčič (HJK Helsinki) Finska, 1. liga Prvenstva je konec.  
Denis Petrić (Guingamp) Francija, 1. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Patrik Eler (Nancy) Francija, 2. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Ivan Firer (Auxerre) Francija, 2. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Matic Kotnik (Panionios) Grčija, 1. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Matic Črnic (Rijeka) Hrvaška, 1. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Petar Stojanović (Dinamo Zagreb) Hrvaška, 1. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Samir Handanović (Inter) Italija, 1. liga Sassuolo : Inter 1:0 Igral je vso tekmo.
Andrej Kotnik (Crotone) Italija, 1. liga Lazio : Crotone 4:0 Ni igral, ni ga bilo niti na klopi.
Siniša Anđelković (Venezia) Italija, 2. liga Venezia : Cremonese 1:1 Igral je vso tekmo.
Erik Gliha (Avellino) Italija, 2. liga Spezia : Avellino 1:0 Ni igral, sedel je na klopi.
Enej Jelenič (Carpi) Italija, 2. liga Cittadella : Carpi 0:1 Ni igral, ni ga bilo niti na klopi.
Luka Krajnc (Frosinone) Italija, 2. liga Frosinone : Virtus 4:3 Ni igral, sedel je na klopi.
Jan Mlakar (Venezia) Italija, 2. liga Venezia : Cremonese 1:1 Ni igral, sedel je na klopi.
Leo Štulac (Venezia) Italija, 2. liga Venezia : Cremonese 1:1 Ni igral, sedel je na klopi.
Miha Zajc (Empoli) Italija, 2. liga Empoli : Brescia 1:1 Igral je 83 minut in v 48. minuti zadel za 1:0. To je bil njegov tretji prvenstveni gol na zadnjih šestih tekmah in četrti v sezoni.
Armin Bačinović (Sambenedettese) Italija, 3. liga Ta konec tedna nima tekme. .
Zlatan Ljubijankić (Urawa Reds) Japonska, 1. liga Prvenstvo je končano.  
Lucas Mario Horvat (Okzhetpes) Kazahstan, 1. liga Prvenstvo je končano.  
Miha Blažič (Ferencvaroš) Madžarska, 1. liga Prvega dela prvenstva je konec.   
Kevin Kampl (RB Leipzig) Nemčija, 1. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Dominic Maroh (Köln) Nemčija, 1. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Mišo Brečko (Nürnberg) Nemčija, 2. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Nik Omladič (Greuther Fürth) Nemčija, 2. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Jovan Vidović (Meppen) Nemčija, 3. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Dejan Trajkovski (Twente) Nizozemska, 1. liga Excelsior : Twente 0:0 Ni igral, sedel je na klopi.
Etien Velikonja (Willem II) Nizozemska, 1. liga Ajax : Willem II 3:1 Ni igral, ni ga bilo niti na klopi, saj je poškodovan.
Haris Vučkić (Twente) Nizozemska, 1. liga Excelsior : Twente 0:0 Ni igral, ni ga bilo niti na klopi, saj je poškodovan.
Roy Rudonja (RKC Waalwijk) Nizozemska, 2. liga Go Head Eagles : RKC Waalwijk 0:0 Ni igral, ni ga bilo niti na klopi.
Slobodan Vuk (Tromsö) Norveška, 1. liga Sezona je končana.  
Sandi Arčon (Gornik Zabrze) Poljska, 1. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Goran Cvijanović (Korona Kielce) Poljska, 1. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Matic Fink (Cracovia Krakov) Poljska, 1. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Boban Jović (Slask Vroclav) Poljska, 1. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Uroš Korun (Piast Gliwice) Poljska, 1. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Nemanja Mitrović (Jagiellonia Bialystok) Poljska, 1. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Saša Živec (Piast Gliwice) Poljska, 1. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Dejan Djermanović (Stal Mielec) Poljska, 2. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Miha Goropevšek (Olimpia Grudziadz) Poljska, 2. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Matic Žitko (Olimpia Grudziadz) Poljska, 2. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Gregor Balažic (Ural) Rusija, 1. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Matija Boben (Rostov) Rusija,1. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Žan Majer (Rostov) Rusija, 1. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Denis Popović (Orenburg) Rusija, 2. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Matej Pučko (Oviedo) Španija, 2. liga Oviedo : Cultural Leonesa 3:0 Ni igral, ni ga bilo niti na klopi.
Domen Črnigoj (Lugano) Švica, 1. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Džengis Čavušević (Zürich) Švica, 1. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Kenan Fatkić (Chiasso) Švica, 2. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Nejc Mevlja (Schaffhausen) Švica, 2. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Dalibor Stevanović (Servette) Švica, 2. liga Jesenskega dela sezone je konec.  
Sašo Fornezzi (Antalyaspor) Turčija, 1. liga Antalyaspor : Alanyaspor 3:1 Ni igral, ni ga bilo niti na klopi.
Andraž Struna (New York City) ZDA, 1. liga Sezone je konec.  
Ne spreglejte