Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
13. 5. 2014,
22.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Maribor Triglav Prva liga Telekom Slovenije nogomet

Torek, 13. 5. 2014, 22.04

8 let

Mariborčani priplezali na Triglav v spodnjih hlačah

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Ljudskem vrtu ni zaman odmevalo: ''Maribor, šampion!" Vijolice so na krilih Nusmirja Fajića izpolnile cilj, ugnale Triglav in si priigrale četrti zaporedni, skupno pa že 12. državni naslov.

Pred Ljudskim vrtom, na katerega se lovorike lepijo kot po tekočem traku, so v torek iz številnih zvočnikov odmevale večne melodije, posvečene ljubezni do vijoličnega dresa. A tako je pred vsako tekmo vijolic, ne samo tistih, ki odločajo o prvaku. Maribor je pač posebno mesto v Sloveniji, zelo ponosno na nogometaše, najboljše v državi.

V zadnjih letih je bilo v štajerski prestolnici že toliko srečanj, ki so prinašala lovorike, da je to postalo že nekaj utečenega. Da pa je na sporedu vendarle nekaj posebnega, so dokazale precej polne tribune, čeprav je v goste prišel zadnjeuvrščeni Triglav. Udarila sta se najboljši proti najslabšemu, kar je nakazovalo boj mačke z mišjo. Občutek ni varal, razmerje moči na igrišču je poskrbelo za ogromno prevlado gostiteljev.

Fajić nakazal, da bi bil to lahko njegov večer

Če so uvodne minute minile v otipavanju, Viole pa se prvič oglasile v tretji minuti, je v nadaljevanju, ko so se nogometaši privadili na spolzko travnato površino v Ljudskem vrtu, igro vodila bolj ali manj ena ekipa. Gostje so se posvetili branjenju, z gosto postavitvijo bili kar uspešni v dvobojih proti trem mušketirjem, ki jih je Ante Šimundža še drugič zapored uvrstil v udarno enajsterico. Kapetan Marcos Tavares, Jean Philippe Mendy in Nusmir Fajić so se trudili, a čez srednji del obrambe ni šlo.

So bili pa toliko bolj uspešni njihovi soigralci s prebijanjem po bokih. Po eni od takšnih daljših akcij je padel tudi prvi zadetek. V 17. minuti ga je dosegel Fajić. Z glavo je premagal Darjana Curanovića, temu je žoga le ušla čez črto gola, pred tem pa ga je z desne strani zaposlil Martin Milec. Napadi Maribora niso pojenjali, bili so korak hitrejši od Gorenjcev, najbolj pa so grozili s streli z razdalje. V zraku je bilo povišanje vodstva, ko se je v Ljudskem vrtu sprožil koncert žvižgov, na semaforju pa izpisal rezultat 1:1.

Branilci Maribora zastali, Redžić sprejel darilo

Uroš Palibrk, nekdanji biser slovenskega nogometa, ki se je kalil tudi na Apeninskem polotoku, je bil največja nevarnost. V uvodnih minutah je z močnim diagonalnim strelom skoraj prisilil Jasmina Handanovića k predaji, nato so se orli pomaknili v obrambo, v 31. minuti pa je po desni strani prodrl Luka Majcen, ki se je moral kot napadalec spopadati tudi z obrambnimi nalogami.

Branilci Maribora so zastali, saj so ob podaji Majcna v prazen prostor, tam je stal Ajdin Redžić, pričakovali, da bo stranski sodnik pomahal z zastavico. A ni, tako da je Jeseničan krenil naprej, izkoristil darilo, se spretno otresel mariborskega branilca in premagal Handanovića. Na presenečenje zbranih je Triglav izenačil, kar pa gostiteljem ni vzelo volje. Računica pred tekmo je velevala, da je naslov varno v njihovih rokah tudi v primeru remija, a je seveda prevladala želja po zmagi.

Spet so krenili v napade, poskušali prebijati gorenjski zid, nekajkrat udarili z razdalje, odpor disciplinirane Brkićeve zasedbe pa je bil strt nekaj minut pred koncem prvega polčasa. Fajić se je odločil za preigravanje v kazenskem prostoru, s pomočjo sreče, a tudi znanja je zaobšel dva Kranjčana, nato pa iz neposredne bližine spravil žogo mimo Curanovića v gol. Zasluženo vodstvo Maribora z 2:1.

