Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
3. 9. 2015,
22.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Josip Iličić Srečko Katanec

Četrtek, 3. 9. 2015, 22.27

8 let

Nogometni čarovnik, na katerega Slovenija še čaka

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Josip Iličić. Verjetno najbolj nadarjen slovenski nogometaš zadnjih let. Nogometni čarovnik, ki pa iz klobuka z zvijačami, ki jih obvlada, v dresu Slovenije še ni potegnil veliko. Bo kmalu drugače?

Je nogometaš, s katerim je treba delati v rokavicah. Ko začuti, da mu okolica zaupa, lahko postreže s potezami, ob katerih gledalci skačejo v zrak, izbuljijo oči in se držijo za glavo. V klubskih dresih je to pokazal že večkrat. V izbrani vrsti, čeprav je njen član že pet let, bolj malokrat, če sploh kdaj. "Debija v dresu Slovenije, prav tukaj v Stožicah, se seveda dobro spomnim. Vedno sem si želel igrati v reprezentanci, bil sem zelo vesel, ko sem dočakal debi. Tega se bom vedno z veseljem spominjal. Spomini so sveži," se je pred četrtkovim treningom Josip Iličić spomnil prijateljske tekme proti Avstraliji avgusta 2010. Prve po svetovnem prvenstvu 2010, ko je Slovenija z zmago z 2:0 odprla novozgrajeni štadion v Stožicah.

Od takrat je v izbrani vrsti odigral 28 tekem, a zadel le dvakrat. Vmes ga nekaj časa ni bilo zraven. Ker ga selektor ni uvrstil na seznam za tekmi proti Litvi in Švici oktobra lani, se naslednjemu povabilu, za tekmi proti Angliji in Kolumbiji, užaljeno ni odzval. Pozneje so bili, tudi na nagovor predsednika Nogometne zveze Slovenije Aleksandra Čeferina, nesporazumi zglajeni. "Tega, ker se je dogajalo, ne bi komentiral. To je za mano. Gledam le naprej, o stvareh iz preteklosti ne bi rad govoril," je povsem mirno odgovarjal nogometaš Fiorentine, ki zdaj spet uživa zaupanje selektorja in deluje zelo zadovoljno.

Upa, da bo Švica končno srečen spomin

S Švico ni imel sreče. Igral je zadnje pol ure v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2014, takrat je bil selektor še Slaviša Stojanović, ko je Slovenija v Ljubljani izgubila z 0:2. Na tekmi proti Švici oktobra predlanskim, ko so Slovenci v boju za isto tekmovanje izgubili v gosteh z 0:1, je bil poškodovan, v Mariboru v teh kvalifikacijah, za evropsko prvenstvo 2018, ko zmagali z 1:0, ga iz omenjenih razlogov ni bilo. Je zdaj napočil trenutek, ko bo Švica v njegovem življenju poskrbela za lep spomin?

"Upam, da bo res tako. Ta tekma je za nas zelo pomembna. Verjamem, da se bo vse skupaj obrnilo in bom tudi jaz dočakal zmago. Gremo po tri točke. Razmišljamo samo o tej tekmi. Vemo, kaj bi nam prinesel uspeh v Švici," pravi 27-letni vezist, ki bi v Baslu lahko zaigral na položaju takoj za edinim pravim napadalcem Milivojem Novakovićem, a pravi, da se s tem ne obremenjuje.

"O tem ne odločam jaz. Selektor preizkuša številne različice in poskuša najti tisto, ki bo najboljša za ekipo," je odgovoril Iličić in pohvalil vzdušje, ki vlada v izbrani vrsti. "Je zelo dobro, a s tem tako ali tako nikoli ni bilo nobenih težav. Vedno je tako. Predvsem bo pomembno, kaj bomo pokazali na igrišču. Le od nas je odvisno, kako bomo končali te kvalifikacije. Pred nami je tekma, ki je morda celo najpomembnejša v teh kvalifikacijah," je prepričan Kranjčan.

Nekaj besed je namenil tudi švicarski reprezentanci, ta je v skupini E po šestih tekmah s tremi točkami na drugem mestu. "Švicarje dobro poznamo, saj smo z njimi odigrali že kar nekaj tekem. Vemo, da so zelo dobri na sredini igrišča in v napadu. Ogromno reprezentantov Švice dobro poznam, saj igrajo v Italiji. Morali bomo biti zbrani. Mislim, da bodo igrali podobno, kot so v Mariboru, ko smo jih premagali z 1:0. Napadli nas bodo. Odzvati se bomo morali in čim več igrati. Ko jim bomo vzeli žogo, je ne bomo smeli izgubljati na prelahek način, kot se je to dogajalo na zadnji tekmi proti njim. Verjamem, da nam bo uspelo. Sem optimist," je še povedal Iličić.

Nadoknaditi, kar so izgubili proti Angliji

Spomnili smo ga tudi na zadnjo tekmo Slovenije v teh kvalifikacijah. Junijsko proti Angliji v Stožicah, ko je Slovenija vodila, a potem v zadnjih minutah zapravila vsaj točko. "Ta točka bi nam prišla še kako prav, a o tekmi z Anglijo ne smemo preveč razmišljati. To je za nami. Pred nami so novi izzivi. Prvi je tekma proti Švici. Zdaj moramo biti pravi in si vzeti to, kar smo izgubili proti Angležem," je sklenil slovenski virtuoz, ki je na domačih prvoligaških nogometnih zelenicah navduševal v dresu Maribora in še prej ljubljanskega Interblocka.

Ne spreglejte