Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
9. 7. 2014,
10.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nemčija Brazilija statistika

Sreda, 9. 7. 2014, 10.25

8 let

Nemški čudež in brazilski potop brusila pete v ritmu rekordov

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Brazilija je leta 1950 jokala od žalosti. Urugvaj je na Macarani osvojil SP, Brazilija je objokovala črni dan z imenom Maracanazo. Zdaj je priča novemu ponižanju. Zdaj se ji je pripetil Mineirazo.

Epski polfinalni dvoboj z nevsakdanjim razpletom, veličastna zmaga Nemčije nad Brazilijo in kar osem zadetkov (7:1), vse to je vplivalo na številne mejnike, ki so bili postavljeni v Belo Horizonteju. Vabljeni k sprehodu, ki ga je skrbno pripravila Mednarodna nogometna zveza (FIFA).

Brazilija je po 76 letih spet izgubila v polfinalu

2000 - Ko je na štadionu Mineirao v Belo Horizonteju zadel v polno Thomas Müller in popeljal Nemčijo v vodstvo (1:0), je dosegel jubilejni 2000. gol v zgodovini nemške izbrane vrste. Prvega je daljnega 5. aprila 1908, ko je Nemčija izgubila proti Švici s 3:5, prispeval Fritz Becker.

223 - Nemška reprezentanca je na dvobojih svetovnega prvenstva v nogometu dosegla že 223 zadetkov. Toliko jih v zgodovini največjega tekmovanja ni še nobena. Pred srečanjem v Belo Horizonteju je bila na večni lestvici še v vodstvu Brazilija (220), a jo je nato elf prehitel po zadetku, ki ga je za 5:0 dosegel Sami Khedira.

76 - Brazilija je v polfinalu svetovnega prvenstva izgubila šele drugič v zgodovini. Prvič se ji je to pripetilo leta 1938, ko je v Franciji priznala premoč Italiji z 1:2. To je bilo pred 76 leti.

Klose zaostaja le še za Matthäusom

38 - Brazilski nogometaši so se lahko do srečanja z Nemčijo pohvalili z izjemnim nizom nepremagljivosti na domačih tleh, če upoštevamo le prvenstvene in kvalifikacijske tekme. Zadnji, ki je pred Löwovo četo Brazilcem pokvaril domačo zabavo, je bil leta 1976 Peru. V polfinalu južnoameriškega prvenstva je premagal Brazilijo s 3:1, dvoboj pa je bil odigran prav v Belo Horizonteju.

23 - Nemški reprezentant Miroslav Klose, strelec zadetka za vodstvo z 2:0, je odigral že 23. tekmo na svetovnem prvenstvu. Na večni lestvici se je izenačil na drugem mestu z Italijanom Paolom Maldinijem, pred njim pa je le še rojak Lothar Matthäus (25). Klose bi se mu lahko še bolj približal v nedeljo, če mu bo selektor namenil priložnost v finalu. Klose je postal tudi nogometaš, ki je največkrat nastopil na dvobojih izločilnega dela SP. To je bila njegova že 13. tovrstna izkušnja, pred srečanjem z Brazilijo si je rekord delil z Matthäusom in nekdanjim brazilskim kapetanom Cafujem.

Bolj učinkoviti so bili le leta 1954

17 - Nemška reprezentanca je na tem svetovnem prvenstvu dosegla že 17 zadetkov in je po tem statističnem podatku vodilna med vsemi. V zgodovini SP je bila bolj uspešna le leta 1954, ko je na poti do senzacionalnega naslova (takrat kot ZRN) mrežo tekmecem zatresla kar 25-krat. A to so bili drugačni časi, ko so bili hokejski rezultati v svetu nogometa nekaj vsakdanjega. V času novodobnega nogometa lahko podobne primere, kot je bil Mineirazo, preštejemo le na prste ene roke.

