Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
4. 9. 2020,
0.33

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

5

Natisni članek

John van 't Schip Matjaž Kek liga narodov slovenska nogometna reprezentanca

Petek, 4. 9. 2020, 0.33

3 leta, 7 mesecev

Selektor po remiju z Grki

Apel Matjaža Keka o bolezni covid-19, ob kateri ga je strah

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

5

Matjaž Kek | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

"Pričakovano. Težka tekma, na kateri smo trpeli. Morda celo ena od najtežjih tekem na moji trenerski poti," je po remiju brez zadetkov proti Grčiji v Stožicah ob začetku nove lige narodov povedal selektor Slovenije Matjaž Kek, ki je nekaj besed namenil tudi bolezni covid-19 in ob tem pozval rojake, da upoštevajo navodila odgovornih.

Slovenija Grčija liga narodov
Sportal Akcija #ostanidoma je bila tokrat zadetek v polno

"Strah? Strah me je samo bolezni covid-19. Zakaj bi me bilo strah? Grki so dobra ekipa, ampak v nogometu me res ni ničesar strah," je na prvo novinarsko vprašanje o tem, ali se je Grkov bal, to je priletelo iz ust enega izmed gostujočih predstavnikov sedme sile, v svojem slogu povedal Matjaž Kek.

Na jubilejni 60. tekmi v vlogi selektorja ni prišel do 25. zmage in ohranja 50-odstotno uspešnost (24 zmag, 12 remijev in 24 porazov), prvič na tem položaju pa se je moral znajti v zelo posebnih okoliščinah. Brez gledalcev na tribunah, kar je bilo na največjem slovenskem stadionu videti še toliko bolj nevsakdanje.

"Res je, da tekma ni bila prav posebej spektakularna, a z gledalci bi morda bilo drugače. Upam, da se bo to kmalu spremenilo in bomo vsi pripomogli k temu. S tem, da se držimo priporočil odgovornih. To ni nogomet. V ligi prvakov je še bila zvočna kulisa, tukaj pa se je slišalo samo mene," je povedal selektor Slovenije, ki verjame, da lahko s skupnimi močni poskrbimo, da bo že kmalu drugače.

"Prav zaradi tega, ker ni bilo gledalcev, je bila to ena od najtežjih tekem od vseh, ki sem jih vodil do zdaj," je še dejal ob tem.

Matjaž Kek | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

Vedel je, da bomo trpeli

Dovolj o novem koronavirusu, ki je poskrbel za novo normalnost. Kaj je Mariborčan še povedal o tekmi?

"Zadovoljen sem z odnosom in osredotočenostjo, ki so jo kazali moji nogometaši. Med njimi so bili številni, ki nimajo prav veliko izkušenj. Tudi pripravljenost reprezentantov je različna. Nekateri so šele na začetku priprav. V takšni zasedbi še nikoli nismo bili. Opravili smo tri, štiri treninge. Vedel sem, da bomo trpeli. Jasno je bilo, da z neko posestjo in igro ne bomo prihajali do priložnosti. Merili smo na to, da bi bili kompaktni in potem prišli do morebitne priložnosti. To se je skoraj tudi zgodilo. Če bi Andraž Šporar zadel, bi morda celo zmagali," se je spomnil na edino pravo in res lepo priložnost na tekmi, ko je gol za las zgrešil napadalec lizbonskega Sportinga, ki je bil z vsega 19 reprezentančnimi nastopi med najizkušenejšimi na igrišču.

Zadovoljen z disciplino in odnosom

"Smo v zahtevnem položaju, zato smo trpeli. Čaka nas še veliko dela. Dobro je, da nismo izgubili, a zdaj moramo misli že usmeriti na novo tekmo, ki nas čaka čez štiri dni. Moramo razmišljati o Moldaviji," je opozoril Mariborčan.

Matjaž Kek | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

"V nekaterih trenutkih nismo bili najboljši. Zamujali smo v dvobojih, izgubljali smo te druge žoge. V nekaterih trenutkih so Grki prelahko prihajali v položaje, iz katerih bi lahko bili nevarni. Dobro, prav veliko priložnosti niso imeli, a vseeno. Je pa Grčija pokazala, da ima kakovostne nogometaše," je še dejal Kek, ki o posameznikih po tekmi ni želel govoriti.

"Ne, a moramo biti vsi skupaj dovolj samokritični in moramo vedeti, kaj moramo popraviti. Ko sem sestavljal ekipo, sem iskal posameznike, ki so bili v preteklosti skupaj na vsaj nekaj treningih. Ni bilo lahko, a moram poudariti, da sem zadovoljen z disciplino in odnosom, ki so ga na igrišču kazali vsi," je še dejal selektor Slovenije, ki je po prvem igralnem dnevu v skupini 3 C lige narodov na istem izhodišču, kot je bila pred začetkom tekmovanja.

Na stadionu Ennia Tardinija v Parmi, kjer sta se pomerili, sta namreč remizirali tudi preostali reprezentanci iz naše skupine, Moldavija in Kosovo.

Portugalska Hrvaška liga narodov
Sportal Portugalci prerešetali mrežo Hrvatov, zmagovit začetek Francozov in Belgijcev

Nizozemec na klopi Grčije je hvalil Slovence

John van't Schip | Foto: Reuters John van't Schip Foto: Reuters Kaj je po tekmi povedal grški selektor?

"Za nami je zelo zanimiva tekma. Slovenija je dobro začela v prvem polčasu, ko smo morali biti res kompaktni, da smo se lahko ubranili. Da Slovencem nismo dopustili, da bi bili nevarni. Všeč mi je bilo, ker smo bili organizirani in nasprotniku nismo dopuščali veliko priložnosti," je Slovencem nekaj pohval namenil John van't Schip.

"Potem smo začeli igrati vse bolje in počasi začeli kazati odlično podobo. V drugem polčasu smo bili precej boljši nasprotnik. Na koncu nam je žal, ker nismo zmagali, a smo lahko zadovoljni s tem, kar smo pokazali, potem ko smo se zbrali po dolgih desetih mesecih čakanja," je še povedal nizozemski trener, ki je na vročo klop Grčije sedel lani.
Ne spreglejte