Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
7. 9. 2013,
8.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Dejan Kelhar slovenska nogometna reprezentanca Branko Ilić

Sobota, 7. 9. 2013, 8.35

8 let

Novaković: To je bila zame čudna tekma

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenska nogometna reprezentanca je po dveh letih dočakala kvalifikacijsko tekmo, na kateri ni prejela zadetka. V središču obrambe so bili Branko Ilić, Dejan Kelhar in izvrstni Samir Handanović.

Prvič po zmagi nad Srbijo v Mariboru, to je bila tudi zadnja tekma, ki jo je na mestu selektorja vodil Matjaž Kek, je Slovenija dočakala kvalifikacijsko srečanje, na katerem je ohranila nedotaknjeno mrežo. Vmes sta minili dve leti. Branka Ilića pa je v dobro voljo spravilo še nekaj: "Tri točke so zaslužene ali nezaslužene, a prišel je čas, da kakšno tekmo, na kateri so točke pomembne, tudi zmagamo. Danes smo delovali kot celota in si pomagali. Bile so napake. Normalno, tudi Albanci so igrali nogomet. Na koncu je Sarma branil dva, tri zelo težavne udarce. Albanci niso izkoristili priložnosti in po dolgem času se je zgodilo, da nismo prejeli gola. Ponavadi so vse reprezentance, ki so udarile proti našemu golu, dosegle zadetek. Tako kot Islandija ali pa Estonija. Albanija ga ni," je po sladki zmagi nad rdeče-črnimi, ki je Slovenijo ohranila v boju za nastop na svetovnem prvenstvu, dejal branilec Hapoela iz Tel Aviva.

Po eni strani pritisk, po drugi neobremenjenost

V osrednjem delu obrambne vrste je tesno sodeloval z Dejanom Kelharjem, ki je bil kos odgovorni nalogi in se dobro zoperstavljal albanskim napadalcem. "Vedeli smo, da ne smemo več delati napak, če še želimo kaj narediti. Po eni strani imamo ogromen pritisk, po drugi pa smo lahko konec koncev neobremenjeni. Trener nam je dal napotke, kaj moramo delati. V določenih fazah igre smo se tega držali, na koncu iztržili pozitiven rezultat, to pa je tudi najpomembneje," je pojasnjeval Brežičan, ki je na tekmi z Albanijo nadomeščal kaznovanega kapetana Boštjana Cesarja. Kelhar je pojasnil, zakaj je drugi polčas odprl stampedo gostov na slovenska vrata. "Bila sta različna polčasa.V prvem so nam dali prostor in smo se lahko razigravali, v drugem pa so nas malce pritisnili. Logično, saj so blizu svetovnega prvenstva. Zarotirali so igro in nam niso pustili, da bi jo naredili od zadaj. Zdržali smo nekaj minut, no, stiskali so nas kar pol ure, ampak smo zdržali. Sarma je nekajkrat odlično posredoval. Vedeli smo, kaj moramo delati, držali stik in iztržili pozitiven rezultat. Albanijo krasi podoben ekipni duh, kot ga je imela zlata slovenska generacija. Ampak tudi mi smo na dobri poti. Gremo tekmo za tekmo," je napovedal boljše čase. Dve zaporedni zmagi, na Islandiji in doma z Albanijo, sta jih že nakazali.

Preveč so se povlekli nazaj

O razlogih za padec slovenske igre v drugem polčasu in iskanju rešitve, kako bi zadržali vodstvo po velemojstrskem zadetku Kevina Kampla, je razmišljal tudi Milivoje Novaković: "V drugem delu smo se preveč povlekli nazaj in prehitro izgubljali žoge. Morali bi jo imeti več v svojih nogah. Težko je, a gremo naprej. Pomembna je zmaga. To je bila čudna tekma zame. Težko je bilo igrati, veliko je bilo nabijanja žog. Bolj smo nevarni, če smo spustili žogo na tla. Potem se takoj ponudi priložnost za gol. Lahko se zahvalimo Handanoviću za dobre reakcije. Moramo razmišljati, da se vrnemo na normalno pot. Vidimo krivuljo navzgor. To moramo obdržati, dokler so realne možnosti za odhod na svetovno prvenstvo. Moramo verjeti," izkušeni napadalec še vedno verjame, da bi lahko Slovenija prihodnje leto tekmovala na brazilskih štadionih. Za uresničitev sanj bo treba marljivo nabirati točke. Za začetek v torek na Cipru.

Ne spreglejte