Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 6. 2018,
17.00

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

FIFA SP 2018 Rusija svetovno nogometno prvenstvo olimpijske igre

Sreda, 20. 6. 2018, 17.00

5 let, 10 mesecev

Največji športni dogodek: nogometno prvenstvo ali olimpijske igre?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Na olimpijskih igrah resda nastopa občutno več športnikov, za nameček iz večine svetovnih držav, vseeno pa tekmovanja pod petimi olimpijskimi krogi ne sprožajo tako izrazitih navijaških čustev kot svetovno nogometno prvenstvo. Kaj pa stroški, televizijski domet, prihodki itd.?

Olimpijske igre ali mundial | Foto:

Ko je brazilski nogometni zvezdnik Neymar 20. avgusta 2016 na kultnem štadionu Maracana v Riu de Janeiru v finalu olimpijskega nogometnega turnirja zadel odločilno enajstmetrovko, s katero je Brazilija strla odpor Nemčije, so tribune "izbruhnile". A to vendarle ni bilo – to. Vsak Brazilec bi zlato olimpijsko kolajno brez pomislekov zamenjal za domače zmagoslavje na svetovnem nogometnem prvenstvu dve leti pred tem.

A to je pač nogomet na olimpijskih igrah. Po svetu najbolj priljubljen šport je namreč na igrah načrtno ohromljen, saj je turnir predviden za nogometaše do 23. leta starosti, pri čemer lahko vsaka reprezentanca doda le še tri starejše. Posledično nogometni turnir na OI ni tako odmeven kot tekmovanja v preostalih športih, za katere pač velja, da so olimpijske igre vrhunec štiriletnega obdobja.

banner SP 2018 lezeca
Sportal Vse, kar ponuja letošnje svetovno prvenstvo v Rusiji

Olimpijske igre vs. SP?

Olimpijske igre, ki so pogosto prežete s simboliko, so zanesljivo dogodek z bogatejšo tradicijo in zgodovino. Tudi število držav, športnikov (na zadnjih igrah v Riu 2016 je nastopalo 11.500 športnikov iz 207 držav), zvezdnikov iz različnih panog (na zadnjih igrah so med drugim nastopali Usain Bolt, Nymar, Kevin Durant, Michael Phelps, Chris Froome … ), tekem in posledično ur neposrednih televizijskih prenosov je občutno na strani olimpijskih iger.

Toda … Koncentracija gledalcev v času tekme, navijaške strasti, tržna vrednost udeležencev, evforija v državah udeleženkah, splošno zanimanje javnosti v državah, ki nimajo svojih predstavnikov … Vse to je zanesljivo na strani nogometnega svetovnega prvenstva.

ruska navijačica | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Vojna in nogomet"

"V času svetovnega nogometnega prvenstva veliko lažje rečemo, da se svet ustavi, kot pa tedaj, ko so na sporedu olimpijske igre. Nogomet ima status športa, ki velja za nekaj več. Nacionalna čustva so pri državah, ki nastopajo, nekaj posebnega," razmišlja Tomaž Ambrožič, direktor podjetja Sport Media Focus in eden od glavnih strokovnjakov za športni marketing v državi.

"Dovolj povedo obrazi navijačev ali pa po drugi strani odziv ob prvi uvrstitvi na SP. Lep primer je Islandija, kjer si je tekmo ogledalo kar 99,6 odstotka prebivalcev. Zgolj ta podatek kaže, kam umestiti nogomet. Ta je neke vrste religija. Vojna in nogomet. To je tisto, kar povezuje ljudi," nadaljuje Ambrožič.

"Olimpijske igre so kot dogodek bolj razpršene. Tudi navijaška in nacionalna čustva se porazdelijo. Prav zaradi tega, ne glede na dejstvo, da na igrah sodeluje ves svet, dogodek ne sproža tako močnih čustev. Nastop olimpijske reprezentance navijačev ali pa kar naroda ne poveže tako kot prav svetovno prvenstvo," doda.

vaše mnenje: kaj je največji športni dogodek?

  • SP v nogometu
    68,07 %
    113 glasov
  • Olimpijske igre
    31,93 %
    53 glasov
Oddanih 166 glasov

Grafika: olimpijske igre vs SP | Foto:

Ne spreglejte