Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
5. 5. 2015,
17.14

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Barcelona Lionel Messi Lionel Messi Bayern Josep Guardiola Camp Nou Zlatan Ibrahimović Luis Enrique

Torek, 5. 5. 2015, 17.14

7 let, 12 mesecev

Messi mu bo zaploskal, nato pa pozabil na vse

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ko sta Lionel Messi in Josep Guardiola sodelovala pri Barceloni, sta osvojila kar 14 lovorik. Ko je Pep leta 2012 zapustil katalonskega velikana, so se stvari za Messija spremenile. Vsaj v Evropi.

V sredo se bosta v prvi polfinalni tekmi lige prvakov udarila Barcelona in Bayern, žarometi pa bodo usmerjeni predvsem v trenerja gostov, ki ga bo pričakal topel aplavz. V festivalu mešanih čustev mu bodo zaploskali tudi domači nogometaši.

Katalonec in Argentinec sta skupaj osvojila 14 lovorik. Lionel Messi je bil njegov ljubljenec, zaradi njega so brez boljšega igralnega položaja ostali tudi takšni velemojstri, kot je Zlatan Ibrahimović. Messi je bil duša in glavno orožje Barcelone. Še vedno je njen neustavljiv stroj za zadetke in lovec na rekorde.

Ko se bo začela tekma, bo vse pozabljeno

Ko je Josep Guardiola leta 2012 zapustil Barcelono, se je nekaj spremenilo. Argentinec je (p)ostal nepotešen v ligi prvakov. Na naslov čaka že štiri leta, leta 2013 ga je v polfinalu ponižal Bayern. Usoda je hotela, da gre lahko letos do konca, a bo moral na tej poti premagati bavarskega tekmeca, ki ga vodi prav njegov nekdanji najljubši trener.

"Pep bo v sredo naletel na sprejem, ki si ga zasluži. Glede na njegovo trenersko veličino, osvojene lovorike in to, da je to njegov dom, ga čaka lepa dobrodošlica. Ko pa se bo tekma začela, bo energija vseh usmerjena v to, da Barcelona zmaga. Takrat bo vse pozabljeno," je prepričan najboljši strelec Barcelone, ki z Guardiolo nikoli ni imel nesporazumov. Z zdajšnjim trenerjem Luisom Enruiquejem, zelo dobrim prijateljem Pepa, tudi njegovim nekdanjim soigralcem, je bilo drugače.

Na začetku leta se je po nepričakovanem porazu v Baskiji zaiskrilo, a se je nato zaupanje med izstopajočima posameznikoma pri Barceloni naglo izboljšalo.

"Kar se je zgodilo, se je zgodilo. Po tistem ni bilo več težav. Če bi primerjal oba trenerja, bi lahko dejal, da ima vsak svoj način, sta si pa enaka v tem, da vse igralce upoštevata enakovredno," je presodil. S tem se zagotovo ne bi strinjal Ibrahimović, ki je v avtobiografiji napisal ogromno kritik na račun Guardiole, češ da je bil preveč zaščitniški do Messija, njemu pa preprečil, da bi postal prva violina napada Barcelone.

Ne ve, kdo bi bil lahko favorit

Messi se bo z Guardiolo pomeril prvič po njegovem odhodu iz Katalonije, ko si je privoščil enoletni premor in odšel v New York. Za tem se je ambiciozno lotil projekta pri Bayernu, kjer je prevzel takratnega evropskega prvaka. "Ohranil sem vse, kar sem se naučil od njega. Ko smo pod njegovim vodstvom osvajali lovorike, sem rasel in napredoval," je na novinarski konferenci pred srečanjem z Bayernom obujal spomine Messi, ki se je z Guardiolo po odhodu iz Barcelono srečeval le še na podelitvah za najboljšega nogometaša sveta.

Zdaj se bosta pomerila kot tekmeca. Vložek je ogromen, odločalo se bo o finalistu lige prvakov. "Pred nami je polfinale, zelo pomembna tekma za oba. Spominjamo se, kako je bilo leta 2013 (Bayern je v polfinalu izločil Barcelono s 4:0 in 3:0, op. a), a bomo tokrat spremljali povsem drugačna dvoboja," napoveduje kapetan argentinske izbrane vrste, ki vloge favorita ne pripisuje nobeni ekipi.

"Ne mislim, da je kdo favorit. Obe ekipi imata odlične igralce, ki so navajeni igranja na tako pomembnih tekmah. Seveda je pomembno, da doma iztržimo dober rezultat. V vsako tekmo vstopimo z željo, da jo dobimo in si zagotovimo dobro izhodišče na povratnem srečanju," meni napadalec iz Rosaria, ki bi si lahko po koncu sezone na glavo nadel trojno krono. Barcelona ima to možnost. Povratna tekma bo prihodnji torek v Münchnu.

Ne spreglejte