Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 4. 2011,
16.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Olimpija Maribor Etien Velikonja

Petek, 29. 4. 2011, 16.03

8 let

(Ne)zaustavljiv nalet Olimpije in pohod Maribora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na slovenski prvoligaški sceni bo v 30. krogu največ zanimanja pritegnil dvoboj HiT Gorice in Maribora. Sijajni "zmajčki" bodo skušali še naprej blesteti v Lendavi, prvaki odhajajo v Kranj.

Uvodni srečanji 30. kroga bosta v Kranju in na štadionu Ob jezeru, kjer bo gostovala celjska zasedba, ki je z zmago nad Triglavom nekoliko ubežala nevarni "coni" za izpad iz elite. In če gre Celjanom v zadnjem času nekoliko bolje, so na drugi strani Velenjčani rezultatsko padli, saj so v preteklem tednu položili orožje pred Mariborčani.

Kljub osmim točkam zaostanka za četrtouvrščeno Olimpijo pa ima zasedba Roberta Pevnika še vedno možnosti za preboj v Evropo, vendar je zmaga v takem primeru nujna. Da bodo "celjski grofje", ki se bodo zaradi kazni morali odpovedati Sebastjanu Gobcu, v nadaljevanju prvenstva lažje zadihali, tudi oni potrebujejo tri točke. V tej sezoni so bili v medsebojnih srečanjih uspešnejši nogometaši iz mesta ob Savinji, ki so slavili dvakrat, enkrat pa so zmagali Velenjčani. Sosedski dvoboj na lestvici – med ekipama je namreč pet točk razlike – bo razkril, po kakšnih notah se bo razpletel še zadnji medsebojni obračun v tej sezoni …

Še vedno aktualni državni prvaki iz Kopra, ki so se sredi tedna poslovili od pokalnega tekmovanja, bodo odslej vse stavili na prvenstvo. Želja, da bi sezono končali na drugem mestu, je ob vsem bržkone neizbežna. Prva priložnost, da bi na lestvici prehiteli drugouvrščene Domžalčane – slednji v tem primeru "morajo" kloniti proti Primorju – se jim ponuja na kranjski zelenici proti sila povprečnemu Triglavu.

"Kanarčki" se bodo v boj odpravili po pomembni sobotni zmagi nad Domžalčani, potem ko so varovanci Siniše Brkiča v preteklem tednu izgubili proti Celjanom. In če so točke v boju za Evropo nujno zlo za koprsko zasedbo, so prav tako za "orle", ki si želijo obstati v ligi. V domači ekipi bo zaradi kazni manjkal Robert Najdenov, potem ko bo Nedžad Okčič zaradi kartonov moral pozabiti na usluge Amirja Kariča, Dejana Marjanoviča in Nebojše Kovačeviča. Ekipi sta se v tej sezoni merili tako v prvenstvu kot v pokalu. V slednjem so bili uspešnejši rumeno-modri, v prvenstvu pa se na račun dveh remijev in zmage tehtnica nagiba v prid Kranjčanom. Toda v soboto bo nova tekma, z novimi željami.

Nogometaši Olimpije se bodo podali na najdaljše gostovanje in sicer na skrajni severovzhodni del Slovenije, natančneje k Nafti. Slednja je v preteklem krogu kljub zgolj dvema treningoma v "mestu burje" na kolena pahnila Ajdovce in se za štiri točke oddaljila od predzadnjega mesta, ki vodi v dodatne kvalifikacije za obstanek. Na drugi strani sijajna Olimpija pridno nabira točke in njene evropske sanje niso več daleč od uresničitve želja.

