Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
20. 2. 2014,
15.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Sevilla Unai Emery Ljudski vrt

Četrtek, 20. 2. 2014, 15.53

8 let

"Maribor ni tako velik klub kot Sevilla, a je najboljši v svoji državi"

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Napetost pred evropsko poslastico v Ljudskem vrtu narašča. Na Štajerskem se mudi Sevilla, španski klub z bogato zgodovino. Njen trener Unai Emery zelo spoštuje Maribor in ne sprejema vloge favorita.

Danes je zgodovinski dan za slovenski nogomet. Še nikoli se ni pripetilo, da bi si klub na sončni strani Alp zagotovil nastop v izločilnem delu evropskih tekmovanj. Maribor je podrl tudi ta mejnik, a se noče ustaviti le pri tem, da je zaigral v 1/16 finala. Želi napredovati in nadaljevati evropsko pravljico, a ga čakata dve naporni preizkušnji. Na drugi strani se bo znašla Sevilla, prepolna kakovostnih posameznikov.

Andaluzijski klub ne pozna zmage že šest tekem (vse od 5. januarja), a je v izjemno močnem španskem prvenstvu še vedno na visokem sedmem mestu. Visoke ambicije pa ima tudi v Evropi, kjer je pred leti osvojil tri lovorike. "Evropa ostaja naša prioriteta, seveda želimo napredovati," je obračun v Ljudskem vrtu napovedal Unai Emery. Španski strokovnjak dobro pozna Slovenijo. Tudi zaradi večtedenskega obdobja, ko je z Valencio zajeten del poletnih priprav opravil v Moravskih Toplicah in Kidričevem. Takrat je na slovenskih tleh igral le pripravljalne tekme, današnja z Mariborom pa bo pod drobnogledom evropske javnosti in veliko bolj pomembna.

Emery: Spoštujemo Maribor, a prišli smo po zmago

Lahko Maribor, zadnji nogometni Mohikanec z območja nekdanje Jugoslavije, ki še vztraja na evropskih zelenicah, pokvari načrte tudi slovitemu španskemu predstavniku z vsaj šestkrat večjim proračunom? "Zelo spoštujemo Maribor, a moramo dodati, da smo prišli v Slovenijo po zmago. Vzdušje v ekipi je dobro, z zmago, na katero čakamo že lep čas, pa bi ga še popravili. Zmage kar ni in ni, čeprav ne igramo slabo. Manjka nam. Prihaja lepa priložnost, da jo dočakamo," nekdanji strateg moskovskega Spartaka nestrpno pričakuje zmago, ki se mu je na zadnjih šestih srečanjih izmuznila iz rok.

Dodatno motivacijo predstavlja možnost, da bi se kot zmagovalci andaluzijsko-slovenskega dvoboja v osmini finala lige Europa pomerili z mestnim tekmecem Betisom (v skupinskem delu je bil usoden za Kekovo Rijeko), ki ga danes čaka "prvi polčas" obračuna z ruskimi znanci Maribora iz Kazana. V nogometu je vse mogoče, presenečenja so njegov sestavni del.

Noče, da bi se ponovil šok z Racingom

Tega se zaveda tudi Emery, ki se morda prav zaradi tega pred izzivom na Štajerskem izogiba vlogi favorita. "Ponavljam, zelo spoštujemo slovenskega tekmeca. Nočemo, da se ponovi razočaranje, ko nas je v pokalu izločil Racing," se je spomnil na grenak izpad iz španskega pokala. Ravno v 1/16 finala, kar bi se v simboličnem smislu lahko izkazalo za dobrodošel podatek vijolicam. Sevilla je najprej v Santandru premagala Racing z 1:0, nato pa doma nepričakovano pokleknila z 0:2 in izpadla. Šok je bil velik, spolzela je lepa možnost, da bi se na ta način iskala potrditev Evrope.

"Ne počutimo se kot favoriti. A če bomo igrali tako, kot znamo, potem lahko napredujemo. Maribor ni tako velik klub kot Sevilla, a je najboljši v svoji državi, na prvem mestu, in to nam daje misliti. Vsak, ki se je uvrstil v izločilni del tekmovanja, ni prišel tja naključno, ampak si je to zaslužil," je strateg "Los Hispalenses" namenil spoštljive besede slovenskemu prvaku. Z njim ima eno skupno značilnost. V skupinskem delu lige Europa sta oba dosegla devet zadetkov. Kdo bo prvi prečkal mejo desetih?

Ne spreglejte