Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
11. 4. 2012,
10.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

NK Rudar NK Celje NK Maribor NK Maribor

Sreda, 11. 4. 2012, 10.35

8 let

Maribor po dvojno krono, Rudar po presenečenje

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Danes je na sporedu prvi polfinalni ''polčas'' pokalnega tekmovanja. Edini drugoligaš v polfinalni druščini, Garmin Šenčur, bo gostil Celjane, Velenjčani pa bodo odprli maratonski niz z Mariborom.

Pokalna tekmovanja so pogosto skrbela za presenečenja. V evropskih tekmovanjih smo bili že mnogokrat priča nižjeligašem, ki so si obilno nagrad prislužili prav po zaslugi pokalnih presežkov. Morda se jim kmalu pridruži še Slovenija. Če bi nogometaši Garmin Šenčurja v dveh polfinalnih obračunih izločili Celjane, bi si zagotovili nastop v sklepnem pokalnem dejanju, ki ga bo letos gostil štadion Stožice v Ljubljani. Če bi na drugi strani stali nogometaši Maribora, ki jim lahko državni naslov prepreči le še čudež, bi si tako izbranci Braneta Pavlina (brata nekdanjega reprezentanta Mirana in očeta igralca Luke) zagotovili nastop v Evropi in se zapisali v zgodovino. Če pa bi ''vijolice'' v polfinalu priznale premoč Rudarju, bi morali gorenjski drugoligaši za potrditev nastopa v ligi Europa nadaljevati niz izločanj prvoligaških tekmecev (Nafta, Luka Koper, Celje?) in v finalu odpraviti še Velenjčane.

Predsednika kluba Bojana Vidmarja najbolj skrbi, da se bo usmililo vreme, saj se objekt v Šenčurju ne more pohvaliti s streho. Glede na deževno napoved se bodo morali ljubitelji nogometa na pokalno poslastico, kakršne Šenčur še ni videl, odpraviti z dežniki, trener Brane Pavlin pa upa, da bodo deževali tudi zadetki. Za njih bi lahko poskrbel David Bunderla, ki je pred leti kot za stavo zadeval v Ajdovščini, nato pa je sledilo manj uspešno obdobje dokazovanja. Zaradi poškodb je na stranskem tiru je Nejc Križaj, v 2. SNL pa so nogometaši Šenčurja po uvodnem spomladanskem porazu utrdili formo, tako da so v zadnjih petih nastopih neporaženi.

Romih: To je priložnost generacije

Celjani želijo darilo, ki jim ga je namenil polfinalni žreb, v popolnosti izkoristiti in si s prebojem v finale olepšati sezono. V prvenstvu ne bodo mogli bistveno popraviti uvrstitve, v pokalu pa so oddaljeni le še malenkost od Evrope, ki bi razveselila nogometne podanike v ''knežjem'' mestu. "To je priložnost generacije. Čaka nas zelo zahtevno srečanje. Ne bežimo od vloge favorita. Tekmeca spoštujemo, saj ima izkušenejšo ekipo, potem ko imajo določeni igralci več minut v prvi in drugi nogometni ligi od večine naših. Po drugi strani pa imami mi kvaliteto oziroma kakovost. Igrišče v Šenčurju bo težavno, kajti ogledali smo si že nekaj tamkajšnjih tekem in ne bo dopuščalo lepe in prave igre. Naš osnovni cilj na prvi tekmi je ostati neporažen,'' napoveduje celjski strateg Damjan Romih.

Na povratni tekmi bo lahko računal na prednost domačega igrišča, kar se je za zmagovito kombinacijo izkazalo že v četrtfinalu, ko so Celjani po porazu v Ljubljani na Areni Petrol nadigrali Interblock. Zdaj bodo morali, če bodo hoteli ostati v boju za Evropo, preskočiti še eno drugoligaško oviro. In pokazati boljšo igro kot na sobotni tekmi z Domžalami, ko so na vrata Nejca Vidmarja streljali le enkrat.

