Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
1. 6. 2017,
0.04

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

3

Natisni članek

pokal Slovenije NK Domžale Nk Olimpija Gaber Dobrovoljc

Četrtek, 1. 6. 2017, 0.04

6 let, 7 mesecev

Domžalčani poskrbeli za novo zaušnico Ljubljančanom

Nočna mora Olimpije je v Kopru dobila novo, domžalsko poglavje

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

3

Domžale Olimpija finale pokala | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Nogometaši Domžal so z golom Gabra Dobrovoljca v 61. minuti z 1:0 premagali Olimpijo v finalu pokala na štadionu Bonifika v Kopru in osvojili pokal. Drugič v zgodovini kluba.

Na Bonifiki je bil pravi nogometni praznik. V pogojih, idealnih za dobro nogometno predstavo, so se za pokalno lovoriko udarile Domžale, ki so lovile drugo pokalno lovoriko, in Olimpija, ki si je želela pete oziroma prve, odkar jo od leta 2005 poznamo pod novim imenom. Predvsem pa je hotela oprati črn madež s sezone, v kateri je iz rok zlahka izpustila naslov državnega prvaka iz prejšnje sezone.

Na tekmo je prišlo več kot tri tisoč navijačev. Prevladovali so pristaši Olimpije, bilo jih je več kot 1.500, a tudi Domžalčanov ni bilo malo, okoli 500. Le da so bili nekoliko manj navijaško razpoloženi.

Jasno sporočilo na začetku: Hočemo pokal!

"Hočemo pokal!" se je zaslišalo iz ust ljubljanskih navijačev tik pred začetkom tekme, na kateri smo opazili kar nekaj znanih obrazov. Med drugim Koprčana Mitjo Vilerja, dolgoletnega nogometaša Maribora.

Pred štadionom smo videli tudi nekdanjega športnega direktorja Olimpije Ranka Stojića v družbi sina Ivana, s katerim sta dejavna v menedžerskih vodah. Nič presenetljivega, v lasti imata "polovico" nogometašev Olimpije.

Srečko Katanec je na delu spremljal pet reprezentantov. | Foto: Vid Ponikvar Srečko Katanec je na delu spremljal pet reprezentantov. Foto: Vid Ponikvar

Srečko Katanec na zaprti tribuni, Luka Elsner na navadni

Selektor Srečko Katanec, ki je na delu spremljal pet reprezentantov, ki jih bo v četrtek zbral za tekmo kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018 (štiri iz Domžal in enega iz Olimpije), si je tekmo ogledal na osamljeni tribuni, ki je bila sicer zaprta za "navadne" smrtnike.

Njegov mnogo mlajši kolega Luka Elsner, nekdanji trener Domžal, ki so ga letos hitro odslovili pri Olimpiji, si je finale ogledal kar na navadni tribuni. Navijači Olimpije so ga pustili pri miru, domžalski so ga ustavljali na vsakem koraku.

Domžale so mislile skrajno resno

"Naredili bomo vse, da zmagamo! Na poti do naslova ne bomo izbirali sredstev!" so pred tekmo v en glas govorili Domžalčani. Očitno so mislili resno. V tekmo so krenili zelo krvolovčno. Pri Olimpiji jim niso ostali dolžni, zato ne čudi, da smo že v prvih 15 minutah videli kar tri rumene kartone.

Borbena, a nepovezana igra je bila razlog za ne najboljši prvi polčas, v katerem gledalci niso videli zadetkov. Pa tudi veliko priložnosti ne. Omeniti velja praktično le šesto minuto, ko je Žan Majer, ki je želel poslati predložek s prostega strela, "po naključju" oplazil okvir vrat Olimpije. Še nekaj nenevarnih poizkusov na obeh straneh, to pa je tudi vse. Jasno je bilo, da bo tekmo, če ne enajstmetrovke, odločila ena poteza, ena napaka.

V 55. minuti si je Alexander Cretu prislužil drugi rumeni karton in predčasno pot pod prho. Le nekaj minut pred tem je Olimpijin tabor prizadela še nova poškodba Kingsleyja Boatenga. | Foto: Vid Ponikvar V 55. minuti si je Alexander Cretu prislužil drugi rumeni karton in predčasno pot pod prho. Le nekaj minut pred tem je Olimpijin tabor prizadela še nova poškodba Kingsleyja Boatenga. Foto: Vid Ponikvar

Udarec za udarcem na začetku drugega polčasa

Domžale so jih pri Olimpiji dočakale že v uvodnem delu drugega polčasa. Najprej se je po 51 minutah igre spet poškodoval Kinglsey Boateng.

Nova težava je za Ljubljančane nastopila štiri minute pozneje, ko je moral zaradi rdečega kartona, drugega rumenega, predčasno z igrišča vezist Alexandru Cretu. Romun, za katerega naj bi zagrebški Dinamo ponujal nekaj milijonov evrov (?!), si je privoščil nepazljivost in izpadel zelo naivno.

