Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 7. 2015,
9.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Ljudski vrt

Sreda, 15. 7. 2015, 9.40

8 let

Mariboru ni v čast, da mora Uefa zamižati na eno oko (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mariborčani so z novo zmago očarali nogometno Evropo, veliko manj pa so ponosni na dotrajanost zahodne tribune Ljudskega vrta. Ostaja na meji uporabnosti in meče slabo luč na klub, ki je le uporabnik.

Ko v Ljudskem vrtu ni pretirane gneče, je gledalcem na zahodni tribuni, stari že 53 let, še prijetno. Ko so tekme razprodane, sedeži pa napolnjeni do zadnjega kotička, se lahko spremeni v morebitno ''tempirano bombo''. Počasi, a zanesljivo jo načenja zob časa, na določenih delih strehe so se začele pojavljati luknje, pot do izhodov je tako ozka, da se pojavljajo neprijetne gneče, kar je na področju zagotavljanja varnosti vse prej kot nepomemben podatek. Nogometne ljubitelje, vedno bolj pa tudi Evropsko nogometno zvezo (Uefa), moti že to, da ni na vsej tribuni niti enega stranišča, ki bi ga lahko med dvobojem uporabili obiskovalci srečanja. Najbližji so v bližnji športni dvorani Lukna.

Dotrajana zahodna tribuna Ljudskega vrta ostaja na meji uporabnosti, a je mariborskemu klubu, zvestemu uporabniku štadiona, ki vsako leto polni občinsko blagajno, le uspelo prepričati predstavnike Uefe. Ponovno so zamižali na eno oko in dovolili uporabo zahodne tribune na evropskih tekmah.

Stara tribuna je na meji uporabnosti

Proti Astani je doživela premiero v novi evropski sezoni, Mariborčani, z njimi vred pa vsa nogometna Slovenija, pa si želijo, da bi v tem koledarskem letu pričakala še ogromno evropskih tekmecev. Če bi se ponovila ''zlata'' sezona 2014/15, bi objekt pod Kalvarijo gostil še dve domači kvalifikacijski tekmi (tretji in četrti krog kvalifikacij), nato pa bi napočil čas za nogometne sladokusce, nastop v skupinskem delu. Bi Uefa v tem primeru ponovno zamižala na eno oko?

''Vsak, ki si je ogledal vsaj eno tekmo v Ljudskem vrtu, ve, da je stara tribuna na meji uporabnosti. Za naše zveste navijače, ki imajo vstopnice na zahodni tribuni, bi želeli boljše poskrbeti, spodobilo bi se, a to trenutno ni izvedljivo. Težave imamo tudi pri zagotovitvi primernih pogojev za delo medijev, da ne govorimo o višjih standardih za sponzorje in povabljene goste,'' je že lani opozarjal direktor NK Maribor Bojan Ban, ki si želi, da bi vrata zahodne tribune ostala odprta za obiskovalce prav na vseh evropskih tekmah.

Na občinskem uradu za šport zagotavljajo, da so aktivnosti prenove že začeli. To je potrdil Simon Mihalina, vodja urada za šport MOM.

Mariborska občina, ki je 90-odstotna lastnica objekta, se torej nagiba k obnovi. Pa je pravočasna obnova zahodne tribune sploh še izvedljiva? Alojz Križman, ki je pred leti kot predsednik Zveze mariborskih športnih društev Branik vodil gradnjo treh novih tribun Ljudskega vrta, o tem dvomi.

Ločna konstrukcija je spomeniško zavarovana

Mariborski projekt Ring še ni dokončan. Prenova zahodne tribune ni preprosta, saj je znamenita armirano-betonska ločna konstrukcija, ki je dolga več kot sto metrov in si jo je pred več kot 50 leti zamislil arhitekt Milan Černigoj, dobila spomeniško varstvo.

Tako ne more kar tako izginiti z obličja zemlje, ampak mora ostati v Ljudskem vrtu, ki se zdaj ponaša s tremi modernimi tribunami (južna, vzhodna in severna), medtem ko najstarejša na zahodni strani s svojimi pomanjkljivostmi meče slabo luč na izjemno uspešen klub, največji ponos slovenskega nogometa.

Ne spreglejte