Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
13. 8. 2014,
22.38

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Maribor Gorica superpokal Nova Gorica Ante Šimundža

Sreda, 13. 8. 2014, 22.38

3 leta, 6 mesecev

Novi Gorici grozil rumeni alarm, nato pa so divjale rumene vijolice

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Mariborčani so v noči, ko je Sloveniji zaradi slabega vremena grozil rumeni alarm, v rumeni igralni opremi napolnili mrežo Gorice in v mestu vrtnic ubranili superpokalno lovoriko. Zmagali so s 4:1.

Cvetlični obračun, udarile so se vrtnice in vijolice, je minil v nenavadnih vremenskih pogojih. Bilo je toplo in zelo soparno, nad novogoriškim štadionom pa so se ves čas valili temni oblaki, ki so izzivali in napovedovali nič kaj prijetne trenutke. Na zelo spolzkem in razmočenem igrišču so se veliko bolje znašli gostje.

Kakovost, s katero izbranci Anteja Šimundže v tej sezoni premagujejo vse ovire, ni sporna, še manj pa naključna. Čeprav je Gorica verjela v možnost, da bi lahko s pomočjo domače zelenice presenetila favorita, so se njene sanje o superpokalni lovoriki skoraj razblinile že po 19 minutah.

Mariborčani marljivi zbiratelji lovorik

Pred dvobojem je bilo veliko govora o tem, ali je superpokalni dvoboj sploh treba igrati. Nepotrebna tekma ali ne, to je bilo priljubljeno vprašanje, ki je bilo največkrat izgovorjeno predvsem v mestu ob Dravi.

Nogometaši vseeno niso imeli težav z motivacijo, saj so se zagnali v boj za lovoriko. Te imajo vedno radi, zelo marljivi zbiratelji so zlasti Mariborčani, ki so v Novi Gorici prišli že do četrte superpokalne lovorike in le še povišali prednost pred zasledovalci na večni lestvici zmagovalcev.

Prvaki iz Maribora so si pred naporno drugo polovico avgusta, ki ob domačem urniku ponuja tudi evropski poslastici s Celticom, lahko privoščili, da si nekaj prvokategornikov odpočije. Agim Ibraimi je zaradi zdravstvenih težav ostal doma, manjkal je tudi Željko Filipović.

Vuklišević odlično zamenjal Rajčevića in hitro dosegel gol

Med vratnicama je dobil priložnost 20-letni Aljaž Cotman, standardni prvi vratar Jasmin Handanović pa se je preselil na klop in na delu spremljal 16 let mlajšega naslednika. Družbo so mu delali tudi kapetan Tavares, Bohar, Rajčević ...

Koprčana je v ožji obrambni vrsti zamenjal mladi Damjan Vuklišević. Šimundža je imel dober nos, saj je najstnik iz Ljubljane odlično vstopil v tekmo in z nebeškim skokom kmalu osmešil novogoriško obrambo. Spolzka zelenica, posledica deževne srede, ki čez dan ni prizanašala mestu vrtnic, je poskrbela za nekaj nepotrebno ostrih prekrškov.

Tako je sodnik Karlo Žganec pokazal rumeni karton Marcu Modolu že v drugi minuti, prosti strel je izvajal Dare Vršič, lepo je našel Vukliševića, ki je z neposredne bližine brez težav zatresel domačo mrežo. Hitro vodstvo je le še podžgalo apetite Mariborčanov, da so po povišanje vodstva krenili še bolj odločno.

Mokra podlaga je poskrbela za ogromno število napak pri predaji žoge, gostje so bili bolj dovzetni in spretni. Že v deveti minuti bi se skoraj prezrcalila akcija, ki je zakrivila prvi gol. Spet je bila aktivna naveza Vršič-Vuklišević, tokrat je žoga zletela malce nad prečko.

Vršič z bele točke povišal vodstvo

Novogoričani so imeli še naprej težave s hitrejšimi tekmeci, v 18. minuti pa je nezbranost izkoristil Jean-Philippe Mendy in kot raketa prodrl v kazenski prostor. Vratarju Vasji Simčiču ni ostalo nič drugega, kot da je nepravilno oviral. Sodnik je pokazal na belo točko, izkušenemu Primorcu pa rumeni karton, kar je nekoliko razburilo nekaj deset starejših mariborskih simpatizerjev, ki so dvoboj spremljali na osrednji tribuni, saj so pričakovali rdečega. Vršič je prevzel odgovornost in z lahkoto zatresel mrežo. Maribor je povedel z 2:0, odločitev o zmagovalcu je bila vedno bližje.

Jalovi napadi gostiteljev, rumeni alarm zaradi Mariborčanov?

Kot da bi nemoč gostiteljev izkazovalo še nebo, se je med temnimi oblaki nekajkrat zabliskalo. Govorilo se je o rumenem vremenskem alarmu, ki je grozil zahodnemu delu Slovenije. Naključje ali ne, Mariborčani so nastopili prav v rumeni igralni opremi.

Do konca prvega dela se rezultat ni več spreminjal. Mariborčani so imeli še naprej pobudo, Nusmir Fajić je zapravil lepo priložnost z nenatančnim strelom, vrtnice pa ostale brez strela v okvir vrat. Še najbolj nevarne so bile v zadnji minuti, ko je današnji kapetan Aleš Mertelj izbijal žogo v svojem kazenskem prostoru, nastreljal Stephena Makinwo, žoga pa se je od nekdanjega nigerijskega reprezentanta v nepredvidljivem loku odbila malce čez prečko mariborskih vrat.

