Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 11. 2011,
20.28

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Slovenija ZDA

Natisni članek

Torek, 15. 11. 2011, 20.28

8 let, 3 mesece

Ob debiju Stojanoviča Matavž najbolj svetla točka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Slovenska reprezentanca je ciklus in misijo SP 2014 pod vodstvom Slaviše Stojanoviča začela s porazom proti reprezentanci ZDA. Prostora za napredek je še precej, izstopal pa je predvsem Tim Matavž.

Novi slovenski selektor, Slaviša Stojanovič, je debitiral na tekmi proti ZDA. Tik pred zdajci je postalo jasno, kdo je postal novi kapetan. To je postal Samir Handanovič, ki je bil ob Boštjanu Cesarju edini resni kandidat za to vlogo. Tudi postava je bila za marsikoga dokaj presenetljiva, predvsem kar se tiče zvezne vrste, kjer je začel tudi Darijan Matič. V prvi postavi so se zanimivo znašli kar štirje nogometaši, ki so v času vodenja Domžal sodelovali s sedanjim selektorjem. To sta bila ob že naštetih Handanoviču in Matiču še Andraž Kirm in Zlatan Ljubijankič. V prvi postavi sta se znašla tudi člana Palerma, Josip Iličić in Armin Bačinovič, v obrambi so začeli standarni Brečko, Cesar, Šuler in Jokič, v napadu pa Tim Matavž. Seveda tokrat zaradi različnih razlogov v kadru ni bilo Mateja Mavriča, Milivoja Novakoviča, Aleksandra Radosavljeviča in Roberta Korena.

Buddle najavil začetek obrambnih težav

Srečanje so bolje začeli Američani, pri katerih je pred tekmo nagrado za 100. tekmo v reprezentančnem dres prejel kapetan Carlos Bocanegra.

Zlatan Ljubijankič se je že v drugi minuti znašel v priložnosti, a preveč okleval in obramba gostov je uspela posredovati. V naslednjih minutah pa so pobudo prevzeli Američani in sprva preko Fabiana Johnsona poskušali s strelom z razdalje, a je Samir Handanovič žogo izbil v kot. V deveti minuti pa so celo povedli. Darijan Matič je storil napako na sredini igrišča, žogo je prevzel Edson Buddle in z vrha kazenskega prostora s pomočjo vratnice premagal Handanoviča.

Naveza Matavž-Ljubijankič se je izkazala

Pri Sloveniji sta bila v prve pol ure najbolj razpoložena oba napadalca. Matavž je tudi dosegel zadetek iz nedovoljenega položaja, a v 26. minuti sta oba izvedla akcijo za izenačenje.

Ljubijankič je z globinsko podajo našel Tima Matavža, ki je sam stekel proti Timu Howardu in ga rutinirano premagal s strelom mimo glave in ogrel dlani navijačev na ne povsem polnem štadionu v Stožicah.

Slovenija je imela pobudo in v 37. minuti so spet zagrozili Američani. Po podaji z desne strani je Clint Dempsey za malenkost zgrešil okvir vrat, Handanovič pa je le nemočno pospremil žogo. Minuto kasneje bi kaj lahko povedli Slovenci. Josip Iličić je domiselno ob prostem strelu podal do Miša Brečka, slovenski branilec pa je sam stekel v kazenski prostor in z desne strani za malenkost zgrešil levo vratnico. Kar Clintu Dempseyju ni uspelo v 37. minuti, pa mu je tri minute zate. Izbranci Jürgena Klinsmanna so izvajali kot z desne strani, vezist Fulhama pa je bil v gneči najbolj iznajdljiv, tudi od Bačinoviča.

Američani kaznovali nezbranost

Vendar Američani so v prvem polčasu zelo slabo igro slovenskih nogometašev v obrambi kaznovali tudi v 41. minuti.