Velenjčani v pokalnem tekmovanju nimajo kaj izgubiti. Žreb jim je v polfinalu nameril najbolj neugodnega tekmeca. Če bi ''knapi'' izvlekli kroglico s Celjem ali pa Šenčurjem, bi v njihovih napovedih deževale bolj optimistične napovedi, tako pa se bodo pomerili z Mariborom, ki je v tej sezoni na slovenskih zelenicah razred zase in si srčno prizadeva, da bi zveste navijače razveselil z dvojno krono. Tekmovalni urnik je neusmiljen, naključje pa je poskrbelo, da se bosta tekmeca v enem tednu pomerila kar trikrat. Najprej v pokalu na štadionu Ob jezeru, kjer se bosta v soboto potegovala še za prvenstvene točke (Maribor bi si lahko takrat že zagotovil državni naslov), prihodnjo sredo pa sledi pokalni povratni dvoboj v Ljudskem vrtu.

Pred izbranci Milana Đuričića je torej peklenski teden, v katerem bodo večji poudarek dali pokalnemu tekmovanju, v katerem si lahko priigrajo nastop v Evropi. Hrvaški trener se zaveda, da je pred njim ''najlažja naloga'', saj nogometašev ne bo potrebno dodatno motivirati, Rudar pa nima kaj izgubiti. Če bi izločil ''vijolice'', bi storil prvovrstno presenečenje, če pa bo obstal v polfinalu, mu ne bo nobeden pretirano zameril. Da so Velenjčani v pravi formi ob pravem času, je nakazala petarda, ki je v soboto odjeknila v Kranju. V strelsko formo se vrača mladi reprezentant Leon Črnčič, pretiranih težav s poškodbami igralcec ni, na vrata enajsterice pa trka ogromno mladih kandidatov. Na pladnju je torej vse pripravljeno za dostojen odpor proti mariborskim favoritom, ki pa vneto opozarjajo, da jih v Velenju čaka povsem drugačna zgodba od tiste, s katero so si v prvenstvu pred tekmeci zagotovili ogromno prednost.

Milanič: Velenjčani so obravnavani z maksimalno resnostjo

Med bolj previdnimi je že tradicionalno tudi trener Darko Milanič: ''Ne glede na fantastično prednost v prvenstvu bo to zdaj povsem drugačna zgodba. Naše in izkušnje iz drugih držav nas opozarjajo, da pravila v pokalu ne veljajo, tako tudi prednost iz ligaškega tekmovanja ne pomeni nič. Čakata nas zahtevni tekmi proti izredno dinamični ekipi Rudarja, sestavljeni iz velikega števila mladih igralcev, ki sledijo trenerjevim zamislim. Čeprav Velenjčani v zadnjem času v seriji ne dosegajo dobrih rezultatov, so obravnavani z maksimalno resnostjo,'' razmišlja Izolan, ki je na klopi Maribora osvojil že vse možne naslove, še vedno pa ni dočakal dvojne krone. Zaradi zdravstvenega stanja za dvoboj ne bosta kandidirala Jasmin Handanović in Nejc Potokar, počasi se vračata Dejan Mezga (prebolel je angino) in Brazilec Arghus Soares Bordignon.

''Proti Rudarju bomo igrali trikrat. Tekme bodo različne, skoraj prepričan sem, da se bodo Velenjčani osredotočili na pokal, prvenstvena tekma zanje ne bo imela bistvenega pomena. Nam pa širok kader z igralci, ki imajo znanje in izkušnje, omogoča, da smo na vseh tekmah na visoki ravni, zato ne vidim težav v nizu teh treh zaporednih dvobojev,'' je za klubsko stran pojasnil Milanič. Namesto Potokarja bo v začetni enajsterici najverjetneje Jovan Vidović, ki po šestici v mreži Nafte ne skriva prijetnega razpoloženja. Prednost ''vijolic'' sloni tudi na dejstvu, da bo povratni dvoboj potekal v Ljudskem vrtu. Bo takrat Maribor branil prednost ali slušal nadoknaditi zaostanek?

Ne spreglejte