Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 4. 2014,
14.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Avstralija Brazilija

Sreda, 30. 4. 2014, 14.46

8 let

Nekdaj najboljši v Oceaniji, zdaj ponos Azije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Avstralija bo na SP v Braziliji igrala v skupini s svetovnimi prvaki in podprvaki, v skupini so še Čilenci. Avstralci so večkratni prvaki Oceanije, ki pa že nekaj časa nastopajo pod okriljem Azije.

Avstralci so do zdaj trikrat igrali na svetovnem prvenstvu, najboljši rezultat pa je preboj v osmino finala leta 2006. Takrat je Avstralijo vodil Guus Hiddink in bil blizu senzaciji proti Italiji, ki je pozneje postala svetovna prvakinja. Avstralci so bili nekdaj daleč najboljši v Oceaniji, a so se zaradi prevelikega števila izostankov s svetovnih prvenstev pred leti odločili, da bi raje vozovnico za največji svetovni nogometni dogodek lovili pod okriljem Azije. V svetovnem merilu niso niti blizu najboljšim reprezentancam. To sta potrdili tudi dve prijateljski tekmi proti Braziliji in Franciji, saj so na obeh prejeli pol ducata zadetkov.

Za Avstralce, ki so se ponovno izkazali v azijskih kvalifikacijah, je zelo odmeven dosežek že preboj na SP, kjer bodo igrali v zelo atraktivni skupini. Španci bodo v Braziliji branili prvi naslov, Nizozemci so svetovni podprvaki, Čile pa velja za reprezentanco z nekaj izvrstnimi igralci.

V golu Avstralije je bil dolga leta nezamenljiv Mark Schwarzer, ki je dopolnil že 41 let, sezono pa končal pri Chelseaju. Vse bolj se kot prvi čuvaj mreže uveljavlja Mathew Ryan, dobra pa sta tudi izkušeni Brad Jones in Mitchell Langerak.

Prva postava Avstralije, ki jo vodi domač strokovnjak z grškimi koreninami Ange Postecoglou, je sestavljena iz izkušenih igralcev, ki so igrali predvsem v angleški ligi. Lucas Neil je še eden izmed veteranov, na sredini sta to Marc Bresciano in najboljši strelec v zgodovini reprezentance Tim Cahill, v napadu pa je član Bayerja Robbie Kruse.

Ne spreglejte