Drugi polčas se je začel z vijoličnim stampedom na kranjska vrata. Najprej je imenitno priložnost zapravil Dare Vršič, dvoboj ena na ena je dobil vratar Curanović, le nekaj minut pozneje je bil blizu hat-tricka Fajić, a je meril tik ob desni vratnici.

Arghus prejel dva rumena kartona in odkorakal z igrišča

Napadi niso pojenjali, čeprav so lahko v 51. minuti gostje vsaj za nekaj trenutkov zadihali. Drugi rumeni karton je po prekršku nad Majcnom na sredini igrišča (ko so ga opozorili prvič, je nepravilno ustavil Redžića) prejel Arghus, kar je občinstvo sprejelo z negodovanjem ter žvižgi, namenjenimi sodniku. A delivec pravice Sagrković je upošteval strog kriterij, tako je moral Brazilec, ki je na tekmi nadomeščal lažje poškodovanega Marka Šulerja, predčasno pod prho. Čeprav so imele vijolice igralca manj, bi kmalu lahko dosegle še tretji gol. Milec je lepo zaposlil Tavaresa, ta je spretno meril z glavo, a se je izkazal Curanović.

Obleganje vrat ni obrodilo sadov, Fajić po vratnici odšepal z igrišča

Trener Šimundža se je odzval po izključitvi Arghusa, v obrambo je pomaknil Željka Filipovića, na njegovo mesto pa je prišel rezervist Amir Dervišević. Iz igre je odšel Vršič. Triglav se je zaprl, namenoma, saj ga je v to prisilil državni prvak. Streli so deževali z vseh strani, vratar Curanović pa reševal, kar je bilo mogoče. V desetih minutah smo našteli pet zelo nevarnih strelov gostiteljev, navijači Maribora pa so se med obleganjem vrat obregnili ob nedavno nesrečo, ki jo je pred dnevi na ljubljanskih cestah zakrivil Peter Vilfan, idejni oče tako imenovanega navijaškega zakona.

V 69. minuti je spet zadišalo po trojčku Fajića, Curanović je bil že premagan, a je strel visokega napadalca iz BiH zatresel okvir vrat, dvakratni strelec pa se je pri strelu poškodoval in obležal na tleh. Odšepal je z igrišča, prejel glasen aplavz, v igro pa je vstopil Goran Cvijanović. Igra se je razvodenela, Kranjčani so kazali željo, a v njihovih redkih napadalnih akcijah je primanjkovalo konkretnosti. Še naprej so bili nevarnejši domačini, vešče so nadzorovali potek. Triglav je resda v 81. minuti zatresel okvir vrat, to je po strelu z glavo storil Majcen, a je bil v nedovoljenem položaju. Tako kot rezervist Damjan Bohar v izdihljajih srečanja, ko se je gostom v napadu priključil vratar in so ostala njegova vrata prazna, a je bila podaja Milca za delček sekunde prehitra.

Navijači dvakrat pritekli na igrišče, drugič jih niso ustavljali

Sklepne minute so domači privrženci začinili s pirotehničnimi sredstvi, odštevali so sekunde do zadnjega sodnikovega piska, po katerem se je v Ljudskem vrtu začelo veliko slavje. Opozorila napovedovalca, naj ostanejo navijači na svojih mestih in naj ne preskakujejo ograde, niso zalegla. Ko so mislili, da je tekme že konec, sodnik pa je le nakazal prekinitev, je nekaj deset najhitrejših že prihrumelo na igrišče in želelo čestitati vijoličnim junakom. To pa je bil račun brez krčmarja. Sodnik Sagrković je hrabro za nekaj minut prekinil tekmo, Palibrk je v zadnjih sekundah namučil Handanovića, a je ostalo pri 2:1 in sladki zmagi gostiteljev.

Okrog sto navijačev je spet priteklo na igrišče, v Ljudskem vrtu se je zaslišala oda zmagovalcev, zimzelena stvaritev We are the Champions britanske glasbene skupine Queen, nogometaši pa so, takšna je že tradicija, ostali skoraj brez vseh kosov opreme. Novo zvezdico so proslavljali v spodnjih hlačah in si dva kroga pred koncem prvenstva prisvojili prvo mesto in tudi novo naskakovanje lige prvakov v sezoni 2014/15.

Maribor je tako priplezal na Triglav slovenskega klubskega nogometa in četrtič zapored vzel prestižno zvezdico. Zbral je že 12 državnih naslovov, kar je le še utrdilo njegov status daleč najboljšega slovenskega kluba.

Ne spreglejte