16 - Nemški napadalec s poljskimi koreninami Miroslav Klose se je na svetovnem prvenstvu v Braziliji dvakrat vpisal med nesmrtne. Ko je mladostni 36-letnik zadel v polno na tekmi z Gano, je izenačil strelski rekord Brazilca Ronalda, ki je na tekmah SP dosegel 15 zadetkov. Ko pa je napadalec Lazia zatresel še mrežo gostiteljev in v čarobni polfinalni tekmi pomagal do 7:1, je postal samostojni nosilec rekorda, saj je zbirko povečal na številko 16. To je bil že 19. gol Kloseja na največjih tekmovanjih, saj je tri dosegel tudi na evropskih prvenstvih. Tako je poskrbel za vodilni položaj tudi na tej lestvici, poprej pa si je prvo mesto delil z rojakom Gerdom Müllerjem (18).

11 - Brazilska obramba je na tem prvenstvu prejela kar 11 zadetkov. Tako prepustna je bila le še leta 1938. Če bo prejela kakšen zadetek tudi na sobotni tekmi za 3. mesto, bo postavila nov neslaven rekord, ki se bo kot klop držal Scolarijeve zasedbe.

Müller ponovil podvig Kloseja in Cubillasa

10 - Mladi zvezdnik Thomas Müller je na svetovnih prvenstvih dosegel že deset zadetkov. Čeprav je star le 24 let in 298 dni, je že presegel častitljiv mejnik ter postal tretji najmlajši nogometaš, ki mu je to uspelo na tekmah SP. Mlajša sta bila le njegov rojak Gerd Müller (24 let in 226 dni) ter Madžar Sandor Kocsis (24 let in 282 dni). Napadalec Bayerna je šele tretji v zgodovini, ki je na dveh različnih SP dosegel vsaj pet zadetkov. To je uspelo še napadalcu Peruja Teofilu Cubillasu (1970 in 1978) ter novopečenemu rekorderju Kloseju (2002 in 2006). Müller je postavil še en mejnik, saj je petim zadetkom na tem prvenstvu dodal štiri podaje. Tako veliko zadetkov/podaj na enem prvenstvu ni bilo vse od let 1986, ko je Diego Armando Maradona na SP v Mehiki zablestel s petimi zadetki, a tudi petimi podajami.

10 - Nemški selektor Joachim Löw je kot selektor zmagal že na desetih tekmah svetovnega prvenstva. V zgodovini elfa je več tovrstnih zmag osvojil le Helmut Schön.

8 - Nemška reprezentanca se je v finale svetovnega prvenstva uvrstila že osmič, kar je absolutni rekord v svetu nogometa. Zadnji naslov so osvojili leta 1990, zadnjič v finalu pa so zaigrali pred 12 leti na Japonskem.

Brazilija tako visoko izgubila le dvakrat

7 - Brazilska nogometna reprezentanca je na srečanju proti Nemčiji prejela kar sedem zadetkov. Toliko jih je v zgodovini izkusila le še enkrat, a pred 80 leti, ko je izgubila prijateljsko tekmo proti Jugoslaviji s 4:8. Nemčija je postala prva reprezentanca, ki je v polfinalu SP dosegla sedem golov. Pred tem je bil njen najboljši dosežek šest (1954). Löwova četa je dosegla zmago z najvišjo razliko v polfinalih SP, sedem golov pa je v izločilnem delu dosegla le še Avstrija, ki je leta 1954 izločila Švico s 7:5. Tako sta le Švica in Brazilija v vlogi gostiteljic na eni tekmi prejeli sedem zadetkov.

6 - Končna razlika v zadetkih je znašala šest, s tem pa so Nemci dosegli rekordno zmago nad Brazilijo, ki je tako visoko v zgodovini izgubila le še enkrat. Sosed Urugvaj jo je pred 94 leti nadigral s 6:0. Elf je z višjo razliko zmagal le leta 2002, ko je Savdsko Arabijo raztrgal z 8:0, leta 1978 pa je v Argentini ponižal Mehiko s 6:0.

5 - Nemci so v prvem polčasu dosegli kar pet zadetkov. Tako veliko jih na tekmi svetovnega prvenstva ni padlo že 40 let. Le še dve reprezentanci se lahko pohvalita s podobnim izkupičkom, a sta obe to dosegli v skupinskem delu, ne pa polfinalu. Jugoslavija je z 9:0 premagala (tedanji) Zaire, med strelce pa se je vpisal tudi Branko Oblak, Poljska pa je istega leta s 7:0 odpravila Haiti. Jugoslavija je takrat prvi polčas dobila kar s 6:0.

Ne spreglejte