Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 3. 2015,
15.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Michel Platini

Torek, 24. 3. 2015, 15.58

8 let

Platini napovedal vojno huliganom in dobil še en mandat

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predsednik krovne evropske nogometne zveze bo še naprej Michel Platini. Voditelje evropskih držav je pozval k večjemu sodelovanju pri boju proti rasizmu ter nacionalizmom in ekstremizmom na štadionih.

Na današnjem zasedanju Evropske nogometne zveze (Uefa) na Dunaju je 59-letni Francoz Michel Platini, ki ni imel protikandidata, dobil še en mandat, že tretjega na čelu zveze, kjer je že od leta 2007.

Platini je takrat kot predsednik nasledil Šveda Lenarta Johanssona, leta 2011 pa je nato na kongresu dobil še en mandat. Uspešen je bil tudi danes na 39. zasedanju Uefe, tako da vstopa še v svoj tretji štiriletni mandat.

Platini je pred potrditvijo predsedniške funkcije predstavnikom 54 nacionalnih zvez obljubil več demokracije v nogometu in se zavzel za več sodelovanja z drugimi športnimi zvezami.

"Nekatere podobe iz preteklosti se ne bi smele ponavljati''

Platini je voditelje evropskih držav pozval k večjemu sodelovanju pri boju proti rasizmu ter nacionalizmom in ekstremizmom na stadionih. "Na teh frontah se včasih počutimo precej osamljene," je o temnejših plateh nogometnega življenja v Evropi na zasedanju Uefe na Dunaju dejal Platini.

Povedal je še, da se na evropskih stadionih spet dogajajo stvari, za katere so mislili, da so jih že izkoreninili. Pozval je k večji pozornosti ob dejanjih določenih obiskovalcev nogometnih tekem, se zavzel za strožje kazni za storilce takšnih dejanj in morda tudi za uvedbo evropske športne policije, ki bi imela na športnih objektih določena večja pooblastila, kot jih imajo zdaj policije posameznih držav.

"Nekatere podobe iz preteklosti se ne bi smele ponavljati. Izogniti se moramo temu, da bi se ponavljale stvari iz temne nogometne zgodovine, ko so na stadionih vladali huligani. Nekateri smo to doživeli sami, v mojem primeru je od tedaj minilo 30 let," je v uvodnem nagovoru na zasedanju dejal Platini.

Uefa se bojuje sama in ima omejena sredstva

S svojo osebno izkušnjo je Platini, nekdaj eden od najboljših igralcev na svetu in član zlate francoske generacije osemdesetih let, mislil na tragedijo v Bruslju; leta 1985 so v finalu takratnega pokala državnih prvakov, ko je sam igral za Juventus, navijači Liverpoola pred dvobojem vdrli na del tribun, namenjen privržencem tekmecev, nastala je panika, v gneči pa je življenje izgubilo 39 torinskih navijačev. Takrat so tekmo kljub tej tragediji izpeljali, prav Platini pa je z bele točke dosegel zmagoviti zadetek za torinsko ekipo.

Ob tem je Platini še opozoril, da lahko Uefa po sedanji zakonodaji le v omejeni meri preprečuje podobne neželene dogodke. "Bojujemo se sami, poleg tega imamo omejena sredstva, svoja sredstva. Šele če nam bodo v tem boju pomagale države in oblasti, bomo lahko zmagali," je še dejal Platini.

Ne spreglejte