Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Nedelja,
16. 8. 2015,
21.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

NK Olimpija NK Olimpija NK Maribor NK Maribor Marijan Pušnik Ante Šimundža Ezekiel Henty

Nedelja, 16. 8. 2015, 21.55

8 let

Olimpija je čakala šest let, Marijanu Pušniku je uspelo v prvo

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nogometaši Olimpije so na prvem večnem derbiju te sezone v 6. prvenstvenem krogu v Ljudskem vrtu premagali Maribor s 3:0. Junak je bil Ezekiel Henty, ki je zabil dva gola.

V odličnem vzdušju, na tribune Ljudskega vrta je prišlo več kot deset tisoč navijačev, se je težko pričakovani derbi večnih tekmecev začel ob rahlem dežju, ta je Maribor zajel malo pred prvim sodnikovim žvižgom.

Maribor je derbi začel v pričakovani postavi, manjše presenečenje je bil le Dare Vršič na klopi. Tudi postava Olimpije – v njej se je pričakovano znašel tudi kapetan Andraž Šporar, za katerega so pri Olimpiji, morda tudi zato, ker so hoteli presenetiti tekmeca, govorili, da bije bitko s časom zaradi poškodbe gležnja – je bila pričakovana.

Olimpija je derbi začela bolje in že po dveh minutah zapretila. Od daleč je poskusil Darijan Matić in dodobra ogrel dlani vratarja Maribora Jasmina Handanovića. Malce za tem sta poskusila še Nik Kapun in Martin Michel Mimoun, ki je tokrat igral zelo dobro in pokazal, da utegne biti prava okrepitev (ob prvih nastopih se ni zdelo, da bo tako).

Ezekiel Henty rutinirano izpeljal sijajno akcijo

Prav Francoz je bil tisti, ki je le nekaj trenutkov pozneje, v peti minuti, v ogenj poslal Ezekiela Hentyja. Nigerijec, ki je bil z dvema goloma in podajo prvo ime zmage nad Koprom, je sijajno stekel v prostor, obšel branilca in vratarja ter rutinirano poskrbel za vodstvo gostov z 1:0. Tribune Ljudskega vrta so obnemele, na klopi Olimpije in tribuni, na kateri so bili nameščeni njeni zvesti navijači, so noreli od veselja.

Sledilo je deset minut, v katerih je Olimpija suvereno nadzirala potek dogodkov na igrišču, a zgodilo se ni nič. Maribor je bil povsem nenevaren, žvižgov s tribun, namenjeni so bili predvsem trenerju prvakov Anteju Šimundži, ni manjkalo. Maribor je prvič streljal šele v 16. minuti, poskusil je Agim Ibraimi, a ni bil dovolj natančen. Makedonec v vrstah vijoličastih je bil v ognju tudi štiri minute pozneje, podal je Mitja Viler, a je preveč okleval in streljal v obrambni blok Ljubljančanov.

Nova mojstrovina Nigerijca za nov hladen tuš v Ljudskem vrtu

To so bile minute, ko so se domači vsaj malce prebudili. V 23. minuti je po podaji z leve strani, spet jo je v kazenski prostor poslal Viler, z glavo streljal še Gregor Bajde, a žoga je po njegovem strelu malce zgrešila cilj. Potem pa 27. minuta in nov šok za domače. Henty se je v slogu največjih mojstrov sprehodil skozi obrambo Maribora, v tej je imel s hitronogim Afričanom veliko dela predvsem Damjan Bohar, prišel pred gol in še drugič zadel.

Maribor je bil povsem izgubljen in jasno je bilo, da Mariborčani le še čakajo na odhod v garderobe, v katerih so si prav gotovo imeli povedati marsikaj. Do konca polčasa je sicer bilo nekaj priložnosti, Ibraimi je poskusil pri Mariboru, res odlično razpoloženi Henty pri Olimpiji, a izid se ni spremenil. Ljubljančani so na polčas odšli z rezultatom, o katerem so lahko pred začetkom derbija le sanjali.

Olimpija je bila bližje tretjemu kot Maribor prvemu golu

Ob polčasu je trener Maribora v garderobi pričakovano pustil povsem izgubljenega Boharja. Na igrišče je prišel Dare Vršič, na desno stran obrambe domačih pa se je preselil Aleš Mertelj, ta je v igro namesto poškodovanega Marwana Kabhe vstopil že sredi prvega polčasa. Maribor je zaigral malce bolje, a bližje tretjemu golu je bila Olimpija.

V 54. minuti je s prefinjenim strelom od daleč poskusil Mimoun in skorajda presenetil Jasmina Handanovića. Žoga je končala v vratnici. Dve minuti pozneje je bil spet pri strelu Ibraimi, a meril naravnost v vratarja Olimpije Aleksandra Šeligo, malce za tem je imel Henty priložnost za hat-trick. Po napaki obrambe domačih, ki je zaspala, je po levi strani prišel sam pred vrata Maribora, a meril naravnost v vratarja.

Prebujenje Maribora ni trajalo dolgo

Po uri igre se je prebudil Maribor. Najprej je po podaji Bajdeta z desne strani z glavo poskusil Sintayehu Sallalich in bil za las nenatančen. Sledil je strel Vršiča, prav tako preslab, v 66. minuti je nekdanji ljubljenec ljubljanskih navijačev streljal veliko bolje in zatresel vratnico. Ostalo je pri 0:2. To pa je bil tudi zadnji žarek upanja za navijače Maribora.

Do konca tekme Mariboru ni uspelo pripraviti preobrata, priložnosti prav tako ni imel, omembe vredni sta le potezi Abela Giglija. Okrepitev Maribora z začetka sezone si je privoščila neumnost. Italijanski branilec je v le treh minutah prejel dva rumena kartona in moral 13 minut pred koncem rednega dela tekme predčasno z igrišča. Olimpija je derbi mirno pripeljala do konca, zadnji žebelj v krsto vijoličastih je ob koncu tekme po lepi akciji Mihe Zajca zabil Šporar, in si zagotovila prvo zmago na prvenstvenih derbijih, odkar nastopa pod novim imenom.

Marijan Pušnik v oblakih, Ante Šimundža v težavah

Od leta 2009, ko se je vrnila v prvo ligo, jih je odigrala 14. Osemkrat je izgubila in štirikrat remizirala. Trenerju Ljubljančanov Marijanu Pušniku je torej v prvem poskusu uspelo to, kar so si njegovi predhodniki želeli v zadnjih šestih letih. Olimpija po pomembni zmagi, bila je že njena tretja zaporedna, ostaja na drugem mestu, a ima zdaj tri točke več od večnega tekmeca. Ta je zdaj v nezavidljivem položaju. Predvsem trener Šimundža je tisti, v čigar čevljih si nihče ne bi želel biti. Iz Evrope je izpadel na prvi stopnički, na superpokalu je izgubil, v prvih šestih prvenstvenih krogih je dvakrat izgubil in enkrat remiziral ob treh zmagah, kar je za navijače Maribora seveda občutno premalo. Ni jih malo, ki zahtevajo, da se poslovi od svojega položaja. Pa se bo to tudi zgodilo?

Ne spreglejte