Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
25. 7. 2014,
12.58

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Marko Šuler Maccabi Tel Aviv Izrael

Petek, 25. 7. 2014, 12.58

7 let, 12 mesecev

Marko Šuler: Izraelci so poudarjali, da bi potrebovali veliko vojno

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dirigent mariborske obrambe Marko Šuler je nogometne izkušnje nabiral tudi v Izraelu. Kako razmišlja o vojni napetosti, ki vlada v deželi prihodnjega evropskega tekmeca, Maccabija iz Tel Aviva?

Ko je Marko Šuler na začetku leta 2012 izgubil mesto v začetni enajsterici Genta, ga je belgijski klub za nekaj časa posodil Hapoelu iz Tel Aviva. Korošec je odšel v Izrael in novopečenim soigralcem pomagal do pokalne lovorike. S tem je le še utrdil status nogometaša, na katerega se lepijo trofeje, saj je ali naslov državnega prvaka ali pokalnega zmagovalca osvojil v Sloveniji (z dvema različnima kluboma), Belgiji, Izraelu in na Poljskem. Še kjerkoli je bil, se je domov vračal z novo lovoriko.

Ker je žreb kvalifikacij za ligo prvakov povezal Maribor z Maccabijem iz Tel Aviva, bi se lahko 31-letni branilec za nekaj dni vrnil v Izrael, a se to zaradi vojne napetosti, ki v zadnjem času vlada na tem vročem območju Bližnjega vzhoda, ne bo pripetilo. Povratna tekma med slovenskim in izraelskim prvakom bo najverjetneje odigrana na nevtralnem prizorišču, tako da odpade možnost gostovanja v Izraelu, kjer v zadnjih dneh prevladujejo vse prej kot športne novice.

Za nameček je podobno tudi v Ukrajini, kjer je prav tako krajšo potegnil nogomet, saj nekateri ukrajinski predstavniki v Evropi ne bodo mogli pričakati tekmecev na domačih štadionih. "Ne vem, kaj se dogaja, a to mi ni niti malo všeč. Res škoda, da je to začelo vplivati še na šport," se je o vojnih grozotah, ki se dogajajo v Ukrajini in Izraelu, zamislil dolgoletni slovenski reprezentant.

"Če si dober z Izraelci, so zelo koristni. Če pa nisi …"

Ko je leta 2012 v spomladanskem delu nosil dres Hapoela, je v pogovoru z domačini spoznal, kakšen je njihov pogled na napeto stanje, ki vlada v njihovi državi. "Pogovarjal sem se s številnimi Izraelci, vsi pa so poudarili, da bi potrebovali veliko vojno, v kateri bi počilo, da bi se lahko vse skupaj umirilo. Zaradi vojnega stanja so vedno rahlo vznemirjeni, a takrat, ko sem igral v Izraelu, nikoli ni bilo večje napetosti. Zdaj je šlo vse skupaj malenkost dlje. Oni so že navajeni na tako stanje in so se sprijaznili s tem, da bo trajalo še dolgo. So zelo zanimiv narod. Če si dober z njimi, so zelo koristni, če pa si v sporu z njimi, so lahko zelo težavni. Bomo videli, kako bo to vplivalo na nogomet," je dejal dirigent mariborske obrambe, ki je v sezono 2014/15 vstopil tako samozavestno in prepričljivo, da se mreža vijolic ni zatresla niti po tretji odigrani tekmi (dve proti Zrinjskemu, ena v uvodu prvenstva proti Rudarju). "V mojem času ni bilo teh težav. Čeprav se je po televiziji poročalo o bombnih napadih, v Tel Avivu, kjer sem prebival, ni bilo nobenega alarma. Zdaj je veliko bolj ekstremno," je še povedal o razmerah.

Daleč od tega, da bi bil Maccabi velik favorit

Maribor živi evropske sanje. Bi lahko po treh nastopih v skupinskem delu lige Evropa končno dočakal najlepšo evropsko nagrado, udeležbo med velikani v ligi prvakov? Pred vstopom v raj mora preskočiti še dve oviri. Prva prihaja iz Izraela. To je klub iz Tel Aviva.

"Maccabi je premagljiv, a bo zelo težko. Spremljali bodo odprt, zanimiv boj. In še zdaleč ni tako, da bi bil Maccabi velik favorit. Ekipo poznam, čeprav se je od leta 2012 malce spremenila. Takrat so igrali pod vodstvom Španca. Bili so vrhunski, dominirali, zdaj pa manj igrajo na kontakt in veliko več na hitro žogo. Proti ekipam, ki se znajo postaviti, imajo lahko nemalo težav. Spremljal pa jih bo še hendikep, ker ne bodo igrali povratne tekme na domačem štadionu. Tam znajo njihovi navijači pripraviti krasno vzdušje in narediti velik plus. Podobno kot Maribor v Ljudskem vrtu."

Vedel je, zakaj so ga pripeljali v Maribor

Ko se je na začetku leta priključil Mariboru, so ga še vedno ovirale poškodbe, zaradi katerih je izpustil nekaj dvobojev, hkrati pa še ni mogel biti povsem zadovoljen s svojimi predstavami. Zdaj, ko je zdrav, je drugače. Maribor v tej sezoni še ni prejel zadetka, Šuler pa prejema številne čestitke soigralcev. Željko Filipović je priznal, da je ravno izkušeni branilec s številko 4 največji razlog za to, da se je v obrambno vrsto Maribora prikradla takšna mirnost.

"Vedel sem, da bo potreben čas. Poškodbe, neigranje in zamenjava klubskega okolja pustijo posledice. Kdorkoli si, potrebuješ čas. Vedel sem, zakaj so me pripeljali v Maribor in kako lahko pomagam ekipi. Je pa ekipa taka, da je z njo lahko delati. To so super fantje tako na igrišču kot tudi zunaj njega. To so odlični igralci, s katerimi se da narediti veliko. Imamo velik potencial, smo tudi dovolj zreli. Vemo, kaj hočemo. A razmišljajmo raje korak po korak," je dejal o velikem cilju, ki ga naskakuje najboljši slovenski prvak. O preboju v skupinski del lige prvakov. V ligi prvakov še ni zaigral. Zdaj bo naredil vse, da bi pisal zgodovino z Mariborom …

Ne spreglejte