Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
15. 9. 2014,
1.27

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

1

Natisni članek

Luka Zahović Zlatko Zahović NK Maribor NK Maribor NK Krka

Ponedeljek, 15. 9. 2014, 1.27

7 let, 12 mesecev

Luka Zahović ne izključuje možnosti, da bi igral za portugalsko reprezentanco

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

1

Luka Zahović ima komaj 18 let, a je v tem trenutku najboljši strelec prvenstva. Za mlado slovensko reprezentanco še ni igral. Ker ima dvojno državljanstvo, se zanj zanima tudi Portugalska.

To ni več naključje. Luka Zahović na prvoligaških tekmah, na katerih dobi priložnost, vedno bolj pogosto trenerju vrača zaupanje z zadetki, njegovim najljubšim opravilom. V soboto je dvakrat zatresel mrežo Krke, obakrat po všečnih strelih, ki se jih ne bi sramovali tudi najboljši. Pri prvem golu je iz skoraj nenevarnega položaja spretno, podobno kot pri biljardu, z glavo poslal žogo tja, kjer jo je vratar Krke najmanj pričakoval. Streljal je skoraj z mrtvega kota, njegova mojstrovina pa je dvignila na noge Ljudski vrt.

Podobno je bil sprejet tudi drugi gol, ko je z neubranljivim strelom povišal na 2:0, pred tem pa zlahka pretental obrambo dolenjskega tekmeca. Dosegel je zadetka, s katerima je dokazal, da premore drznost in nogometno inteligenco. Tega, kar njegovemu očetu Zlatku ni nikoli primanjkovalo.

Njegova naloga je, da dosega zadetke

Če je Luka poskrbel za udarno novico dneva na igrišču, je v izjavah bolj umirjen. Zmedlo ga ni tudi spoznanje, da je s petimi zadetki na lestvici najboljših strelcev Prve lige Telekom Slovenije po 8. krogu (Maribor in Olimpija sta odigrala le sedem tekem) poskočil na prvo mesto.

Njegovemu očetu, ki ga spremlja v vlogi športnega direktorja, ni bilo nikoli usojeno, da bi se kot nogometaš v 1. SNL znašel v podobni vlogi, Luka kot napadalec pa je presrečen, da je kot 18-letnik v tej sezoni začel razkazovati znanje, s katerim se želi v prihodnosti podpisati še pod ogromno zadetkov. "Ni pomembno, kdo zatrese mrežo, pomembnejše so tri točke. Sem pa izredno vesel, da sem dosegel dva zadetka. Sem napadalec in moja naloga je, da dosegam zadetke. Tukaj sem, da pomagam ekipi do novih zmag," je mladi napadalec povedal po zmagi nad Krko ter izpostavil napadalno igro celotne mariborske zasedbe ter pritisk, ki so ga gostitelji vršili na Rusovo četo od prve do zadnje minute. V tej sezoni je odigral pet prvenstvenih tekem in dosegel pet zadetkov.

Zahović kot Zahović si je torej v uvodnem delu sezone za svoj prispevek lahko prislužil čisto petico.

Zanimiva je primerjava dosežkov, ki sta jih v poznih najstniških letih dosegala Zlatko in Luka Zahović. Oče, najboljši strelec slovenske reprezentance vseh časov, je pri 18 letih storil pomemben korak in se odločil za selitev. Ko je mladinska ekipa Maribora izgubila stik z najboljšimi, je oblekel dres Kovinarja in postal prvi strelec mladinskega prvenstva.

V mestu ob Dravi ga je opazil tedanji as jugoslovanskega nogometa ter "štajerski zet" Milko Djurovski, s katerim sta skoraj 20 let pozneje za kratek čas sodelovala v mariborskem klubu, a se zgodba ni srečno končala. Makedonec je bil tisti, ki je nadarjenega Mariborčana priporočil Partizanu, za katerega je pri 18 letih odigral devet srečanj in se enkrat vpisal med strelce v jugoslovanski prvi ligi. Partizan ga je za pol leta posodil Mladosti iz Petrinje, tedanjemu drugoligašu (skupina zahod), nastanjenemu na Hrvaškem. Pozneje je z 19 leti kot posojen igralec Partizana nabiral izkušnje še pri Proleterju iz Zrenjanina, nato pa se je vrnil v Beograd in postal standardni član začetne enajsterice črno-belih. Star je bil 20 let, že dosegal veliko zadetkov, še boljši vtis pa puščal s številnimi podajami. Ko je zapustil srbsko prestolnico, je odšel na Portugalsko in sprejel ponudbo Vitorie iz Guimaraesa.

Tam se mu je leta 1995 rodil sin Luka, ki je nato spoznaval osnovne nogometne korake v znameniti šoli Benfice, z 12 leti pa se skupaj z očetom odpravil v Maribor. Čeprav ima dvojno državljanstvo, portugalsko in slovensko, neprekinjeno nosi slovenski dres različnih starostnih kategorij (do 16, 17, 18 in zdaj 19 let), v tej sezoni, čeprav bo čez dva meseca dopolnil šele 19 let, pa je v tem trenutku najboljši strelec Prve lige Telekom Slovenije.

Tako Luka v smislu nogometnega razvoja prav nič ne zaostaja s potjo, ki jo je prehodil njegov oče. Z 18 leti že pridno trese prvoligaške mreže, nasmihajo pa se mu tudi nastopi v mikavni ligi prvakov, kar Zlatku v njegovih letih ni bilo dano.

Ponosen, da je lahko del najboljše ekipe

Luka je v soboto proti Krki odigral 74 minut in po odhodu iz igre prejel velik aplavz. V drugem delu je zapravil še veliko priložnost, ko je izgubil dvoboj ena na ena z novim prvim vratarjem Krke Tomislavom Pelinom. Po vodi je splavala možnost, da bi se razveselil trojčka, hkrati pa je uvidel, da mora še trdo delati, da bo lahko na dvoboju izkoriščal večino priložnosti. Ko je odšel z igrišča, ga je zamenjal Jean-Philippe Mendy, ki bo v sredo na dvoboju lige prvakov proti Sportingu verjetno začel od prve minute. Morda pa se takrat zamenjata vlogi in ga v nadaljevanju srečanja zamenja Zahović ter tako debitira v ligi prvakov. V tekmovanju, v katerem je pred leti blestel njegov oče in nosil dres številnih velikanov. Največ zadetkov je dosegal za Porto, z Valencio pa igral finale.

Kakšen bo domet Luke? "Že v lanski sezoni sem dejal, da je to najboljša generacija, ki je kdajkoli igrala skupaj za NK Maribor. Ponosen sem, da sem lahko del te ekipe in velika zadeva je, da bomo lahko zaigrali v Ligi prvakov. Zaslužili smo si. Vsi skupaj se veselimo dogajanja, ki sledi," je Zahović za klubsko stran strnil razmišljanje o prihajajočem evropskem prazniku.

Štadion je razprodan, v soboto dopoldan pa so pošle še zadnje vstopnice, ki so se sprostile v prodaji, ker bo v Maribor prispelo manj kot 850 navijačev Sportinga iz Lizbone. Zato so lahko gostitelji prodali še nekaj vstopnic za severno tribuno.

Štadion je razprodan, v soboto dopoldan pa so pošle še zadnje vstopnice, ki so se sprostile v prodaji, ker bo v Maribor prispelo manj kot 850 navijačev Sportinga iz Lizbone. Zato so lahko gostitelji prodali še nekja vstopnic za severno tribuno.

Ne spreglejte