SiolNET. Sportal Nogomet
1,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Dve leti po črnem petku v Parizu

Odšli na spektakel in se znašli v terorističnem peklu

1,35

termometer

Francija Nemčija november 2015 Pariz
Foto: Reuters

V torek sta se dve evropski nogometni velesili Nemčija in Francija pomerili v Kölnu in se razšli z remijem 2:2. Prijateljski dvoboj je bil odigran skoraj natanko dve leti po črnem petku v Parizu, ko so francosko prestolnico stresle številne eksplozije. "Takšnih stvari preprosto ne moreš pozabiti," je zaupal nemški selektor Joachim Löw, ki se pogosto spominja dneva, ko je Pariz postal talec krvoločnih terorističnih napadov.

Kaj se je dogajalo 13. novembra 2015? V napadu je življenje izgubilo 130 ljudi, največ v dvorani Bataclan, kjer je potekal koncert ameriške rockovske zasedbe Eagles of Death Metal. Teroristi so izvedli sedem koordiniranih napadov, po katerih je v večmilijonskem mestu zavladala panika. Terorističnim napadom se niso izognili niti nič hudega sluteči ljubitelji nogometa, ki so si tisti večer zaželeli dobre predstave in se odpravili na Stade de France.

Zaslišali sta se eksploziji

Na največjem francoskem nogometnem objektu sta se merili Francija in Nemčija. Na vedno prestižnem sosedskem obračunu sta se udarili sosedi, vse navzoče na štadionu, tako gledalce kot tudi nogometaše, pa sta sredi prvega polčasa zmotili dve eksploziji. Sprva so ju povezovali z delom spektakla, tako da na srečo ni zavladala popolna panika, nato pa je svoje naredila moderna tehnologija, s pomočjo katere so izvedeli, s kakšnimi grozotami ima opravka Pariz. Na srečanju je bil tudi takratni francoski predsednik Francois Hollande.

Ko so nogometaši na Stade de France igrali tekmo, se je v njegovi okolici dogajala drama. Ko so nogometaši na Stade de France igrali tekmo, se je v njegovi okolici dogajala drama. Foto: Reuters

Če bi gledalci takoj vedeli, da se pred štadionom dogaja drama in da so želeli na štadion vstopiti teroristi, oboroženi z eksplozivnimi sredstvi, s katerimi so želeli povzročiti za čim večjo škodo, bi lahko izbruhnil nenadzorovan val prestrašenih gledalcev.

Kaj se je 13. novembra 2015 dogajalo na štadionu Stade de France?

Če bi v stampedu skušali pobegniti s kraja dogodka, bi nastala neobvladljiva panika, tako pa je večina gledalcev ostala na štadionu. Občinstvo je ob prvi eksploziji celo zaploskalo, saj je mislilo, da je del nogometne slovesnosti, po drugi pa je že zavladalo začudenje, ki ga je izdajala previdna tišina. Ko je med polčasom nad štadionom poletel še helikopter, so vsi dojeli, da ne poteka le nogometna tekma.

Francija je na prijateljskem dvoboju, po katerem sploh ni bilo govora o nogometu, premagala Nemčijo z 2:0. Francija je na prijateljskem dvoboju, po katerem sploh ni bilo govora o nogometu, premagala Nemčijo z 2:0. Foto: Reuters

Ostali so na tribunah, ker so ocenili, da je tam še najvarneje, po dvoboju, ki se je končal z rezultatom 2:0 za Francijo, so gledalce spustili na zelenico, saj so ocenili, da bo varneje kot pred štadionom. Zapustili so ga šele debelo uro po koncu, medtem pa družno zapeli francosko himno Marseljeza.

Francozi solidarni z Nemci

Obe ekipi, tako domača kot gostujoča, po zadnjem sodnikovem pisku sploh nista zapustili štadiona, ampak sta na njem prenočili. Sprva so načrtovali, da bodo na štadionu ostali le Nemci, a so francoski nogometaši pokazali solidarnost in se jim pridružili, za kar so pozneje prejeli javno zahvalo predsednika Nemške nogometne zveze Reinharda Rauballa.

Občinstvo je štadion zapuščalo v strahu in negotovosti. Občinstvo je štadion zapuščalo v strahu in negotovosti. Foto: Reuters

"Igralci so bili prestrašeni," je takrat povedal direktor izbrane vrste Oliver Bierhoff. "Nismo želeli tvegati, zato se po tekmi nismo vrnili v hotel."

Štadion so zapustili šele naslednje jutro, ob sončni svetlobi. Takrat so se že v popolnosti zavedali, kakšnim grozotam je bil izpostavljen Pariz na dan srečanja in kaj vse je prestal po napadih teroristov, pripadnikov Islamske države.

Kako sta glasni eksploziji zmotili nogometaše:

"V Pariz smo prišli z namenom, da igramo nogomet v prijateljskem vzdušju, eden proti drugemu. Da uživamo skupaj z navijači, pokažemo športne ambicije, zlasti pa prisostvujemo poštenemu in miroljubnemu dogodku. Veselili smo se dvoboja, ki se je sprevrgel v nočno moro. Pozno v noč smo premišljevali o tem, zakaj se to sploh dogaja. Našli smo nekaj odgovorov, a si z nobenim nismo mogli razložiti te strahopetne napade. V petek smo izgubili dvoboj, a to sploh ni pomembno," so pozneje v izjavi za javnost zapisali nemški nogometaši, ko so dan po dramatičnem srečanju varno pristali v Frankfurtu.

Löw še podoživlja nočne more

Joachim Löw ne bi nikoli pozabil dramatičnega večera v Parizu. Joachim Löw ne bi nikoli pozabil dramatičnega večera v Parizu. Foto: Reuters "Takšnih stvari preprosto ne moreš pozabiti. Spomini na tisti večer se vračajo in vračajo. To je bila dramatična izkušnja, ki je ne bi želel nikdar več podoživeti. Skušaš misliti na druge stvari, a se ne moreš znebiti strahu, ko si primoran ostati na štadionu," je v Kölnu priznal selektor nemške izbrane vrste Joachim Löw.

Dvoboj med Nemčijo in Francijo (2:2) je bil zato na štadionu Rhein-Energie pod velikim drobnogledom. Na delu je bilo ogromno policistov in drugih čuvajev reda in miru. "Počutim se varnega," je sporočil Löw, ki upa, da ne bo nikdar več priča dogodkom, povezanih s terorističnimi napadi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin