Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
30. 8. 2019,
4.00

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,85

19

Natisni članek

Darko Milanič Stanislav Genčev Ludogorec Razgrad NK Maribor NK Maribor Ljudski vrt Liga Europa

Petek, 30. 8. 2019, 4.00

4 leta, 7 mesecev

Odmevi trenerjev po dvoboju v Mariboru

Milanič od velike kritike do ogromne pohvale

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,85

19

Darko Milanič | Darko Milanič je z Mariborom v tej evropski sezoni odigral osem tekem. Trikrat je zmagal, dvakrat remiziral in trikrat izgubil. | Foto Miloš Vujinović/Sportida

Darko Milanič je z Mariborom v tej evropski sezoni odigral osem tekem. Trikrat je zmagal, dvakrat remiziral in trikrat izgubil.

Foto: Miloš Vujinović/Sportida

Dvoboj med Mariborom in Ludogorcem (2:2) je ponudil dva različna polčasa. V prvem so prevladovali gostje, v drugem pa slovenski prvaki. "Trepetali smo za napredovanje, a nam je uspelo," je priznal začasni trener bolgarskega prvaka Stanislav Genčev, trofejnemu strategu vijolic Darku Milaniču pa je bilo zelo žal, da navijačev za izjemno pomoč niso nagradili s tretjim zadetkom.

Luka Zahović
Sportal Drama v Ljudskem vrtu in ponosno slovo Maribora, ki je bil blizu velikega podviga

"Dišalo je po tretjem zadetku," je po dvoboju, ki se je končal brez zmagovalca, a je Maribor zaradi pravila o manjšem številu doseženih zadetkov v gosteh potegnil krajšo, večkrat izpostavil Darko Milanič. Bil je tako blizu, a spet tako daleč.

Dejansko je šlo vse narobe

Vijolice so po izpadu iz Evrope popadale na tla. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Vijolice so po izpadu iz Evrope popadale na tla. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Po slabši izvedbi Maribora v prvem polčasu, ki ga je Ludogorec dobil z 2:0, ga skoraj ni bilo več junaka, ki bi verjel v popoln preobrat. Nato pa ni manjkalo dosti, pa bi Ljudski vrt in z njim vsa slovenska nogometna javnost nazdravljala enemu največjih preobratov, kar so jih v Evropi pripravili slovenski klubi.

"V prvem polčasu smo bili slabi, pasivni. Zaostajali smo z 0:2, resda proti dobri ekipi, ki nas je takoj kaznovala. Zaradi tega, ker nismo bili pravi, smo bili v zaostanku. Bili smo nervozni in nismo našli rešitev. Dejansko je šlo vse narobe," bi najraje čim prej pozabil prvi polčas, ki ga je Maribor izgubil z 0:2.

V drugem polčasu povsem druga slika

Gostje iz Bolgarije, ki imajo ogromno tujcev, so že po 25 minutah vodili z 2:0. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Gostje iz Bolgarije, ki imajo ogromno tujcev, so že po 25 minutah vodili z 2:0. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida "Nikoli ne smemo dobiti zadetka, kot smo ga v 17. minuti. V neki želji, ko smo dobili prekinitev in želeli doseči zadetek, se nam je porušilo nekaj, kar se ti na taki tekmi ne sme. Veš, da je tekmec izredno hiter v prehodu, a smo bili slabo postavljeni. Nismo stali tam, kjer bi morali," se je dotaknil mojstrskega zadetka Marcelinha, doseženega po hitrem in zelo učinkovitem protinapadu, ki so ga s slabo postavitvijo omogočili Mariborčani.

Pri drugem zadetku, Maribor ga je prejel z bele točke, je trenerja preveval občutek, da bi morali njegovi izbranci dobiti že prvo žogo. Če bi se to uresničilo, sploh ne bi moglo biti najstrožje kazni.

"V drugem polčasu je bila popolnoma druga slika, drugačna pesem. V drugem polčasu smo igrali zelo dobro, dvakrat zadeli in bili blizu veliki zmagi, a se nam na žalost ni izšlo," je izpostavil dogajanje v nadaljevanju, ko sta Marcos Tavares in Rudi Požeg Vancaš do 72. minute spremenila Ljudski vrt v vijoličasti navijaški kotel, ta pa je po izenačenju slovenskih prvakov na 2:2 skoraj eksplodiral od navdušenja.

