Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 8. 2019,
11.37

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57

Natisni članek

UEFA liga prvakov Crvena zvezda Dinamo Zagreb

Sreda, 28. 8. 2019, 11.37

1 leto

Navijači Dinama na tank Crvene zvezde odgovorili s traktorjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57
Dinamo Rosenborg | Foto Reuters

Foto: Reuters

Dan po tem, ko so na ploščadi pred stadionom beograjskega nogometnega kluba Crvena zvezda njeni navijači postavili tank, so pred stadionom v Zagrebu privrženci Dinama parkirali stari traktor. Na Hrvaškem ocenjujejo, da gre za ustrezen odgovor navijačev Dinama na provokacijo iz Beograda.

Crvena zvezda Delije
Sportal Uefa ne bo ukrepala proti Crveni zvezdi zaradi tanka pred stadionom

Fotografije traktorja, ki je bil parkiran pod zahodno tribuno stadiona Maksimir, na kateri so obeležja navijaške skupine Bad Blue Boys, so se hitro razširile v hrvaških medijih in na družbenih omrežjih. Traktor so po nekaj urah umaknili z območja stadiona.

Na Hrvaškem podoba traktorja spominja na odhod pripadnikov srbske manjšine med hrvaško vojaško operacijo Nevihta, ko naj bi Hrvaško zapustilo približno 200.000 državljanov srbske narodnosti, večina na traktorjih. Hrvaška skrajnja desnica rada grozi preostalim Srbom na Hrvaškem, da bodo znova "prižigali traktorje".

Hakim Ziyech, Dušan Tadić
Sportal Brez presenečenja v Amsterdamu. Ajax na poti do raja ustavil zadnja Slovenca.

Postavitev tanka v Beogradu je povzročila precejšnje vznemirjenje na Hrvaškem. Na družbenih omrežjih in medijskih spletnih portalih so se vrstili zapisi, da gre za provokacijo, češ da naj bi bil stari jugoslovanski tank model T-55, izdelan v Sovjetski zvezi, uporabljen v bojih v Vukovarju med osamosvojitveno vojno na Hrvaškem.

Provokacije s tanki in traktorji so lahko uvod v nove spopade med navijači Dinama in Crvene zvezde, če bosta kluba v isti skupini tekmovanja v ligi prvakov. Tako Dinamo kot Crvena zvezda sta se namreč v torek zvečer z neodločenima izidoma 1:1 zagotovila mesto med evropsko nogometno elito. Zagrebčani bodo na žrebu skupin v tretjem kakovostnem razredu, Beograjčani pa v četrtem.

Ne spreglejte