Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 7. 2018,
18.30

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,19

Natisni članek

FIFA SP 2018 SP 2018

Torek, 17. 7. 2018, 18.30

5 let, 9 mesecev

Po koncu svetovnega prvenstva v Rusiji

Najboljša enajsterica SP: Modrić, Mbappe, Hazard ali kdo drug?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,19
SP finale v nogometu 2018

Po koncu svetovnega prvenstva je čas za izbor najboljše enajsterice turnirja. Najboljši vratar prvenstva je postal Belgijec Thibaut Courtois, najboljši strelec Harry Kane, najboljši igralec prvenstva pa je postal Hrvat Luka Modrić. Zelo deljena pa so mnenja pri odločitvi, katerih 11 nogometašev je na svetovnem prvenstvu sicer pokazalo največ.

Thibaut Courtois (Belgija)

Belgijski vratar je na letošnjem prvenstvu prejel nagrado zlata rokavica, ki jo na vsakem prvenstvu prejme najboljši golman. V izjemno izenačeni konkurenci je belgijski nogometaš ugnal Huga Llorisa, Thibauta Courtoisa, Jordana Pickforda in Danijela Subašića. Courtois je na prvenstvu zbral 27 obramb.

Vratar Chelseaja je z Belgijo na svetovnem prvenstvu osvojil tretje mesto, kar je najboljši dosežek belgijske izbrane vrste v zgodovini svetovnih prvenstev. Prejemnik zlate rokavice je uspel ohraniti nedotaknjeno mrežo proti Panami in Angliji, na sedmih tekmah je, bolj zaradi taktične postavitve kot lastnih napak, prejel šest golov, nekaj neverjetnih obramb je pokazal na tekmi proti Braziliji.

Raphael Varane (Francija)

Francija je na svetovnem prejela šest golov, polovico teh so svetovni prvaki prejeli na tekmi proti Argentini, dva proti Hrvaški in enega iz enajstmetrovke na tekmi z Avstralijo. Francozi so torej le na dveh srečanjih prejeli gole iz igre. Eden od najbolj zaslužnih obrambnih nogometašev za dobre predstave Francije je bil Raphael Varane. Branilec Real Madrida, ki je imel v preteklih dveh sezonah veliko težav s poškodbami, je na prvenstvu v Rusiji zasijal.

V četrtfinalu je 25-letni Francoz zatresel mrežo in svojo ekipo popeljal v vodstvo proti Urugvaju. V polfinalu je Varane z odličnim pokrivanjem povsem zaustavil belgijskega zvezdnika Romela Lukakuja. Varane je šele četrti nogometaš, ki mu je uspelo osvojiti naslov svetovnih prvakov in lige prvakov v eni sezoni.

Yerry Mina (Kolumbija)

Centralni branilec kolumbijske reprezentance je na prvenstvu zaigral le na treh tekmah, a kar trikrat zatresel mrežo nasprotnikov. Mina je na tekmi proti Angležem v četrtfinalu v izdihljajih tekme izenačil  in tekmo prevesil v podaljške. 23-letnik je nase opozoril z dobrim nadzorom nad žogo, odličen je tudi v igri z glavo.

Trenutnega člana Barcelone, ki je bil sicer prvi Kolumbijec, ki je uradno zaigral na tekmah španskih prvakov, po koncu svetovnega prvenstva povezujejo s selitvijo v angleško Premier ligo. Kolumbijski branilec je s tremi goli izenačil rekord največ doseženih golov branilca na posameznem svetovnem prvenstvu iz leta 1974.

Kieran Trippier (Anglija)

Po končani sezoni 2016/17 Trippier ni bil niti blizu uvrstitve v izbrano vrsto Anglije, v prejšnji klubski sezoni pa je branilec v dresu Spursov zablestel v polnem sijaju in si tako priboril mesto v moštvu treh levov.

27-letnega angleškega nogometaša si bo javnost najbolj zapomnila po čudovitem prostem strelu na uvodu v polfinalnem obračunu med Hrvaško in Anglijo, ki pa je bil na koncu premalo za uvrstitev v veliki finale. Nogometaš angleškega Tottenhama je bil na tekmah svetovnega prvenstva v igri izjemno kreativen in je ustvaril daleč največ priložnosti med vsemi nogometaši (24).

Diego Godin (Urugvaj)

Branilec Atletico Madrida je v Rusiji zopet pokazal svojo veličino. Urugvaj v skupinskem delu svetovnega prvenstva ni prejel gola, hkrati pa je Urugvaj v skupinskem delu prejel manj rumenih kartonov kot katera koli druga reprezentanca na prvenstvu. Godin je bil ob tem vodja in organizator urugvajske igre, ki je v osmini finala brez težav zaustavil Portugalca Cristiana Ronalda. Na petih tekmah je obramba Urugvaja prejela le tri gole. Godin se je za razliko od ostalih svojih predstav na letošnjem prvenstvu več vključeval tudi v napadalno igro urugvajske reprezentance.

