Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
3. 10. 2012,
22.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Ante Šimundža

Sreda, 3. 10. 2012, 22.35

8 let

Ob velikem jubileju: spomin na Kijev, Lyon, Glasgow ...

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Jubilejno 100. evropsko tekmo bodo nogometaši Maribora odigrali drevi v Rimu. Izbrali smo pet najbolj legendarnih iz bogate klubske zgodovine doslej.

Prvo evropsko tekmo je Maribor odigral 19. avgusta leta 1992 v Ljudskem vrtu, ko je gostil malteški Hamrun Spartans v prvem krogu kvalifikacij pokala pokalnih zmagovalcev in zmagal s 4:0. V naslednjih 20 letih vijoličasti, ki so z naskokom rekorderji med slovenskimi klubi po številu nastopov v evropskih pokalih, v Evropi niso nastopali le v dveh sezonah (2005/06 in 2008/09), v tem času pa odigrali natanko 99 tekem. Drevišnja na Olimpijskem štadionu v Rimu, kjer se bodo pomerili proti Laziu, bo zgodovinska, jubilejna, nepozabna 100. v Evropi za najbolj trofejni slovenski klub. V dveh desetletjih se je nabralo veliko število raznoraznih tekem, mi pa smo jih izbrali le peščico tistih najbolj zgodovinskih. Lahko bi omenili tudi remi z Borussio Dortmund iz leta 1993, petardo v mreži belgijskega Genta ali remi proti Bayerju Leverkusnu v ligi prvakov iz leta 1999, zmago nad PSV Eindhovnom leto pred tem, remi proti Ajaxu (1997) ali Borussii Dortmund (1993) in še marsikatero, a odločili smo se za naslednjih pet:

Kdo se ne spomni zgodovinskega septembrskega večera iz leta 1999, ko so Mariborčani sploh prvič nastopili v ligi prvakov. In že takoj zmagali! Igrali so proti ukrajinskemu gigantu Dinamu in šokirali 25.000 navijačev na Olimpijskem štadionu v Kijevu. Dinamo, ki je sezono pred tem igral v polfinalu elitnega evropskega tekmovanja, je bil že v prvem polčasu presenetljivo v podrejenem položaju, a ohranil nedotaknjeno mrežo. V drugem delu igre so Ukrajinci pritisnili in bili boljši nasprotnik, pa v 73. minuti prejeli gol. Dejan Djuranović je izvedel prosti strel na sredini igrišča, podal do Klitona Bozga, ta pa je lepo zaposlil Anteja Šimundžo. Nekdanji golgeter vijoličastih je zadel in poskrbel za zgodovinsko zmago. ''Seveda je to najbolj pomemben gol, ki sem ga kdajkoli dosegel. Bilo je neverjetno. Najprej to, da smo se v ligo prvakov sploh uvrstili, potem pa še takoj zmagali. Verjetno so nas Ukrajinci malce podcenjevali, kar smo izkoristili in prišli do zmage,'' se zgodovinske – kot se je izkazalo pozneje, tudi doslej edine -, zmage v ligi prvakov spominja avtor gola, ki je Mariboru prinesel tako opevano zmago.

Še ena tekma iz zgodovinskega leta 1999, še ena velika zmaga. Maribor je v povratni tekmi kvalifikacij za prvo uvrstitev v ligo prvakov kateregakoli slovenskega kluba gostil Lyon in branil prednost iz Francije, kjer je presenetljivo zmagal z 1:0. Razprodani Ljudski vrt je sanjal uspeh in ga tudi dočakal. Gostje, ki so imeli nekajkrat dražjo ekipo od Maribora, so v prvih minutah sicer pritisnili proti golu Maribora, pri katerem pa je bil vratar Marko Simeunović zelo zanesljiv. Potem pa 23. minuta. Akcijo je začel Dejan Djuranović, podal do Muamerja Vugdalića, ta jo je podaljšal do Anteja Šimundža, slednji pa je preigral nasprotnikovega branilca in z natančnim strelom premagal Gregoryja Coupeta. Tik pred koncem prvega polčasa je bilo vse odločeno. Do žoge je prišel Stipe Balajić, nekaj časa okleval, a nato le ustrelil in s pravcatim evrogolom zadel za 2:0. Do konca tekme se izid ni spremenil, čeprav je bilo nekaj priložnosti na obeh straneh. Po zadnjem sodnikovem žvižgu je sledilo veliko rajanje, cel Maribor je bil še dolgo v noč na nogah. ''To je bila noč, v kateri nihče ni spal. Pa ne le tisto noč, rajanje je trajalo še nekaj dni. Uspelo nam je nekaj, kar pred tem ni še nikomur. Takrat smo dokazali, da tudi Slovenci lahko v nogometu naredimo nekaj pomembnega. Nismo bili več smučarji,'' je več kot desetletje pozneje na noro mariborsko noč spomine obudil legendarni branilec Marinko Galić.

