Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
26. 3. 2014,
13.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Maribor Olimpija večni derbi

Sreda, 26. 3. 2014, 13.13

8 let

Olimpija je lani osvojila Ljudski vrt, a ni bila srečna

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Večna nogometna tekmeca Maribor in Olimpija sta se v samostojni Sloveniji v pokalu pomerila 13-krat. Tako kot v prvenstvu se lahko z boljšim izkupičkom pohvalijo vijolice. Izgubile so le trikrat.

Bogata pokalna zgodba mariborsko-ljubljanskih spopadov se je začela pred 22 leti, ko sta se v finalu, sploh prvem v obdobju državne samostojnosti, pomerila za lovoriko. Vijolice so preprečile zmajem, da bi pospravili v žep dvojno krono. Dvoboj za Bežigradom se je končal brez zadetkov, nato pa so o zmagovalcu odločali kazenski streli. Večjo zbranost so pokazali gostje in se po natančnem strelu zadnjega izvajalca Edina Hadžialagića razveselili krstne vijoličaste lovorike. Med strelci z bele točke za Mariborčane sta bila tudi Ante Šimundža in Saša Gajser, ki sta pozneje postala zvesta sodelavca na vijoličasti klopi in bosta zvečer pripravljala taktične zanke za goste iz Ljubljane.

Maribor v prejšnjem tisočletju redno izločal Olimpijo

Sčasoma je NK Maribor prerasel v nekaj več in predstavljal vedno večjo oviro tekmecem iz Ljubljane, ki so počasi, a zanesljivo izgubljali status najboljšega slovenskega kluba. Kmalu se je sreča na slovenskem nogometnem zemljevidu obrnile v korist vijolic, ki so danes z 11 državnimi in osmimi pokalnimi naslovi nekaj korakov pred tekmeci.

Na naslednji pokalni spopad med Olimpijo in Mariborom je bilo treba čakati pet let. Ljubljančanom v polfinalu ni pomagal ugoden remi v Ljudskem vrtu, kjer se je med strelce vpisal tudi mladi Milenko Ačimović. Štajerci so na krilih Oskarja Drobneta, ki je kot za stavo tresel zeleno-belo mrežo, osvojili Bežigrad in napredovali v finale.

Dve sezoni pozneje je bila premoč Maribora izražena z dvema zaporednima zmagama. Nepozabna je tista s prve finalne tekme, ki so jo igrali za Bežigradom. Po prvem polčasu, v katerem so streljali slepe naboje, so se strelci prebudili v nadaljevanju. Olimpija je povedla z 2:0, a se gostje niso predali in prek dvakratnega strelca Klitona Bozga, ki je z menjavanjem klubov skrbel za čustvene odzive navijačev obeh taborov, dokončali popoln preobrat. Maribor je zmagal s 3:2, nato pa doma dopolnil nalogo z novim uspehom (2:0).

Če Olimpija v prejšnjem tisočletju ni nikoli izločila Mariborčanov, pa je željo izpolnila že leta 2000. Čeprav je Maribor v Ljubljano pripotoval s prednostjo dveh zadetkov, je Olimpija v režiji Sebastjana Cimerotića in nekdanjega upa bosanskega nogometa Alena Škora preprečila vijoličastim, da bi napredovali v polfinale. Dve sezoni pozneje so se spet veselili zeleno-beli, napredovanje pa so si zagotovili po strelskem festivalu v Ljudskem vrtu, na katerem je občinstvo dočakalo kar sedem golov. Po dva sta prispevala Ermin Raković (takrat napadalec Maribora) in Dušan Kosič (nekdanji kapetan Olimpije). To je bilo še zadnje pokalno poglavje med staro Olimpijo in Mariborom, nato so nastopili novi časi.

Veterani Olimpije namučili Maribor, Školnik osvojil Šiško

Ljubljanski klub je po finančnem propadu hrabro preskakoval stopničke v nižjih ligah, v sezoni 2007/08, ko je bil že v tretji ligi, pa ga je žreb v četrtfinalu povezal z Mariborom. Olimpija se je predstavila s postavo, v kateri so prednjačili veterani, večina izmed njih je nekdaj igrala pomembno vlogo v reprezentančnem nogometu. Tako kot na primer Aleš Čeh, Miran Pavlin, Miran Rudonja in Amir Karić. Vijolice so imele v prvem polčasu veliko težav z gosti, a jim je delo olajšala hitra izključitev Alena Ščulca, več prostega prostora pa je s pridom izkoristil Bolgar Dimitar Makriev. Olimpija je priložnost za maščevanje pričakala v sezoni 2009/10, ko je že igrala v prvi ligi. Večni pokalni derbi je potekal na štadionu ŽAK v Spodnji Šiški, odločil pa ga je Mariborčan Dejan Školnik, nekdanji mladi hrvaški reprezentant. V ekipi Olimpije ni manjkalo zanimivih imen, igrala (in prejela rumene kartone) sta tudi Agim Ibraimi in Željko Filipović, poznejša zvezdnika mariborskega kluba, prisoten je bil tudi Brazilec Joao Gabriel da Silva, še eden izmed številnih, ki je zaigral za oba kluba. Zanimivo je, da danes v moštvu Olimpije ni niti enega nogometaša, ki je takrat branil barve Ljubljančanov, pri Mariborčanih pa so takrat igrali Marcos Tavares, Aleš Mertelj, Aleš Mejač in Timotej Dodlek.

Lani sta gostitelja obakrat ostala praznih rok

V prejšnji sezoni sta se Olimpija in Maribor srečala v četrtfinalu. V zasneženih Stožicah je sprva bolje kazalo gostiteljem, ki pa so zapravili vodstvo in dovolili državnim prvakom, da si priigrajo visoko zmago s 3:1. Izkazala se je za prehud zalogaj, saj so Ljubljančani ostali brez napredovanja, čeprav so v Ljudskem vrtu premagali Mariborčane. To je bila tudi zadnja tekma med večnima tekmecema v pokalnem tekmovanju.

Zvečer bosta kluba znova igrala v štajerski prestolnici. Lahko Olimpija ponovi dosežek iz lanskega leta, ki bi jo tokrat spravil v veliko boljšo voljo? Nogometna javnost si želi, da bi večni derbi končno minil brez tretjih polčasov. Po prvi letošnji tekmi se je največ govorilo o navijačih Olimpije, po drugi pa o rasnih zbadljivkah, namenjenih Jean-Phillipu Mendyju. Je napočil čas za dvoboj, v katerem bodo prevladovali le nogometni užitki?

Ne spreglejte