Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
15. 10. 2013,
22.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Srečko Katanec Ljudski vrt Švica Bern

Torek, 15. 10. 2013, 22.18

8 let

Ni bilo bernskega čudeža, a ni dosti manjkalo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenska nogometna reprezentanca ni poskrbela za drugi bernski čudež. Tesno je izgubila z močno Švico, izpadla iz boja za svetovno prvenstvo, a se tudi poslovila s pokončno držo.

Nogometaše Švice in Slovenije so v Bernu pozdravile dežne kaplje. Pogled v zgodovino veleva, da je to dober znak za slovensko reprezentanco, ki je pod taktirko Srečka Katanca na velikih tekmah, če so padale padavine, vedno dosegla ugoden rezultat. Zanimivo je, da je omenjeni selektor na 14 kvalifikacijskih tekmah za svetovno prvenstvo, ki jih je vodil v karieri na slovenski klopi, doživel le en poraz. Bo v Bernu še drugega? Pred devetimi leti je v Baslu ugnal Švico, danes bi mu zmaga z norveško pomočjo pomagala do oživitve sanj o nastopu v Braziliji.

Petdesetletni Ljubljančan ni želel menjati zmagovite začetne enajsterice, ki je v petek poskrbela za prepričljivo zmago nad Norveško. V Bernu je želel izbrancem vcepiti v glavo, naj se ne bojijo igrati svoje igre. Čeprav na drugi strani stoji najboljša reprezentanca v skupini E. Ozračje na bernskem štadionu je bilo dobro. Tribune so bile polne domačih navijačev, ki so veselo mahali z majhnimi švicarskimi zastavami. Če so na domači strani odmevali alpski rogovi in kravji zvonci, je na drugi strani štadiona, kjer se je zbralo več kot sto slovenskih navijačev, odmevalo ''Hočemo zmago, hočemo zmago.''

Enajstmetrovka za Slovenijo zaradi igre z roko?

Prvi, ki so zapretili, so bili Slovenci. Aleš Mertelj je v 9. minuti preizkusil strel z razdalje. Žoga je vratarju Yannu Sommerju povzročila nemalo težav, kar niti ni čudilo, saj je bila zelenica mokra in spolzka. Da je švicarski vratar nezanesljiv, je nekaj trenutkov poprej občutil že Milivoje Novaković, ki bi mu skoraj ukradel žogo v vročem položaju. Sloveniji so pripadle uvodne napake, gledalci so z žvižgi nagradili Napolijev dvojec, ki ga v zvezni vrsti sestavljata kapetan Gökhan Inler in Blerim Džemaili, ki si je privoščil preveč napak pri predaji žoge. Nato je sledil sporen trenutek, ko je Nejc Pečnik protestiral pri sodniku, da je žoga v kazenskem prostoru zadela v roko švicarskega sodnika. Tribune so utihnile, selektor Katanec ni skrival jeze pri četrtem sodniku, glavni delivec pravice pa je nemo nadaljeval srečanje.

V 10. minuti se je na tribunah prebudila godba, zaigrala nekaj glasnih ritmov, ki so dvignili razpoloženje na štadionu v Bernu. Če so bili prej tiho, so zdaj glasno zaploskali. Želeli so prebuditi domače ase, ki imajo že zagotovljen nastop v Braziliji, na začetku srečanja s Slovenijo pa niso upravičili vloge favorita.

Islandija prešla v vodstvo

Ko so v 15. minuti povedli gostje, slovenskim navijačem ni bilo do smeha. Seveda, ker so v vodstvo prišli Islandci na Norveškem, kar je še poslabšalo možnosti Slovenije za nastop v dodatnih kvalifikacijah. Novica ni prišla do slovenske klopi, vsaj tak vtis smo dobili z novinarske tribune Stade de Suisse. Tako je tudi napovedoval Katanec, da med srečanjem noče niti slišati o dvoboju v Oslu. Slovenski navijači so ponovno preglasili domače, ki jih je bilo vsaj 100-krat več, zaslišalo se je ''Kdor ne skače, ni Sloven'c, hej, hej, hej''. V 16. minuti je prvič zobe pokazala Švica. Kapetan Tranquillo Barnetta je s kota lepo našel Harisa Seferovića, a je napadalec Real Sociedad slabo zadel žogo. Je pa zadnja nevarno hitela proti vratom, kjer se je trlo nogometašev, a jo je s panterskim skokom v zadnjem mogočem času na varno območje preusmeril Samir Handanović.