Najbolj vroča ekipa drugega dela sezone, ki je v Stožicah pretekli konec tedna odpravila še HiT Gorico, bo tako s spomladanskim nizom neporaženosti poskušala nadaljevati na lendavski zelenici. Domači strateg zaradi kartonov v kader ne bo mogel uvrstiti Saše Levačiča, gostujoči strateg pa bo v ekipi pogrešal poškodovane Sašo Raniča, branilski tandem Milana Anđelkoviča in Sretena Sretenovića, medtem ko se v ljubljansko ekipo bržkone vrača dlje časa poškodovani Alen Vučkič. Trije medsebojni dvoboji v tej sezoni so se končali po "zmajčkovih" notah, ki so lendavsko zasedbo premagali dvakrat, enkrat pa so občutili tudi grenkobo poraza. Ali bodo nogometaši edinega prekmurskega prvoligaša odkrili recept, kako zaustaviti zmagovite zeleno-bele, bo moč videti v soboto zvečer. Pohvaliti z ljubljanskim skalpom je namreč svojevrsten izziv, katerega pa v drugem delu sezone ni še občutila nobena ekipa. Še več, zeleno-bela druščina je zadnji poraz doživela (daljnega) 14. novembra 2010 v mestu ob Kamniški Bistrici ...

Domžalčani, ki so se sredi tedna prebili v veliki finale Hervis pokala Slovenije, so v preteklem krogu občutili premoč Koprčanov, pred katerimi imajo zgolj še dve točki prednosti. Toda slab vtis na Bonifiki bodo skušali popraviti proti Primorju, ki je doživelo blamažo proti Nafti. Ajdovci so v četrtek po turbulentnih obdobjih ostali še brez trenerja Milana Petrovića, zato bo "sinove burje" do konca sezone – in kot proti Lendavčanom - vodil njegov dosedanji pomočnik Sandi Valentinčič.

Zadnja ekipa elitne slovenske druščine, ki za Triglavom zaostaja že šest točk, še vedno bije bitko za obstanek v ligi. Občutiti slast zmage je želja obeh ekip, dejstvo pa je, da točke krvavo potrebujeta obe ekipi. Rumeno-modri za uvrstitev v Evropo, rdeče-črni za obstanek. Ekipi sta v tej sezoni na treh srečanjih dvakrat remizirali, enkrat pa je poln plen pripadel četi Darka Birjukova. Slednji se še vedno ubada s težavami poškodovanih igralcev, primorski strateg pa bo zaradi kazni v mesto ob Kamniški Bistrici odpotoval brez Jake Ihbeisheha.

Derbiju kroga bomo priča v slovenskem Las Vegasu, kjer bo gostovala vodilna ekipa slovenske prvoligaške smetane. Vijoličasti so v tem tednu vknjižili dve pomembni zmagi: najprej so v štajerskem derbiju premagali ekipo Rudarja, v torek pa so se z zmago nad Koprčani prebili še v veliki finale pokalnega tekmovanja. Samozavest po vsem doseženem ni vprašljiva, niti želja po osvojitvi polnega izkupička, za nameček pa se je ta teden končno prebudil nekoč obetaven Etien Velikonja.

Slednji bo v soboto imel dodaten motiv več za morebiten nov prvenstveni zadetek v dresu "vijolic". Na drugi strani bodo štirikratni državni prvaki, ki so pretekli konec tedna ostali praznih rok pri nepremagljivi Olimpiji, lovili točke za pridobitev evropske vozovnice. In če bo pri Mariborčanih, ki želijo v tej sezoni v vitrino postaviti državno in pokalno lovoriko, poleg Gorana Cvijanoviča, ki je "zakon bivšega" potrdil lanskega 2. oktobra, posebno motiviran Velikonja, bo to pri "vrtnicah" nedvomno Vito Plut, ki je v zimskem prestopnem roku enostavno "moral" zapustiti Ljudski vrt. Bo to dodaten razlog za deseti prvenstveni gol v tej sezoni? David Peršič to pot težav s kaznovanimi igralci ne bo imel, Darko Milanič pa ne bo mogel računati na kaznovanega Aleša Majerja. Izkupiček medsebojnih dvobojev v tej sezoni je z dvema zmagama na strani "vijolic", enkrat pa so se z mariborskim skalpom pohvalile "vrtnice". Prav slednje pa so pokalnim prvakom zadale prvi poraz v tej sezoni …

Ne spreglejte