Takoj za tem je trener Olimpije na igrišče poslal defenzivca Kenana Bajrića in v napadu ostal brez Issaha Abassa. Ko je nekaj trenutkov pozneje po kotu Majerja z glavo zadel Gaber Dobrovoljc, se je to izkazalo za slabo idejo. Olimpija se je znašla v velikih težavah. Gaber Dobrovoljc je z zadetkom v 61. minuti tekme odločil pokalnega zmagovalca. | Foto: Vid Ponikvar Gaber Dobrovoljc je z zadetkom v 61. minuti tekme odločil pokalnega zmagovalca. Foto: Vid Ponikvar

Podpora navijačev ni pomagala

"Olimpija, Olimpija!" je malo za tem zadonelo s tribun. Navijači so začutili, da njihovi nogometaši potrebujejo pomoč. Dobili so jo, a zaman. Do konca tekme smo videli veliko truda, a bolj malo izkupička.

Živčnost se je stopnjevala. Na igrišču in na tribunah. Na zelenici so si v lase skočili nogometaši obeh ekip, ob njej se je stepla peščica navijačev obeh ekip. Posredovati je morala policija.

Pretep peščice navijačev Olimpije in Domžal:

Domžalčani so se razleteli po igrišču

Medtem je imela Olimpija, ki je ob koncu ostala še brez izključenega kapetana Nemanje Mitrovića, vse manj časa za izenačenje. Na koncu ji ga je zmanjkalo.

Po zadnjem žvižgu Slavka Vinčiča, ki si je zaradi sojenja prislužil številne žaljivke iz ust navijačev Olimpije, so se nogometaši Domžal od veselja razleteli po igrišču. Proslavljali so drugi pokalni naslov po letu 2011.

Slavje Domžalčanov skozi fotoobjektiv Vida Ponikvarja

Fotogalerija
1 / 9

Nejc Vidmar je šel po "pozabljive" soigralce

Nogometaši Olimpije so razočarani takoj odšli v garderobo in "pozabili" na svoje navijače. Ostala sta le kapetan Nemanja Mitrović in njegov predhodnik, tokrat sicer rezervist Nejc Vidmar. Ljubljenec navijačev se je pristašem Olimpije zagotovo prikupil še bolj. Stekel je namreč po soigralce in jim naročil, naj pozdravijo številne, ki so si sredi tedna vzeli čas in se napotili na Obalo.

Safet Hadžić, ki naj bi ga nasledil Igor Biščan, je ponosen na svoje igralce. | Foto: Vid Ponikvar Safet Hadžić, ki naj bi ga nasledil Igor Biščan, je ponosen na svoje igralce. Foto: Vid Ponikvar

Od tam se, kot ničkolikokrat v tej sezoni, vračajo poklapani in razočarani. Sezona 2016/17 je za Olimpijo sezona iz nočnih mor.

Po vsem, kar se je dogajalo, je ponosen

"Ponosen sem na svoje igralce. Naredili so vse, da bi nam uspelo. Po teh dveh turbulentnih mesecih nam ni bilo lahko. Ne bom rekel, da je sodnik odločil finale, a prav gotovo ni bil na pravi ravni," je po tekmi razočarano povedal trener Olimpije Safet Hadžić.

"Vesel sem, da nam je uspelo." | Foto: Vid Ponikvar "Vesel sem, da nam je uspelo." Foto: Vid Ponikvar

Vdrli na tiskovno konferenco in zmočili svojega trenerja

"Vesel sem, da nam je uspelo. Za nami je težka sezona, ki smo jo končali uspešno. Uvrstili smo se tudi v Evropo, kar ni bilo lahko. Nimamo stricev iz ozadja, delamo v zahtevnih pogojih," je bil vesel trener Celja Simon Rožman, ki so ga tik za tem presenetili in tudi prestrašili njegovi navijači. Vdrli so na novinarsko konferenco in ga poškropili s šampanjcem.

Prha za Simona Rožmana:

"To je zahvala za vse, kar smo naredili," se je zasmejal mladi trener, ki je v drugi priložnosti osvojil prvo pokalno lovoriko. "Leta 2015 mi je bilo zelo težko, iz tiste izkušnje sem se marsikaj naučil, zato sem zdaj toliko bolj vesel," je še povedal premočeni pokalni zmagovalec.

Domžale : Olimpija 1:0 (0:0)

Štadion Bonifika, gledalcev 3200, sodniki: Vinčič (Maribor), Klančnik (Slovenj Gradec) in Kovačič (Ljubljana).

Strelec: 1:0 Dobrovoljc (61.).

Olimpija: Vodišek, Klinar, Cretu, Kirm (od 77. Oduwa), Boateng (od 50. Wobay), Benko, Zarifović, Abass (od 61. Bajrić), Mitrović, Štiglec, Miškić.
Domžale: Milić, Vetrih, Firer, Repas (od 87. Bratanović), Širok, Blažič, Dobrovoljc, Balkovec, Franjić (od 74. Volarič), Majer, Husmani.

Rumeni kartoni: Cretu, Boateng, Kirm, Klinar, Benko, Zarifović; Dobrovoljc, Firer, Balkovec.
Rdeči karton: Cretu (55.), Mitrović (90.).

Ne spreglejte