Novogoričani napadali, Mendy grdo zgrešil cilj

V drugem polčasu je Gorica pričakovano krenila bolj napadalno, gostje pa so nekoliko podzavestno že začeli varčevati z močmi. V žepu so imeli lepo prednost. Da bi se lahko izbranci Luigija Apollonija z zadetkom vrnili v igro, so pokazale uvodne minute. Najprej je z glavo poizkušal Ronaldo Vanin, nato je strel z razdalje preizkusil Amedej Vetrih, a je bil mladi mariborski vratar vedno na mestu.

Ko so gledalci pričakovali nadaljevanje novogoriških naletov, pa je Vršič v 61. minuti v hitrem protinapadu mojstrsko zaposlil Mendyja. Francoz se je z desne strani skoraj znašel v dvoboju z oči v oči z vratarjem Simčičem, nato pa se odločil za močan strel, ta pa je na srečo gostiteljev krepko zgrešil cilj. Ostalo je pri vodstvu vijolic z 2:0, domači strateg Apolloni pa je v 63. minuti izkoristil še drugo menjavo, več svežine v zvezni vrsti je poskušal prinesti Tine Kavčič, že na začetku drugega dela je vstopil v igro Lorenzo Pasqualini. Aduta s klopi sta se izkazala, nevarnost se je spet preselila pred mariborska vrata.

Novogoričani zasluženo znižali na 1:2

Nato pa so novogoriške tribune le oživele. V 65. minuti je klonila tudi mariborska obramba, ki ji je dirigiral nekdanji član znamenite novogoriške šampionske generacije Marko Šuler. Pritisk pokalnih zmagovalcev je obrodil sadove. Po prodoru z leve strani, kjer je v drugem delu škripalo v mariborski obrambi, je žogo prejel izkušeni Stephen Makinwa in jo z nekaj metrov potisnil prek črte ter tako premagal Cotmana. Tako se je še drugič v tem tednu vpisal med strelce proti Mariboru, v polno je zadel že v soboto v Ljudskem vrtu (1:2).

Šimundža je moral nekaj spremeniti, saj so njegovi izbranci v drugem polčasu kazali veliko bolj ranljiv izraz. Le nekaj minut po zadetku vrtnic je mariborski strateg opravil prvo menjavo. Namesto Mendyja je vstopil Luka Zahović, kar pa ni spremenilo razmerja moči na igrišču. Gostitelji so bili podjetnejši, v 70. minuti so gledalci zahtevali najstrožjo kazen po tem, ko je Šuler spravil na tla Matijo Široka, a se piščalka ljubljanskega delivca pravice ni oglasila.

Gorica jezna na sodnika, Vršič še drugič hladnokrvno z bele točke

Sodnik Žganec si je prislužil veliko žvižgov, občinstvo ni bilo zadovoljno s kriterijem dosojanja prekrškov, saj naj bi po njihovem mnenju večkrat oškodoval domačine.

Še bolj so bili jezni na sodnika v 76. minuti, ko je po padcu Vukliševića in krajšem obotavljanju pokazal na belo točko. Še drugič na tej tekmi se je izkazal Vršič in zanesljivo matiral Simčiča, gostitelji pa so ostali brez igralca manj, saj je drugi rumeni karton prejel Modolo ter nejevoljno zapustil igrišče. Domača obramba je težko sprejela dejstvo, da je sredi obdobja boljše igre prejela zadetek in izgubila stik z Mariborčani, gostje pa so lahko zaigrali bolj sproščeno.

Lepo priložnost za povišanje rezultata je zapravil rezervist Aleš Mejač, izkazal se je Simčič, tik pred koncem rednega dela se je med strelce vpisal še Nusmir Fajić ter postavil piko na i novemu uspehu mariborskega kluba. Pred tem sta v akciji sodelovala Zahović in Vršič, ko pa je prišla žoga do napadalca iz BiH, ta ni okleval, ampak je dosegel četrti gol. Maribor je tako v mestu, znanem po igrah na srečo, odigral zmagoviti poker.

Sodniki izžvižgani, Mertelj povzdignil superpokal

Vijolice so osvojile prvo lovoriko v tej sezoni, zaradi bojkota najglasnejših navijačev pa so jo proslavljale ob gledališkem vzdušju. Razočaranje gostiteljev je bilo zmerno, nekoliko večje pa nestrinjanje z nekaterimi odločitvami sodnika Žganca, kar je bilo najbolj opazno, ko so sodniki na začetku slavnostne podelitve prišli po priznanja, s tribun pa je zagrmel koncert žvižgov. In še nekaj žaljivk na račun NZS.

Naslednji so medalje za nastop v superpokalnem nastopu prejeli domači poraženci, kapetan Alen Jogan je dobil manjše priznanje, nato pa so na oder prišli Mariborčani in ob zvokih brezčasne skladbe We are the champions v izvedbi britanske skupine The Queen objeti pozirali številnim objektivom. Pokal je v zrak povzdignil Mertelj, veselje Mariborčanov je doseglo vrhunec. Ko bi bilo tako vsaj še 20. in 26. avgusta ...

Ne spreglejte