Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
7. 9. 2015,
11.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Srečko Katanec Anglija Švica Litva Estonija San Marino

Ponedeljek, 7. 9. 2015, 11.09

8 let

Matematika opozarja: Litva je nevarna Sloveniji in še ni rekla zadnje

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenska nogometna reprezentanca ima pred zadnjima krogoma v skupini E za EP 2016 usodo v lastnih rokah. Je zelo blizu dodatnim kvalifikacijam, še vedno lahko prehiti tudi Švico.

Pred zadnjima krogoma v kvalifikacijski skupini E za EP 2016 je tretjemu mestu najbližje Slovenija. Če bi ji spodrsnilo na tekmah z Litvo oziroma s San Marinom, bi lahko zgrešila dodatne kvalifikacije in skupinski del končala na četrtem mestu, a v takšen scenarij verjame le malokdo.

Katančevi izbranci imajo do konca skupinskega dela odličen razpored kvalifikacijskih nalog. Najprej bodo doma pričakali Litvo, ki so jo lani v gosteh nadigrali z 2:0, oba zadetka pa je dosegel v tem trenutku žal poškodovani Milivoje Novaković, nato pa se bodo za konec mudili še pri najslabšem tekmecu v skupini. Skupinski del bodo sklenili pri palčku San Marinu, ki so ga letos v Stožicah ponižali z rekordno kvalifikacijsko zmago 6:0.

Če bi upravičili vlogo favorita in osvojili šest točk, bi si že zagotovili sodelovanje v vedno nepredvidljivih dodatnih kvalifikacijah, obenem pa bi se jim odpirala možnost, da poskočijo celo na drugo mesto in se neposredno zavihtijo na veliko tekmovanje v Franciji. V tem primeru bi morala Švica svojim navijačem prirediti ogromno razočaranje in nepričakovano ostati brez točk proti San Marinu (doma) oziroma Estoniji (v gosteh). Slovenski privrženci bodo 12. oktobra močno stiskali pesti za Estonce, ki so v torek v Ljudskem vrtu namučili Katančevo zasedbo in izgubili z 0:1.

Če bi premagali Švico in s tem ponovili lanskoletni podvig, ko so na domačem igrišču prekrižali načrte Sloveniji, bi poskrbeli za zgodovinsko priložnost. Slovenski nogometaši bi si lahko prvič v zgodovini zagotovili nastop na velikem tekmovanju neposredno, brez dodatnih kvalifikacij. Za kaj podobnega potrebujejo pomoč Estonije, v kar bi se še dalo verjeti, saj je žoga pregovorno okrogla. Računati na pomoč San Marina, ki je resda v tem ciklusu doma remiziral z Estonijo, pa bi že mejijo na področje znanstvene fantastike, saj bo na drugi strani še kako motivirana Švica.

Katančeva četa ima sladke težave pred srečanjem z Litovci, ker je lani na gostovanju v Baltiku zmagala z 2:0. Pred Litvo ima na razpredelnici tri točke prednosti, tako da ji lahko v primeru ugodnega rezultata uide tako daleč, da bo neulovljiva že pred zadnjim krogom. Če bo premagala Litvo, Estonija pa pričakovano ostala brez zmage na Wembleyju, si bo že zagotovila najmanj tretje mesto.

Tudi remi ne bi resneje zamajal slovenskih ambicij po (vsaj) nastopu v dodatnih kvalifikacijah, a bi morala na pomoč priskočiti tudi Anglija in 9. oktobra nadaljevati svoj niz neporaženosti. V osmih krogih je osvojila maksimalnih 24 točk. Trije levi, ki v zadnjih mesecih rjovejo zelo glasno, bodo ogromni favoriti tudi proti Estoncem. Če bi Angleži odpravili Konstantina Vassiljeva in druščino, bi si Slovenija že zagotovila najmanj tretje mesto. Ostala bi tudi v boju za drugo mesto, a bi moralo priti do verjetno ene izmed največjih nogometnih senzacij v tem tisočletju, saj bi moral San Marino ostati neporažen v Švici. V deželi cenjenih bank in dragocenih ur se mu ob upoštevanju raznolikih meril o moči in kakovosti Petkovićevih zvezdnikov napoveduje prepričljiv poraz.

Sloveniji bi načrte resno podrl le visok domač poraz. Če bi v Stožicah dovolila Litovcem, da se maščujejo slovenski reprezentanci za poraz v Vilni in jo premagajo s tremi zadetki razlike ali pa dvema z vsaj enim doseženim zadetkom v gosteh (1:3, 2:4 …), bi se znašla v težavah, saj bi se Slovenija in Litva izenačili po številu izenačenih točk. Ker bi imeli Litovci boljše razmerje v medsebojnih srečanjih, bi lahko Katančevi izbranci potegnili kratko. Zato bi bil toliko bolj "primeren", če bi že prišlo do njega, tesen poraz le z zadetkom razlike, saj bi s tem Slovenija obdržala določeno prednost pred Litvo.

Če bi Slovenija res doma ostala brez točk proti Litvi, bi imeli obe reprezentanci pred zadnjim krogom 12 točk. Litva bo v zadnjem kvalifikacijskem dejanju doma pričakala Anglijo, ki se je že zdavnaj uvrstila na evropsko prvenstvo in bi se lahko v Vilno dobesedno odpravila na izlet.

Če bi rumeno-zeleni iz ene redkih držav na svetu, kjer je priljubljenost košarke neprimerno višja od nogometa, senzacionalno pahnili na kolena angleške zvezdnike, pred tem pa v Ljubljani pomendrali še slovenske, bi si prislužili nastop v dodatnih kvalifikacijah. Slovenija in Estonija bi se obrisali pod nosema, a je to na srečo scenarij, v katerega verjame le malokdo. Bolj verjetno se zdi, da bo Katančeva četa vse pomisleke o tem, da še lahko izgubi tretje mesto, rešila že 9. oktobra.

Ne spreglejte