Izenačenje Norveške je v 31. minuti poskrbelo za boljšo voljo, takrat bi Slovenija z zmago poskočila na drugo mesto. A kako premagati jekleno obrambo Švice, ki v teh kvalifikacijah sploh še ni izgubila? Selektor Katanec se je v zaključku prvega polčasa odločil, da v igro pošlje Tima Matavža, na klop pa je poklical Pečnika, čeprav ni bilo pretiranega sledu o poškodbi. Kampl je bil še vedno razigran, a se je nekajkrat prepozno odločil za podajo, tako da je Švicarjem uspelo postaviti zanko nedovoljenega položaja.

V zadnjih minutah prvega dela so bili bolj nevarni Švicarji. Reno Ziegler je z razdalje namučil Handanovića, dvakrat pa je z močnim, a na srečo nenatančnim strelom z razdalje zapretil še Admir Mehmedi. Selektor Katanec se je pritoževal nad sojenjem, ko sta trčila Jasmin Kurtić in Kevin Kampl, krajšo pa je potegnil že tako načeti 22-letnik iz Solingena. Trk se ne bi zgodil, če ne bi Švicar porinil Kurtića, a sodnik ni pokazal ničesar. Slovenska obramba je vzdržala napade. Na zadnjih treh kvalifikacijskih tekmah ni dobila zadetka, tudi v Bernu se je izkazala. Prepoznal se je Katančev rokopis.

Kampl zapravil najlepšo priložnost na tekmi

Selektorja se na štadionu, kjer domuje Young Boys, med polčasoma nista odločila za spremembe. Bolje pa so v nadaljevanje tekme vstopili Švicarji. Seferović je udaril zelo blizu, a je strel švignil mimo vratnice, sedem minut pozneje se je Andraž Struna, ki ga je dobro zaposlil Kampl, preveč obotavljal. Nato pa je sledila najlepša priložnost na tekmi. Švicarska obramba se je zaigrala, žogo je prestregel Kampl, stekel v protinapad. Trije Slovenci proti dvema Švicarjema. Zvezdnik Salzburga se je odločil za samostojen prodor, povlekel po levi strani, nato hotel z diagonalnim strelom po tleh premagati Sommerja, a je bil švicarski vratar na mestu.

Ko je v naslednjem napadu domačo mrežo skoraj zatresel Kurtić, se je Ottmar Hitzfeld pošteno zamislil. Zvezni igralec Sassuola je udaril z razdaljo, žogo je preusmeril Inler, kar bi bilo skoraj usodno za Švico, ki so jo reševali centimetri.

Handanović reševal Slovenijo, pri evrogolu Xhake nemočen

Nato pa je sledila drama. Neizprosen boj na razmočenem igrišču je terjal žrtve, fizična pripravljenost je pojenjala. Priložnosti so se vrstile na obeh straneh. Najprej je v kazenskem prostoru Švice padel kapetan Boštjan Cesar. Ni bilo nedolžno, a je sodnik pokazal, da se igra nadaljuje, nato je sledil domači preobrat, s skrajnimi močmi pa je nevaren strel Švicarjem blokiral Struna. Sledila sta poizkusa Novakovića in Kampla, a sta bila lahek plen za tekmeca. Nato pa evrogol Granita Xhake. Z 20 metrov je neubranljivo poslal žogo izza hrbta Handanovića in dvignil domače občinstvo na noge.

Po dolgem času je klonila slovenska obramba, rezultat pa bi bil lahko kmalu izenačen, a je Sommer strel Matavža izbil v kot, nato pa se je zatresel še okvir vrat. Po predložku kota se je do žoge dokopal Novaković, a je z glavo stresel prečko, tako da je splavala po vodi še ena imenitna priložnost za slovenski zadetek. Srečko Katanec se je preimenoval v Nesrečka.

Slovenija je šla na vse ali nič, pri tem pa puščala preveč praznega prostora. Nevarni streli Švice so se vrstili iz sekunde v sekundo, a jih je kot po tekočem traku branil Handanović in rešil Slovenijo višjega zaostanka. V spominu bosta ostali obrambi po strelih rezervistov, Erena Derdiyoka in Pajtima Kasamija. V izdihljajih rednega dela se je v dvoboju ena na ena znašel Novaković, a je v njegovem strelu zmanjkalo moči, tako da je zmagovalec dvoboja ostal Sommer. Domači navijači so z navdušenjem pozdravili zaključni sodniški pisk in nogometašem zaželeli veliko lepega v Braziliji, v domovini sambe pa ne bo Slovenije, ki pa je pod vodstvom Katanca prebrodila krizo in se lahko v prihodnjem izzivu, kvalifikacijah za EP 2016, nadeja novih uspehov. V dodatne kvalifikacije pa gre Islandija …

Ne spreglejte