Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
19. 12. 2013,
19.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Euro 2016

Četrtek, 19. 12. 2013, 19.49

8 let

Motiv več za Katančevo četo: Na Euro 2016 pelje tudi tretje mesto

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenski nogometaši se počasi pripravljajo na začetek kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2016. Ker bo v Franciji nastopilo kar 24 ekip, si lahko udeležbo zagotovijo celo s tretjim mestom v skupini.

Evropska nogometna zveza (Uefa) je podala končni opis kvalifikacijskega ciklusa. Zgodovinski Euro v Franciji, na katerem bo prvič nastopilo 24 udeležencev, bo potekal med 10. junijem in 16. julijem, nogometnemu svetu pa bo prinesel marsikaj novega.

Nastopilo bo rekordno število reprezentanc, saj se je razgibani evropski druščini pridružil še Gibraltar, ki je za razliko od nepotešenega Kosova (Uefa ga še ni sprejela v svojo družino) že odigral krstno prijateljsko tekmo pod okriljem Uefe in se s Slovaško razšel brez zadetkov. Nastop na Euru 2016 ima v tem trenutku zagotovljena le ena reprezentanca. To je Francija, ki je evropsko krono nazadnje osvojila pred 13 leti, preostalih 23 srečnic pa bo podal zanimiv kvalifikacijski sistem.

Spektakel pri galskih petelinih si bosta neposredno zagotovili najboljši dve reprezentanci iz vsake izmed devetih kvalifikacijskih skupin, pa tudi najboljša tretjeuvrščena ekipa, o zadnjih štirih potnikih na Euro pa bodo odločile vedno razburljive dodatne kvalifikacije med preostalimi tretjeuvrščenimi reprezentancami.

Tako bi se lahko Slovenija, ki je velika tekmovanja vedno izkusila na krilih dodatnih kvalifikacij, novega podviga veselila tudi v primeru, če bi v skupini osvojila tretje mesto. V preteklosti to ni zadoščalo za napredovanje, zdaj bi lahko v najslabšem primeru ponudilo nastop v dodatnih kvalifikacijah. Če bi bila Slovenija najboljša izmed vseh tretjeuvrščenih reprezentanc, bi se na Euro uvrstila kar neposredno, če pa ne bi bila, pa ji zagotovo ne bi ušel popravni izpit, dodatne kvalifikacije. Te pa ji gredo zelo dobro od rok, saj je od štirih v kratki zgodovini v pravljične barve oddela kar tri. Na Euru bo nastopilo 24 reprezentanc, razdeljenih v šest skupin.

Končni vrstni red, ki bo vplival na razpored kroglic v kvalfikacijskih bobnih za EP 2016, bo odvisen od zaključne lestvice nacionalnega koeficienta Uefe. Predstavljen bo konec januarja, ko se bo v Nyonu sestal izvršni odbor Uefe, 23. februarja 2014 pa bo v Nici potekal žreb, ki se ga bo z zanimanjem udeležila tudi slovenska odprava. Poldrugo leto pozneje, po končanih kvalifikacijah, bo sledil še slavnostni žreb skupin. Na sporedu bo 12. decembra 2015 v Parizu.

V kvalifikacijah za Euro 2016 bo nastopilo 53 ekip, žreb jih bo razdelil v osem skupin s šestimi ter eno s petimi reprezentancami, tako da bo večina nastopajočih odigrala deset kvalifikacijskih srečanj. Slovenija bo neuradno v tretjem bobnu, tako da se ne bo mogla pomeriti s Turčijo, Srbijo, Izraelom, Norveško, Slovaško, Romunijo, Avstrijo in Črno goro, uradni seznam razvrstitve po bobnih pa bo Uefa sporočila 24. januarja 2014.

Igralni termini vstopajo v revolucionarno dobo. Veliko novost prinaša razpotegnjen igralni krog. Če so se kvalifikacijski dvoboji za SP 2014 na evropskih zelenicah igrali večinoma na isti dan (petek oziroma torek), bo že jeseni drugače. Ponudba srečanj bo razpršena, tako da se bo igralni krog namesto enega vlekel kar tri dni. Oktobra 2014 ter septembra, oktobra in novembra 2015 bo luč sveta ugledal tako imenovani kvalifikacijski teden nogometa, ko se bo bogati spored vlekel od četrtka do torka. "Tekmovanje bo bolj pregledno, saj ne bodo vse tekme odigrane na isti dan. Vsak dan bo na sporedu od osem do deset tekem, ne pa od 20 do 30, kolikor jih je bilo prej," pojasnjuje generalni tajnik Uefe Gianni Infantino.

Jeseni lahko torej pričakujemo nekaj novega. Slovenijo, ki je najmočnejše prvenstvo stare celine prvič in zadnjič izkusila pred 13 leti, bo prvi izpit čakal med 7. in 9. septembrom. Pa srečno, Katančeva četa.

Ne spreglejte