Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
17. 11. 2012,
9.58

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
napoved

Natisni članek

Sobota, 17. 11. 2012, 9.58

8 let, 3 mesece

Mariborska generalka za Atene, Razdrh doma ne izgublja

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Mariborski stroj bo pred gostovanjem pri Panathinaikosu obiskal Novo Gorico, Darko Milanič pa upa, da so številni reprezentantje zadržali svežino. Olimpija se želi maščevati Domžalam za uvodni poraz.

Nova Gorica ali Atene? V očeh navijačev Maribora se večja pomembnost, kar je navsezadnje tudi logično, pripisuje evropskemu četrtku v grški prestolnici. Tam se ne gostuje vsak dan, ''vijolice'' pa bodo iskale senzacionalno možnost, da ostanejo v boju za napredovanje do zadnjih minut skupinskega dela. Evropska gostovanja lahko bremenijo misli, kar je dokazal nepričakovan poraz s Celjani, ravno nekaj dni pred odhodom v London. To je bila dobrodošla šola za Darka Milaniča, ki ne bo želel ponoviti ''napake'' v obračunu s klubom, kjer je že sedel na trenerskem stolčku. Strateg Mariborčanov se zaveda, da ga čaka peklenski zaključek jesenskega dela. Pet domačih in dve evropski tekmi. Predaha ne bo, ga pa veseli dejstvo, da med reprezentanti iz Skopja (tudi Makedonec Agim Ibraimi, ki se je tudi vpisal med strelce) ni poškodovanih, kazen pa je končno odslužil Arghus Soares. ''V soboto nas čaka izredno pomembna tekma v Novi Gorici, nato v četrtek v Atenah. Moramo biti ustrezno pripravljeni,'' razmišlja Izolan. Strateg ''vrtnic'' Miran Srebrnič bi dal vse, da bi vsaj za en dal računal na idilo, ki jo za slovenske razmere uživa vrhunsko organiziran mariborski klub. Staviti le na mladost, je v tem trenutku premalo, da bi se lahko vmešal v boj za višja mesta. Če pa bodo Mariborčani z mislimi že v Atenah (ali pa vodilni posamezniki še v Skopju), pa je možno vse ... Pri gostiteljih, enemu redkih slovenskih klubov, ki se lahko pohvali s pozitivnim domačim izkupičkom z Mariborom (15 zmag na 34 tekmah), ne bo kaznovanega Mihe Gregoriča.

Dobra novica za Kranjčane. Celjani, k temu je botroval tudi zgodnji odhod najboljšega strelca Romana Bezjaka, so v tej sezoni dosegli le 16 zadetkov. Manj od njih so jih le Velenjčani (15). Sledita pa nekoliko slabši novici za gorenjskega prvoligaša. Enako ''neslavno'' število golov so dali tudi Kranjčani, ki pa imajo manj prepričljivo obrambo od Pušnikove čete. Pri prejetih zadetkih je položaj drugačen, saj imajo Celjani tretjo najbolj trdno obrambo v 1. SNL, Triglav pa šele šesto. Celjani bodo zaigrali brez poškodovanega kapetana Sebastjana Gobca (na seznamu se je pridružil Iztoku Močivniku in Mariju Močiču), kazen pa bo na tribune prikovala mladega upa Benjamina Verbiča in Klemna Medveda. Izbranci Marijana Pušnika, ki mu je najbolj žal, da niso Celjani bolj učinkoviti pred domačim občinstvom, so si razpoloženje po nesrečnem porazu s Koprčani dvigovali z ''delovnim'' obiskom Cinkarne. Trmasti ''orli'' v končnici jesenskega dela čutijo vedno več težav. Ker večina igralcev ni profesionalcev, pač pa zaposlena drugje, ima trener Siniša Brkić težave z njihovimi (ne)prihodi na treninge, pa tudi tekme. Sploh v zadnjem času, ko so dnevi vedno krajši, z njimi vred pa tudi možnost treningov na dnevni svetlobi. Gostovanje v Celju bo zaradi službenih obvez prevelika ovira za Roka Brajiča, Marko Roškar in Matej Poplatnik sta kaznovana, Vlado Šmit, Matic Sever in Rok Dolžan pa poškodovani. Na tekmi, kjer ne gre pričakovati veliko zadetkov, velja poudariti dejstvo, da so Kranjčani v tej sezoni veliko boljši v prvih polčasih.

Andrej Razdrh z Olimpijo v Stožicah sploh še ni izgubil. V bistvu ni niti remiziral. Vselej je zmagal, kar je slab obet za Domžalčane, ki pa so v tej sezoni že osvojili ljubljanski štadion. V prvem krogu so šokirali visokoleteče Šiljakove izbrance in jih po nepozabni partiji Saše Aleksandra Živca (tokrat ga zaradi poškodbe ne bo) pahnili v krizo, iz katere so se pobrali šele po menjavi trenerja. Domžalska rana torej v srcu navijačev, pa tudi nogometašev Olimpije še povzroča bolečine. Na sporedu bo sosedski obračun, ki prinaša nekaj dodatnega draža. Najboljši strelec Andraž Šporar je v dobri formi, v sredo se je vpisal med strelce tudi v dresu mlade reprezentance. Prepričan je, da se lahko Olimpija še kosa z Mariborom za naslov. Če bo to hotela tudi udejanjiti, ne sme narediti napačnega koraka, ampak predvsem upati, da večkrat spodrsne ''vijolicam''. To pa spet prinaša dodatno odgovornost in pritisk. A doslej je bil Razdrh, vsaj v Stožicah, temu kos. Nekaj težav se mu zaradi poškodb obeta s sestavo obrambne vrste, spet pa bosta manjkala Boban Jović in Miha Zajc. Slednji naj bi ta teden prebil na preizkušnji na Otoku, oba pa nista našla skupnega jezika s klubom, tako da ostaja usoda nedorečena. Pri Domžalčanih se ponavlja stara zgodba z nič kaj veselim predznakom, saj bodo kartoni, bolezni in poškodbe preprečile nastop več kot desetim igralcem. Srbski trener Stevan Mojsilović obožuje gostovanja. V tej sezoni jih je dobil že šest: ''Vemo, kako se pripraviti na Olimpijo, oni pa so dobro seznanjeni z občutkom, kako je biti ponižan pred domačimi gledalci,'' razmišlja strateg, ki je Domžale popeljal na visoko četrto mesto. Tako se v Ljubljani obeta derbi 19. kroga.

Ne spreglejte