N'Golo Kante (Francija)

Nogometaš Chelseaja je na svetovnem prvenstvu predstavljal eno od glavnih orožij Francije in je eden najzaslužnejših za vrnitev naslova v Francijo po 20 letih. Kante je bil na turnirju odličen pri onemogočanju in zapiranju nasprotnikov, prav tako pa se je na prvenstvu izkazal kot dobra pomoč v napadu, ves čas je imel 27-letnik nadzor nad igro na sredini. Kljub slabši predstavi v finalu, je bil Kante do zadnjega eden od glavnih kandidatov za osvojitev naziva najboljši igralec prvenstva. Vrhunsko predstavo je Kante pokazal proti Argentini, kjer je brez težav zaustavil argentinskega zvezdnika Lionela Messija Po vrnitvi v Francijo si je zato zaslužil ovacije soigralcev in trenerja …

Kevin De Bruyne (Belgija)

Belgijski vezni igralec je še posebej zablestel na tekmi proti Braziliji v četrtfinalu svetovnega prvenstva, ko je dosegel gol proti Braziliji in postal igralec tekme ter junak pri uvrstitvi Belgije v polfinale svetovnega prvenstva. Pomembna je bila tudi njegova predstava proti Japonski, ko so se Belgijci vrnili po zaostanku z 0:2. Nogometaš Manchester Cityja je sicer štirikrat na prvenstvu streljal v okvir vrat, dvakrat je 27-letnik tudi podal.

Skupaj z Belgijo se je De Bruyne veselil njihovega najboljšega dosežka na svetovnih prvenstvih. De Bruyne je skozi prvenstvo igral na različnih pozicijah, kar pa se ni poznalo na njegovi igri. Skozi tekme je ustvaril 15 priložnosti.

Luka Modrić (Hrvaška)

Kapetan Hrvaške je bil v Rusiji proglašen za najboljšega nogometaša svetovnega prvenstva. Hrvat je na prvenstvu dosegel dva gola iz štirih poskusov v okvir vrat. Ko je Modrić igral dobro, je dobro igrala celotna hrvaška reprezentanca. Vezni nogometaš je na svetovnem prvenstvu zadeval, ustvarjal priložnosti, izkoriščal enajstmetrovke in svojo reprezentanco povedel do prvega finala v zgodovini svetovnih prvenstev.

V 694 minutah igranja na turnirju v Rusiji je vezist Real Madrida pretekel skoraj 45 kilometrov. Pri 32 letih je Modrić na vrhuncu svoje forme in športne poti, letos je tako osvojil naslov lige prvakov s španskim kraljevim klubom, s Hrvaško pa je postal svetovni podprvak.

Kylian Mbappe (Francija)

Najboljši mladi igralec na minulem svetovnem prvenstvu je s svojimi predstavami navdušil. Mbappe je poleg Peleja postal šele drugi najstnik, ki je zadel v finalu svetovnega prvenstva. 19-letnik je zablestel na tekmi proti Argentini, ko je bil s svojo hitrostjo in spretnostjo nerešljiva uganka za argentinsko obrambo. Franciji je na tekmi četrtfinala priboril enajstmetrovko in dvakrat zadel. V polfinalu je bil mladi nogometaš nerešljiva uganka za belgijsko obrambo na čelu z Janom Vertonghnom. Vzhajajoča zvezda svetovnega nogometa je na prvenstvu zadela štirikrat. Nepozabni štirje tedni, ki so mladega Francoza izstrelili med nogometne superzvezdnike.  

Eden Hazard (Belgija)

Nad belgijskim zvezdnikom je bilo na svetovnem prvenstvu storjenih največ prekrškov. Hazard je na prvenstvu zadel trikrat, ob tem je imeli še dve podaji, ustvaril je 12 priložnosti, ob tem je 17-krat streljal proti vratom nasprotnika. Hazardovi hitri obrati, sposobnost preigravanja in podaje svojim soigralcem so bili za marsikaterega nasprotnika pretrd oreh.

Kapetan Belgije odlično obvlada žogo pod pritiskom, v boju za najboljšega igralca turnirja v Rusiji pa je zaostal le za Modrićem. Z Belgijo je 27-letnik osvojil tretje mesto in s tem postavil najboljši rezultat Belgije v zgodovini svetovnih prvenstev. 

Antoine Griezmann (Francija)

27-letni Francoz je bil poleg Modrića in Hazarda v ožjem izboru za nagrado najboljšega igralca prvenstva. Griezmann je bil v 11 poskusih na gol uspešen štirikrat, trikrat je Francoz tudi podal. Nogometaš Atletico Madrida je dosegel prvi gol Francije na letošnjem prvenstvu, v finalu je zadel tudi enajstmetrovko. V finalu je bil Francoz izbran tudi za igralca srečanja. Griezmann je po osvojitvi naslova svetovnih prvakov pristal v ožjem izboru za nagrado Ballon d'Or. 

Preberite še:

Ivan Perišić
Sportal Ni navdušen nad VAR: Če ne bo sprememb na bolje, nam vrnite stari nogomet
Heimir Hallgrimsson
Sportal Islandski selektor se poslavlja, na zvezi razočarani
denar evro
Sportal Fifa radodarna kot še nikoli, Francija in Hrvaška noro zaslužili na SP 2018
Hrvaška sprejem
Sportal Nori prizori v Zagrebu, hrvaške junake pozdravilo pol milijona navijačev! #video #foto
Ne spreglejte