Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
23. 8. 2018,
11.05

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

Andraž Šporar Liga Europa Tim Matavž Lovro Bizjak NK Olimpija NK Olimpija NK Maribor NK Maribor NK Domžale

Četrtek, 23. 8. 2018, 11.05

5 let, 7 mesecev

Najboljši strelci v kvalifikacijah za ligo Europa

V ligi Europa ga ni bolj nevarnega od Šporarja

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50
Andraž Šporar | Andraž Šporar (Slovan Bratislava) je v tej sezoni odigral deset tekem. Med strelce se je vpisal kar desetkrat. | Foto Vid Ponikvar

Andraž Šporar (Slovan Bratislava) je v tej sezoni odigral deset tekem. Med strelce se je vpisal kar desetkrat.

Foto: Vid Ponikvar

Danes se nadaljujejo kvalifikacije za ligo Europa, v kateri v tej sezoni igrajo pomembno vlogo tudi slovenski nogometaši. Nekateri so se že poslovili, a so se pri tem tako izkazali, da spadajo v statističnem pregledu zadetkov in strelov na gol med najboljše. Izstopajo zlasti Andraž Šporar, Tim Matavž in Lovro Bizjak.

V dozdajšnjem delu kvalifikacij za evropsko ligo je vsaj pet zadetkov doseglo le osem igralcev. Med njimi je tudi Andraž Šporar, ki je v tej sezoni v odlični strelski formi. V slovaškem prvenstvu s petimi goli vodi na lestvici najboljših strelcev, v ligi Europa, kjer je izpadel v tretjem krogu kvalifikacij, pa je v dresu Slovana iz Bratislave na petih tekmah dosegel pet zadetkov. Prispeval je tudi dve podaji, tako da na seznamu, kjer je po hokejsko upoštevana vsota zadetkov in asistenc, zaseda visoko drugo mesto.

Največ jih je dosegel mladi Afričan

Nekdanji nogometaš Rijeke in Domžal Antonio Mance blesti v dresu Trenčina. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Nekdanji nogometaš Rijeke in Domžal Antonio Mance blesti v dresu Trenčina. Foto: Morgan Kristan / Sportida Večkrat je imel prste vmes pri zadetkih le njegov maroški soigralec Mohammed Rharsalla. Visoko je tudi nekdanji napadalec Domžal Antonio Mance. Hrvat je v dresu slovaškega Trenčina prispeval pet golov in asistenco.

Največ golov je v kvalifikacijah za evropsko ligo dosegel 20-letni Nigerijec Adeleke Akinyemi. Za latvijski Ventspils je bil na štirih tekmah uspešen kar sedemkrat, tako da je v povprečju na tekmo zadel v polno skoraj dvakrat. Kar šestkrat je zatresel mrežo albanskega Luftetarija, enkrat jo je zagodel francoskemu Bordeauxu, nato pa je dočakal nagrado za odmevne nastope, saj je prestopil v vrste norveškega Starta.

Statistika strelcev kvalifikacij UEFA | Foto: Infografika: Marjan Žlogar Foto: Infografika: Marjan Žlogar

Izjemna natančnost Bizjaka

Lovro Bizjak bo danes stiskal pesti za soigralce v Glasgowu. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Lovro Bizjak bo danes stiskal pesti za soigralce v Glasgowu. Foto: Urban Urbanc/Sportida Da je Šporar predstavljal največjo nevarnost za tekmece, priča podatek, kako je na petih tekmah sprožil proti vratom 20 strelov, od tega več kot polovico v okvir vrat. Natančneje, kar 12, kar pet strelov pa je zatreslo mrežo. Toliko strelov v okvir vrat ni imel v kvalifikacijah za evropsko ligo nihče drug.

Visoko je na lestvici tudi njegov starejši reprezentančni soigralec Tim Matavž. Z Vitessejem je izpadel proti Baslu, nekdanjemu Šporarjevemu delodajalcu, v Evropi pa letos odigral tri tekme, na katerih je v okvir vrat usmeril devet strelov. Kar tri na tekmo. Z zelo zanimivo statistiko se lahko pohvali Lovro Bizjak. Za Domžale je poleti v Evropi dosegel dva zadetka, na vrata pa streljal osemkrat. Vselej je bil zelo natančen, saj ni nikoli meril mimo vrat, ampak vedno v okvir. S takšno natančnostjo se med najbolj učinkovitimi nogometaši dozdajšnjega dela kvalifikacij za evropsko ligo ne more pohvaliti nihče drug.

Issah Abass je s tremi zadetki najboljši strelec Olimpije v tej evropski sezoni. | Foto: SPS/NK Olimpija Ljubljana Issah Abass je s tremi zadetki najboljši strelec Olimpije v tej evropski sezoni. Foto: SPS/NK Olimpija Ljubljana

Bizjak je po izpadu Domžal prestopil v vrste kluba, ki je izločil rumeno družino. Zdaj je napadalec Ufe. Če bodo njegovi soigralci v play-offu kvalifikacij izločili Glasgow Rangers, bo lahko zaigral za ruskega predstavnika v skupinskem delu tekmovanja.

Najboljši strelci slovenskih klubov

Kapetan NK Maribor Marcos Tavares je evropsko sezono končal z dvema zadetkoma. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Kapetan NK Maribor Marcos Tavares je evropsko sezono končal z dvema zadetkoma. Foto: Žiga Zupan/Sportida Med nogometaši Olimpije, edinega slovenskega predstavnika, ki še vztraja v Evropi, je največ zadetkov prispeval Issah Abass, ki ima odlično povprečje, saj je v kvalifikacijah za ligo Europa odigral le dve tekmi in dosegel kar tri zadetke.

Dvakrat sta v polno zadela Italijan afriških korenin Kingsley Boateng in Matic Črnic, ki zaradi kazni danes ne bo mogel pomagati Olimpiji na prvi tekmi proti Spartaku.

Izmed nogometašev slovenskih klubov, ki so igrali v kvalifikacijah za ligo Europa, so se poleg Bizjaka dvakrat med strelce vpisali še Marcos Tavares (Maribor), Darko Melnjak (Domžale), Milan Tučić in Dominik Radić (oba Rudar). Nogometaša velenjskega kluba sta imela lažje delo, saj sta se v prvem krogu kvalifikacij pomerila proti skromnemu predstavniku San Marina.

Ne spreglejte