Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
31. 7. 2014,
10.27

Osveženo pred

4 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor PU Maribor Maccabi Tel Aviv Ljudski vrt

Četrtek, 31. 7. 2014, 10.27

4 leta, 12 mesecev

Palestinske zastave pretihotapili v Ljudski vrt, zato bodo morali seči v žep

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nogometni klub Maribor je na kvalifikacijskem dvoboju lige prvakov z Maccabijem iz Tel Aviva prepovedal vnos kakršnihkoli zastav na vzhodno ali zahodno tribuno. Pravilo je kršilo šest gledalcev.

Prva tekma tretjega kroga kvalifikacij za ligo prvakov med Mariborom in Maccabijem je bila označena za dvoboj visokega tveganja, a je pogled na tribune pred in med tekmo ter po njej pričal o tem, da je dogajanje mirno. Navijaških kršitev ni bilo zaznati, skoraj brez dela je ostala tudi slovenska policija. Opravka je imela le s šestimi gledalci, ki se niso držali postavljenih pravil, ki jih je določil organizator NK Maribor.

"Po pravilih organizatorjev je bil prepovedan vnos kakršnihkoli zastav na vzhodno in zahodno tribuno. Zastave je bilo tako mogoče na tej tekmi razvijati le na južni in severni tribuni, kjer so bili navijači Maccabija in Maribora. Šest slovenskih državljanov se tega ni držalo, zaradi motenja javne prireditve pa so prejeli plačilne naloge," je pojasnil Miran Šadl, predstavnik za stike z javnostmi Policijske uprave Maribor. Predpisana kazen je 250 evrov, prejemniki plačilnega naloga pa imajo možnost, da v določenem roku poravnajo znesek s polovično vrednostjo.

Izraelci so pohvalili prireditelje, varnostnike in policijo

Pravila so bila postavljena tako, da bi bili gledalci kaznovani tudi, če ne bi razvili palestinske zastave, pač pa katero drugo, na primer hrvaško ali italijansko. Na vzhodni in zahodni tribuni je bila prepovedana vsakršna zastava, navodilo o prepovedi pa so upoštevali tudi varnostniki in pregledovali obiskovalce. Šestim gledalcem je uspelo pretihotapiti palestinsko zastavo v Ljudski vrt, kar ni bilo v skladu z Uefinimi pravili, ki prepovedujejo politična prepričanja. Če bi to naredili na severni, kjer se je zbralo nekaj več kot deset izraelskih navijačev, ali pa na južni tribuni, kjer so kraljevali pripadniki navijaške skupine Viole, ne bi bili kaznovani, tako pa so prejeli plačilni nalog zaradi motenja prireditve.

Zakon o javnih zbiranjih v 23. členu govori o tem, da so motili javno prireditev in hišni red, ki ga je za to priložnost predpisal NK Maribor. Evropska nogometna zveza (Uefa) ima pač svoja pravila in organizator jih je dolžan spoštovati. "Izraelci so se nam zahvalili. Dejali so, da na tekmah pod okriljem Uefe še niso doživeli bolj zglednega varovanja," je dodal Šadl, zadovoljen s tem, da se je dvoboj visokega tveganja končal brez večjih kršitev.

Ne spreglejte