Uvrstitev v ligo prvakov so Mariborčani kovali že dva tedna pred zgodovinsko tekmo v Ljudskem vrtu, ko so gostovali v Lyonu. Potem ko so krog pred tem izločili Gent, so pokazali, da utegnejo mešati štrene tudi najboljšim. A vseeno ni bilo veliko takšnih, ki so verjeli, da bodo zmagali že na prvi tekmi. Z borbeno in organizirano igro so se dobro upirali favoriziranim Francozom, junak je bil predvsem Marko Simeunović, ki je zaustavil kar nekaj nevarnih strelov. V 89. minuti šok za 25.000 domačih navijačev. Rezervist Dalibor Filipović, ki je na igrišče prišel 20 minut pred tem, je prišel do odbite žoge po strelu Martina Preglja in jo iz bližine porinil v mrežo. Lyon 0, Maribor 1! Napoved naskoka na ligo prvakov. ''Francozi, ki so imeli takrat res dobro moštvo, samo njihov napadalec Sonny Anderson pa je bil nekajkrat bolj vreden kot naše celotno moštvo skupaj, so nas podcenjevali. Bili so prepričani, da nas bodo zlahka premagali, pa so se ušteli. Podcenjevanje se jim je maščevalo. So bili pa tudi po porazu pred domačimi navijači prepričani, da bo v Mariboru povsem drugače. No, vsi vemo, kako se je končalo,'' se z nasmeškom na ustih te tekme spominja Simeunović, ki je v Lyonu spravljal v obup napadalce domačega moštva.

O prvi zmagi kateregakoli slovenskega kluba v ligi Europa, nekdanjem pokalu UEFA, ni potrebno podrobno razglabljati. Zgodovinska tekma v Ljudskem vrtu je bila pred dvema tednoma, Mariborčani pa so odigrali morda celo najbolje v Evropi doslej in Grke, ki so bili seveda v vlogi velikega favorita, nadigrali v vseh prvinah igre. Zmagali so s 3:0, zmaga pa bi bila lahko še višja. Po hitri in domiselni akciji Aleša Mertlja, Marcosa Tavaresa in Roberta Berića je mladi napadalec v 25. minuti zadel za vodstvo domačih z 1:0. Maribor je še naprej igral odlično, premoč pa kronal v 62. minuti, ko je izraziti levičar Agim Ibraimi poslušal nasvet trenerja in streljal z desno nogo. Žoga je končala v mreži, na semaforju je pisalo 2:0. V 87. minuti se je med strelce vpisal še Tavares. Najprej je izsilil enajstmetrovko, nato pa jo hladnokrvno spremenil v gol. Pika na i odlični predstavi. ''Prišli smo do prve zmage že v prvem krogu lige Europa, zabili tri gole, prejeli pa nismo nobenega. Več si ne bi mogli želeti. Zdaj si želim uživati v tej zmagi, za katero smo zaslužni prav vsi,'' je po velikem uspehu od sreče žarel domači trener Darko Milanič.

Natanko dvanajst let po uvrstitvi v ligo prvakov so imeli Mariborčani priložnost, da se prvič uvrstijo še v ligo Europa. V Ljudskem vrtu so zmagali z 2:1, v Glasgowu pa pred več kot 30.000 gorečimi navijači branili prednost. Zaigrali so pogumno in odločno, za kar so bili nagrajeni. V 55. minuti je Dalibor Volaš izkoristil prvo pravo priložnost gostov in s 15 metrov zatresel mrežo Rangersa. Dvajset minut pozneje je izid poravnal ameriški reprezentant Carlos Bocanegra in Škoti so za izničenje vodstva gostov potrebovali le še gol. Zadnjih 15 minut tekme je bilo za Mariborčane peklenskih, a je Jasmin Handanović z nekaj izjemnimi obrambami poskrbel, da so ohranili prednost in se ob zadnjem sodnikovem žvižgu veselili. Zgodaj zjutraj naslednji dan so prišli na mariborsko letališče, kjer jih je pričakala množica navdušenih navijačev. ''Barcelona ima Lionela Messija, mi pa imamo Jasmina Handanovića. Neverjetno je, kaj vse je branil. Je naš junak. To, kar smo dosegli, pa je nekaj zgodovinskega. O tem bomo govorili še vrsto let,'' je z navdušenjem v glasu ob povratku v Slovenijo takrat razlagal strelec gola za Maribor Volaš.

Ne spreglejte