Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
13. 3. 2023,
23.27

Osveženo pred

11 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,69

Natisni članek

slovenski nogometaši na delu v tujini Metz Le Havre Luka Elsner

Ponedeljek, 13. 3. 2023, 23.27

11 mesecev, 2 tedna

Najdaljši niz neporaženosti v tem stoletju

Luka Elsner podira mejnike v Franciji

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,69
Luka Elsner | Klub iz Normandije si je pod vodstvom Luke Elsnerja priigral ogromno prednost pred zasledovalci. Drugouvrščeni Bordeaux tako zaostaja devet, tretjeuvrščeni Sochaux deset, četrtouvrščeni Metz, pri katerem se je Elsnerjeva četa mudila v ponedeljek zvečer, pa kar 11 točk.  | Foto Reuters

Klub iz Normandije si je pod vodstvom Luke Elsnerja priigral ogromno prednost pred zasledovalci. Drugouvrščeni Bordeaux tako zaostaja devet, tretjeuvrščeni Sochaux deset, četrtouvrščeni Metz, pri katerem se je Elsnerjeva četa mudila v ponedeljek zvečer, pa kar 11 točk.

Foto: Reuters

Slovenski nogometni trener Luka Elsner v drugi francoski ligi še naprej navdušuje z Le Havrom. V ponedeljek je na derbiju 27. kroga ostal neporažen na zahtevnem gostovanju v Metzu (1:1) in ohranil ogromno prednosti pred zasledovalci. Najstarejši francoski nogometni klub pod vodstvom Slovenca ni izgubil že 25 tekem zapored, kar je najdaljši tovrstni niz v tem stoletju, od absolutnega rekorda pa je oddaljen le še sedem srečanj.

Luka Elsner
Sportal V Franciji odmeva čudež Slovenca

V Franciji gre Luki Elsnerju v tej sezoni kot po maslu. Z Le Havrom vodi na lestvici, vse skupaj pa je zaznamoval z neverjetnim podvigom, saj je v drugi francoski ligi nanizal kar 25 tekem brez poraza. Tako dolgega niza v tem tekmovanju ni bilo že skoraj 30 let. Nekdanji trener Domžal in Olimpije je od 3. kroga naprej vknjižil 15 zmag in deset remijev ter si na lestvici priigral tako veliko prednost pred zasledovalci, da je v domovini galskih petelinov iz tedna v teden vse manjša verjetnost, da se najstarejši francoski nogometni klub po 14 letih ne bi vrnil v elitno druščino.

Elsner neporažen tudi proti 30 let starejšemu Romunu

Luka Elsner je v tej sezoni izgubil le enkrat. Zgolj v 2. krogu, nato pa je sledilo čudežno nadaljevanje. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Luka Elsner je v tej sezoni izgubil le enkrat. Zgolj v 2. krogu, nato pa je sledilo čudežno nadaljevanje. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Le Havre je v ponedeljek remiziral na gostovanju pri četrtouvrščenem Metzu (1:1), ki ga vodi sloviti romunski strateg madžarskih korenin Laszlo Bölöni. Nekdanji as romunskega nogometa, ki je leta 1986 s Steauo senzacionalno postal evropski prvak, nato pa kot trener spisal ogromno odmevnih zgodb, je bil po prvem polčasu dvoboja z Le Havrom na dobri poti, da bi prekinil zdaj že maratonski niz nepremagljivosti Luke Elsnerja, 30 let mlajšega stanovskega kolega iz Slovenije.

Metz je vodil z 1:0, a je Le Havre že na začetku drugega polčasa izenačil (1:1), nato pa se rezultat ni več spreminjal. Elsner je znova ostal neporažen, Bölöni, ki je na začetku tega stoletja kot trener Sportinga članski zasedbi dodal Cristiana Ronalda, pa je Metz popeljal le do remija, s katerim je ostal na četrtem mestu. Ta po koncu sezone ne zagotavlja napredovanja. Najboljši dve ekipi si bosta neposredno zagotovili preboj med elito. Le Havre se tako spogleduje z velikanskim uspehom.

Zanimivo je, da je Bölöni dosegal velike uspehe z belgijskim velikanom Standardom iz Liegea. Dvakrat zapored je bil prvak, nazadnje leta 2009. Po njegovem odhodu Standard ni bil več nikoli belgijski prvak, ta klub pa je v prejšnji sezoni, to je bila velika čast za slovenskega strokovnjaka, treniral prav Elsner.

70-letni Romun madžarskih korenin Laszlo Bölöni poskuša Metz popeljati v prvo francosko ligo. Za Elsnerjevo četo zaostaja 11 točk. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko 70-letni Romun madžarskih korenin Laszlo Bölöni poskuša Metz popeljati v prvo francosko ligo. Za Elsnerjevo četo zaostaja 11 točk. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Čeprav so bila pričakovanja navijačev velika, je dosegal le povprečne rezultate, povsem drugače pa je pri Le Havru, ki proslavlja enega najbolj mogočnih in uspešnih nizov v klubski zgodovini.

Rekord Sedana ni več tako daleč

Luka Elsner bo v naslednjem krogu gostil St. Etienne, pri katerem je pred leti blestel Robert Berić. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Luka Elsner bo v naslednjem krogu gostil St. Etienne, pri katerem je pred leti blestel Robert Berić. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Postal je prvi francoski drugoligaš, ki je v tem stoletju nanizal tako veliko tekem brez poraza. Od absolutnega rekorda, starega že skoraj 70 let, ga loči le še sedem tekem. Rekord si namreč lasti Sedan, ki je med majem 1954 in februarjem 1955 v drugi francoski ligi ostal neporažen na 32 zaporednih tekmah, Le Havre pa se je na večni lestvici s svojim podvigom že povzpel na deseto mesto. In nanizal največ tekem brez poraza v tem stoletju.

Do konca sezone je le še 11 krogov, Le Havre, ki ni izgubil vse od 6. avgusta 2022, pa je na imenitni poti, da se v prihodnji sezoni druži z zvezdniki PSG, Marseilla, Monaca, Lyona in podobnih klubov. Niz neporaženosti lahko na številko 26 podaljša v soboto, ko bo gostil St. Etienne, še enega francoskega velikana, ki je v preteklosti dosegal izvrstne rezultate (desetkrat je bil prvak), zdaj pa nastopa v drugi ligi.

Ne spreglejte