Maribor
Sportal Ni jih veliko, ki bi izpadli ob stoječih ovacijah

V prvem polčasu so si Mariborčani privoščili preveč napak, v nadaljevanju pa je to, nekoliko presenetljivo, veljalo za goste iz Razgrada. "Ko ti nekaj ne gre, greš iz napake v napake. To se je Mariboru dogajalo v prvem polčasu, njim pa v drugem. Bili smo blizu, pritiskali, imeli polno prekinitev, dišalo je po tretjem zadetku," mu je žal, da Maribor v zadnjih minutah ni našel poti do še tretjega gola, s katerim bi si vijolice zagotovile evropsko jesen.

Prosti strel bi moral izvesti Požeg Vancaš

V četrtek je bila v Ljudskem vrtu posebna energija. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida V četrtek je bila v Ljudskem vrtu posebna energija. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Silovito je napadel vrata Ludogorca, a si kljub nekaterim prekinitvam ni preigral resnejše priložnosti. Morda bi se mu ponudila v predzadnji minuti podaljška, ko je bil dosojen prosti strel z desne strani, a je žogo v svoje roke vzel Mitja Viler, nato pa izvedel predložek tako slabo, da je končal v živem zidu.

Izostala je še zadnja nevarnost na tekmi, še zadnji poskus, da bi Maribor po 0:2 ujel odrešilnih 3:2. "Takrat sem pričakoval, da bo predložek izvedel Rudi, jasno pa je, da te fantje ne slišijo, čeprav sem bil zelo blizu. Zabil je gol, pridobil samozaupanje, pred tem pa je Viler iz lepega položaja zadel zid. Ravno takrat, ko smo imeli veliko prostora. V nogometu se take stvari dogajajo. Obstajajo odločitve, ki niso primerne za ta trenutek. Res škoda," bi raje videl, da bi zadnji prosti strel, ko se je pred vrata Ludogorca preselil tudi vratar Kenan Pirić, izvedel nekdanji as Celja in Domžal.

"Cilj mora biti vedno podati žogo prek prvih branilcev v cono," je poudaril trener, ki je moral po koncu prvega polčasa poseči po menjavi, saj si je Martin Milec poškodoval koleno.

Mariborčane po izpadu iz Evrope čaka nedeljski spopad z zadnjeuvrščenimi Domžalami. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Mariborčane po izpadu iz Evrope čaka nedeljski spopad z zadnjeuvrščenimi Domžalami. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Maribor je s pomočjo glasnih navijačev, proti Ludogorcu se jih je v Ljudskem vrtu zbralo dobrih devet tisoč, lovil tretji gol, a ostal praznih rok. Tribune so vijolice po dvoboju vseeno pozdravile z velikim aplavzom in stoječimi ovacijami.

"Danes je bilo neverjetno navijanje. Tudi po koncu so vsi navijači še dolgo navijali za fante. Zelo sem vesel, to je izreden odziv," je vesel pozitivnega naboja, ki ga je občutil s tribun. Na nekaterih prejšnjih tekmah je na svoj račun poslušal tudi žvižge, tokrat pa je bilo, čeprav ni premagal Ludogorca in je izpadel iz Evrope, drugače.

Genčev: Morda je tako še slajše

Bolgarski prvak je v zadnjih minutah trepetal za napredovanje. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Bolgarski prvak je v zadnjih minutah trepetal za napredovanje. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida O tem, kako zaskrbljeni so bili nogometaši osemkratnih bolgarskih prvakov v Ljudskem vrtu, priča izjava začasnega trenerja Ludogorca.

"Trepetali smo za napredovanje, a nam je uspelo. Na koncu smo lahko zadovoljni, saj smo dosegli tisto, kar smo si prizadevali. Če v drugem polčasu ne bi delali takih napak, Maribor ne bi mogel doseči zadetka. Po vodstvu z 2:0 smo preveč popustili. Tega si ne bi smeli dovoliti. O tem smo se pogovarjali med polčasoma, a se je vseeno zgodilo. Nato smo tekmecu dovolili, da je dosegel zadetka na prelahek način. Če tega ne bi bilo, bi Mariboru zabili vsaj tri ali štiri gole. Na srečo se je vse končalo dobro. Morda je tako še slajše, kot če bi Maribor premagali z izdatno razliko," je na Štajerskem poudaril začasni strateg bolgarskega prvaka.

Še četrtič, odkar se Maribor meri z bolgarskim predstavnikom, se je dvoboj končal brez zmagovalca. Razlika je le ta, da so vijolice leta 2016 zaradi pravila večjega števila zadetkov v gosteh odpravile Levski (0:0 v Mariboru in 1:1 v Sofiji), tokrat pa so se napredovanja veselili Bolgari. Danes bodo imeli veliko slajše skrbi, saj bodo "trepetali" ob spremljanju žreba evropske lige in si želeli čim bolj atraktivne, a tudi premagljive tekmece.

Ne spreglejte