Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
21. 3. 2014,
21.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Aleksandar Rodić Marko Šuler Marcos Tavares Mate Eterović Massimo Coda Jernej Javornik Luka Elsner

Petek, 21. 3. 2014, 21.18

8 let

Maribor mora zmagati, v Novi Gorici derbi za Evropo

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Danes bodo v 23. krogu slovenskega nogometnega prvenstva štiri zanimive tekme. Maribor bo skušal pozabiti na poraz z derbija, Olimpija bo lovila zmago v Celju. Derbi bo v Gorici, kjer gostuje Rudar.

Celjani so drugi del sezone začeli z dvema porazoma proti Rudarju in Kopru. Tretji poraz bi v Celju dokončno prižgal alarm. Pred devetim mestom, ki ob koncu sezone vodi v kvalifikacije za obstanek, imajo sicer še štiri točke prednosti, a se ta nevarno topi.

Na drugi strani je zelo slabo v leto 2014 krenila tudi Olimpija, z domačima porazoma proti Mariboru in Krki, a nato v drugem zaporednem derbiju proti večnemu tekmecu v zadnjem krogu pokazala povsem drugačen obraz in zdaj optimistično prihaja v Celje po nove tri točke. Če jih ne bo osvojila, bo to veliko razočaranje in dokaz, da je bil derbi, ki so ga Ljubljančani dobili z 2:0, zgolj preblisk.

V domači ekipi ne bo kaznovanega Mateja Centriha, pri gostih sta kaznovana Dejan Djermanović in Matic Fink. V ekipo se vračata Antonio Delamea Mlinar in Boban Jović, nared naj bi bil tudi mladi napadalec Andraž Šporar. Zanimivo bo videti, kaj bo na drugi tekmi v majici Olimpije pokazal izkušeni Aleksandar Rodić, ki je ob debiju v novem klubu zablestel.

Domžale so drugi del sezone začele zelo spodbudno, s štirimi točkami z dveh gostovanj. Zdaj bodo Domžalčani skušali vse dobro, kar so dosegli v gosteh, potrditi še pred domačim občinstvom. "Čaka nas zanimiva tekma z neposrednim nasprotnikom na lestvici. Končno se bomo predstavili domačemu občinstvu. Želimo pokazati, česa smo sposobni," napoveduje trener prvoligaša z obrobja Ljubljane Luka Elsner, katerega moštvo za Zavrčom na petem mestu lestvice trenutno zaostaja za sedem točk.

Zavrč je bil senzacija prvega dela prvenstva, zdaj pa je ravno obratno, največje razočaranje. V prvem krogu drugega dela sezone je presenetljivo izgubil proti zadnjeuvrščenemu kranjskemu Triglavu, zaradi česar je, na presenečenje vseh, prišlo do menjave na trenerski klopi. Viktor Trenevski je odšel, prišel je Željko Orehovec in pred domačimi navijači izgubil proti Gorici. Če bi brez točk ostal še v Domžalah, bi postalo dokončno jasno, da v Zavrču marsikaj ni tako, kot bi moralo biti.

Pri domačih ne bo Aleksa Pihlerja, medtem ko je nastop Slobodana Vuka vprašljiv. Gostje bodo brez Marka Roškarja in kapetana Sandija Čeha.

Maribor je v zadnjem krogu prejel bolečo zaušnico in izgubil derbi v Ljubljani, a bolj kot o porazu se je v dneh po gostovanju v Stožicah govorilo o domnevnem rasizmu in Jeanu-Philippu Mendyju. Ta zgodba je, vsaj za zdaj, malce postavljena na stranski tir, Mariborčani morajo misliti le na igrišče. Zmaga proti Krki je nujna. Če je ne bo, lahko drugouvrščeni Koper slovenskega prvaka na prvenstveni lestvici celo preskoči, kar bi bilo nekaj, česar še pred nekaj tedni nismo pričakovali.

"Čaka nas trd boj. S trenerjem smo analizirali zadnjo tekmo. Vemo, kaj moramo narediti. Zavedamo se, da brez boja ne bo šlo. Na tekmo bi rad povabil tudi navijače. Z njimi nam bo lažje," sporoča Marcos Tavares, najboljši strelec Maribora v tej sezoni, ki ima hkrati prav poseben motiv. Le še dva gola je oddaljen od rekorderja po številu zadetkov v majici Maribora Branka Horjaka. Ta jih je prispeval kar 117, Brazilec je pri številki 115.

Trener domačih Ante Šimundža ne bo mogel računati na kaznovana Arghusa in Željka Filipovića, medtem ko so nastopi Dejana Mezge, Mitja Vilerja in Marka Šulerja vprašljivi. Šuler, odkar je pozimi prišel v Maribor, še ni dočakal debija v vijoličastem dresu. Izkušenemu reprezentantu je ponagajala poškodba, morda je danes napočil dan, ko bo le lahko zaigral za najbolj uspešni slovenski klub. Pri gostih ne bo napadalca Josipa Maroševića, ki je poškodovan.

V Gorici bo derbi kroga, ki hkrati pomeni tudi boj za mesta povsem pri vrhu. Gorica je trenutno tretja z zgolj tremi točkami zaostanka za vodilnim Mariborom. Rudar, ki je v prvih dveh krogih drugega dela prvenstva navdušil in dvakrat zmagal, ima točko manj in je četrti.

Ekipa Jerneja Javornika je zelo prijetno presenečenje te sezone. Igra gledljiv in učinkovit nogomet, kar so nazadnje v preteklem krogu na lastni koži občutili predvsem nogometaši Triglava in v Velenju prejeli kar šest golov. Hkrati bo tekma v Novi Gorici tudi uvod v polfinalna obračuna pokalnega tekmovanja, v katerih se bosta Gorica in Rudar pomerila v prihodnjih dveh tednih.

Pa ne samo to, v Novi Gorici bomo spremljali tudi neposreden obračun najboljših strelcev lige v tem trenutku. Tako Italijan Massimo Coda v vrstah Gorice kot Hrvat Mate Eterović pri Rudarju sta trenutno pri dvanajstih prvenstvenih golih v tej sezoni. Zagotovo bosta največji nevarnosti za nasprotnikova vrata tudi tokrat. Bosta nadaljevala strelska pohoda? Brez dvoma se na Primorskem danes obeta zelo zanimiva tekma.

Ne spreglejte