Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
17. 3. 2014,
14.30

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Jean-Philippe Mendy Bojan Ban

Ponedeljek, 17. 3. 2014, 14.30

7 let, 12 mesecev

Mariborčani opozarjajo: zaradi Ljubljane zardevamo pred tujo javnostjo

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Mariboru so ogorčeni nad dogajanjem v Stožicah na sobotnem derbiju proti Olimpiji, ki so ga sicer izgubili z 0:2. Govora o rezultatu ni bilo, tokrat je bila tema žal drugačna.

Temnopoltega napadalca Maribora Jeana-Philippa Mendyja so navijači z rasističnimi opazkami žalili že na derbiju v Ljubljani pred dvema tednoma, ki so ga slovenski prvaki dobili s 3:0. Tudi zato v soboto na tribunah v Stožicah ni bilo gledalcev, a to ne pomeni, da dogajanje med tekmo in po tekmi ni bilo pestro. Žal spet obarvano z rasistično noto.

Kot smo že poročali, naj bi bil tarča rasizma spet robustni napadalec Maribora, ki naj bi ga med tekmo vseskozi žalil Srb v vrstah Olimpije Miroljub Kostić. Zato je bilo pod tribunami ljubljanskega štadiona po tekmi zelo pestro, na meji incidenta. K sreči do česa hujšega ni prišlo, so pa pri Mariboru dva dni pozneje sklicali izredno novinarsko konferenco, na kateri so želeli opozoriti na stvari, ki jih v nogometu ne bi smelo biti.

''Dobivamo navodila o ničelni toleranci do rasizma, a žal smo se v dveh tednih v Ljubljani dvakrat soočili z žaljenjem človeškega dostojanstva in grobim kršenjem načel. Najprej s strani gledalcev, zdaj še s strani neposrednih akterjev na igrišču. Rasizem je nevarnejši od vseh prekrškov na igrišču. Ves svet se zgraža ob rasizmu in ga skuša izkoreniniti, v Sloveniji pa ga doživljamo v najbolj nizkotni ravni in zardevamo pred tujo javnostjo,'' se je razgovoril direktor Maribora Bojan Ban.

Nogometaša Maribora zmerjal tudi trener Olimpije

Pri Mariboru se jezijo tudi nad dejstvom, da domnevnega nesporno sramotnega dogajanja ni obsodil nihče od funkcionarjev ljubljanskega rivala. Ne športni direktor Sašo Udovič, ne trener Milorad Kosanović.

''Da ne bo nesporazumov. Športno smo priznali poraz, čeprav športni direktor Olimpije s komentarji zavaja in želi sramotno obnašanje predstavnikov svojega kluba pomesti pod preprogo. Mi mimo tega, kar se je dogajalo, ne moremo iti. S to novinarsko konferenco želimo opozoriti na neokusno dogajanje na sobotnem derbiju,'' je nadaljeval Ban.

''Kaj šele reči o trenerju Olimpije? Pred poročevalci na novinarski tribuni in gosti v VIP loži je človek, ki bi moral biti učitelj, pedagog, mentor, vodnik in vzor, označeval nasprotnikovega nogometaša za zaostalo osebo?! Glede na to, da je dolgo deloval v tujini, bi pričakovali, da je prevzel določeno mero svetovljanstva, žal smo doživeli ravno nasprotno,'' je direktor Maribora ostro kritiko usmeril tudi proti trenerju večnega rivala.

Pravi navijači zardevajo

Kakorkoli že, če je v obtožbah iz vrst Maribora vsaj kanček resnice, bi morali pristojni organi vpletene kaznovati. Tako kot to počnejo v tujini. Da podobnih izpadov ne bo več. Da podobne incidente kroji peščica navijačev, gre še razumeti, da pa se o njih govori, ker so vanje vpleteni nogometaši in neposredni akterji nogometnih tekem, je nezaslišano. ''Recimo NE rasizmu,'' je ena izmed akcij, s katerimi se na evropskih nogometnih zelenicah upravičeno srečujemo na dnevni ravni, zato tisti, ki jim je kaj stalo do slovenskega nogometa, ob vsem, kar naj bi se dogajalo v soboto, ob vsem skupaj verjetno kar zardevajo.

Ne spreglejte