Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
4. 3. 2018,
11.20

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,51

Natisni članek

špansko prvenstvo Barcelona Atletico Madrid Lionel Messi Lionel Messi Jan Oblak Jan Oblak

Nedelja, 4. 3. 2018, 11.20

6 let, 1 mesec

Pred velikim derbijem v Barceloni

Ogromna čast za Slovenijo, svet govori o Oblaku in Messiju

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,51
Lionel Messi Jan Oblak | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Pred velikim derbijem 27. kroga španskega prvenstva, v katerem se lahko madridski Atletico vodilni Barceloni približa na vsega dve točki zaostanka in poskrbi za razburljiv zaključek sezone, je večina španskih medijev izpostavila obračun med Lionelom Messijem in Janom Oblakom. Nikakor ne naključno, saj se bosta ob 16.15 udarila najboljši strelec in vratar la lige.

Danes si bosta na kultnem štadionu Camp Nou večkrat iz oči v oči gledala Lionel Messi, ki je s 23 zadetki prvi strelec lige (v povprečju dosega gol na 99 minut), in Jan Oblak, ki je v tej sezoni španskega prvenstva prejel le 11 zadetkov in je najbližje vnovični nagradi zamora, ki bo po koncu sezone pripadla vratarju moštva z najmanjšim številom prejetih zadetkov.

Na zadnjih tekmah je Oblaka premagal le enkrat

Ko brani Oblak, je Atletico redko uspešen proti Barceloni. Na desetih tekmah je zmagal le enkrat (povratna četrtfinalna tekma lige prvakov v sezoni 2015/16), dvakrat remiziral, izgubil pa sedemkrat. | Foto: Reuters Ko brani Oblak, je Atletico redko uspešen proti Barceloni. Na desetih tekmah je zmagal le enkrat (povratna četrtfinalna tekma lige prvakov v sezoni 2015/16), dvakrat remiziral, izgubil pa sedemkrat. Foto: Reuters Statistika sporoča, da Argentinec obožuje tekme proti Atleticu. Njegovo mrežo je zatresel že 27-krat. Večkrat se je v karieri vpisal med strelce le proti Sevilli (29). Ker pa je večino zadetkov prispeval pred letom 2014, ko se je v Madrid preselil Oblak, španski mediji povzdigujejo v višave slovenskega čuvaja mreže.

Proti Barceloni je branil na desetih tekmah, Messi pa ga je premagal petkrat. Tako ga je premagal na vsaki drugi tekmi (povprečje 0,50 na tekmo), kar je za Atletico veliko bolj prijazen podatek kot tisti, ki opisuje celoten strelski izkupiček Argentinca proti rdeče-belim. V karieri se je proti Atleticu pomeril 35-krat in dosegel 27 zadetkov. Tako je na tekmo v povprečju dal 0,77 zadetka.

Kako se bo končal veliki derbi španskega nogometnega prvenstva v Barceloni?

  • Z zmago Barcelone.
    35,65 %
    221 glasov
  • Z remijem.
    21,13 %
    131 glasov
  • Z zmago Atletica.
    43,23 %
    268 glasov
Oddanih 620 glasov

Messi je Oblaka na domačem štadionu Camp Nou premagal le dvakrat. Enkrat v prvenstvu leta 2015/16, drugič v pokalnem tekmovanju. V zadnjem obdobju proti Atleticu ni tako učinkovit, saj je na zadnjih petih srečanjih proti madridskemu velikanu Oblakovo mrežo zatresel le enkrat.

Verjetni začetni enajsterici:

Barcelona: Ter Stegen - S. Roberto, Piqué, Umtiti, Alba - Dembélé, Busquets, Rakitić, Iniesta - Messi, Suarez.
Atletico: Oblak - Juanfran, Godin, Gimenez, Filipe Luis - Koke, Partey, Saul, Correa - Griezmann, Diego Costa.

Na zadnjih desetih tekmah prejel le tri gole

Lionel Messi je v karieri največ zadetkov dosegel proti Sevilli (29), nato sledita madridska velikana Atletico (27) in Real (25). Proti rdeče-belim je dosegel 22 zadetkov v španskem prvenstvu, pet pa v pokalu. | Foto: Reuters Lionel Messi je v karieri največ zadetkov dosegel proti Sevilli (29), nato sledita madridska velikana Atletico (27) in Real (25). Proti rdeče-belim je dosegel 22 zadetkov v španskem prvenstvu, pet pa v pokalu. Foto: Reuters ''Kdo je najbolj nevaren pri Barceloni? Messi,'' je Oblak priznal pred srečanjem, ki ponuja veliki španski derbi, čeprav v njem ni madridskega Reala. Čast španske prestolnice bo proti v tej sezoni v domačem prvenstvu še vedno neporaženi Barceloni branil Atletico.

Njegova obramba se je v tej sezoni večkrat izkazala, tokrat pa se bo namerila na najboljšega strelca prvenstva, k je v dobri strelski formi. Messi je na zadnjih treh tekmah dosegel štiri gole. Med strelce se je vpisal tako proti Chelseaju, Gironi (dvakrat) kot Las Palmasu.

Oblak je na drugi strani na zadnjih desetih tekmah Atletica prejel le tri gole. Kar na osmih tekmah je ostala njegova mreža nedotaknjena. V tej sezoni je branil na 33 tekmah v vseh tekmovanjih, na skoraj dveh tretjinah (21) se mreža ni zatresla.

Trener Atletica Diego Simeone nima velikih trenerskih uspehov proti Barceloni. Proti Kataloncem se je pomeril 22-krat, od tega je zmago izkusil le dvakrat. Osemkrat je remiziral, doživel pa kar 12 porazov.  | Foto: Reuters Trener Atletica Diego Simeone nima velikih trenerskih uspehov proti Barceloni. Proti Kataloncem se je pomeril 22-krat, od tega je zmago izkusil le dvakrat. Osemkrat je remiziral, doživel pa kar 12 porazov. Foto: Reuters

Navijači Atletica sanjajo o tem, da je napočil čas za ponovitev sezone 2013/14, v kateri so postali prvaki in v zadnjem krogu prekrižali načrte Barceloni. Takrat je za Madridčane branil še Belgijec Thibaut Courtois, ki ga je nato na vratih nasledil Oblak, a do zdaj z Atleticom osvojil le eno lovoriko. Španski superpokal leta 2014.

Dan velikih obračunov na Camp Nouu

Danes na pomembnem srečanju v Barceloni tako ne bo manjkalo velikih obračunov. Oblak bo skušal ostati nepremagan proti Messiju, njegov stanovski kolega Marc-Andre ter Stegen (prejel je 13 zadetkov v tej sezoni) pa proti v zadnjem času zelo razigranemu Antoinu Griezmannu (na zadnjih dveh tekmah je dal kar sedem golov). V konici napada se bosta spoprijeli tudi "drugi violini" Luis Suarez (z 20 goli drugi strelec tekmovanja) in povratnik Diego Costa, ki pogosto polnita naslovnice tudi z manj športnimi temami ...

Ne spreglejte