Takrat je Marko Šuler v kazenskem prostoru nepravilno zaustavljal Fabiana Johnsona in avstrijski sodnik Robert Schörgenhofer je pokazal na belo točko. Z enajstih metrov je bil natančen robustni napadalec Jozy Altidore, ki je žogo poslal v levo stran, Handanovič pa se je vrgel v nasprotno. Reprezentanca ZDA, ki je štiri dni pred tem v Parizu namučila Francoze (čeprav je izgubila z 0:1), je v Stožicah v prvem polčasu zabila kar tri zadetke. Ob tem pa so Američani na šestih tekmah pod vodstvom slovitega Nemca le enkrat zmagali in kar štirikrat izgubili. Vsekakor se uvodnih 45 minut ni končalo po željah Stojanoviča, ki se mu uvrstitev Matiča v prvo postavo ni najbolj obrestovala, skrb zbujajoča pa je bila tudi igra v obrambi, ki se je na velikih preizkušnjah znašla pred skorajda vsakim prehodom Američanov na polovico tekmeca.

Namesto Iličića in Matiča Birsa in Krhin

Seveda je bilo pričakovati, da bo Stojanovič ob polčasu nekaj spremenil. Namesto Darijana Matiča je vstopil vezist Rene Krhin, Josip Iličić pa je mesto na desnem krilu prepustil Valterju Birsi. Prav slednji se je takoj znašel v izjemni priložnosti, a odbite žoge Steva Cherundole s kakšnih petih metrov z levico ni uspel spraviti za vratarja Evertona. Zadel je namreč zunanji del mreže. Nekaj trenutkov kasneje pa se je s prodorom izkazal Matavž, a je bil njegov strel blokiran.

Matavž spet kronal slovensko premoč

Slovenski nogometaši so poskušali predvsem z igro po bočnih položajih, Krhin in Birsa pa sta v igro prinesla nekaj dodatne svežine.

Birsa je v 59. minuti z leve strani podal na glavo Marku Šulerju, a žoga ni hotela v mrežo, podobno kot ne po strelu Boštjana Cearja, ki je po kotu minuto kasneje zadel prečnik, poizkus Šulerja pa so Američani izbili z golove črte.

Vendar so slovenski napadi obrodili sadove v 61. minuti, ko je bila v glavni vlogi spet napadalna naveza. Zlatan Ljubjankič je podajo Miša Brečka preusmeril do Tima Matavža, napadalec PSV-ja pa je z diagonalnim strelom premagal Howarda in znižal izid.

V 70. minuti je namesto Kirma vstopil še Dare Vršič, ki bi moral po nekaterih pričakovanjih začeti tekmo že od prve minute. Deset minut pred koncem rednega dela tekme sta iz igre odšla najbolj zaslužna za prva slovenska gola, Matavž in Ljubijankič, vstopila pa sta Nejc Pečnik in Zlatko Dedič. Slovenija je še naprej poskušala priti do izenačenja, Američani so se seveda predvsem branili, le redko pa so prihajali pred vrata Samirja Handanoviča. V 85. minuti je eden izmed ameriških branilcev v kazenskem prostoru igral z roko, a se avstrijski sodnik po protestih na tribunah ni odločil za enajstmetrovko. Dve minuti pred koncem je namesto Bačinoviča vstopil še debitant Dejan Lazarevič, sicer podobno kot Krhin član U-21 reprezentance, ki navdušuje v zadnjem obdobju.

Zadnja priložnost za izenačenje se je Sloveniji ponudila tik ob koncu, a je Birsa po prekršku nad Dedičem s prostega strela sprožil čez vrata. Debi Slaviše Stojanoviča se je tako končal s porazom. Prvi polčas je bil precej pod pričakovanji, predvsem igra v obrambi, v drugem polčasu pa je že bilo opaziti precej boljšo igro, a tokrat je šlo za prijateljsko tekmo. Do začetka kvalifikacijskega ciklusa je približno leto dni in precej časa, da reprezentanti bolj osvojijo sistem, ki ga goji novi selektor.

Ne spreglejte